Αντίο, αυτοδιοίκηση...

Αντίο, αυτοδιοίκηση...

Ιανουάριος 30, 2024 - 10:51
0 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το 2022 και από το 2020 ακόμα, είχαν τεθεί ως θέματα στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και μάλιστα αναβλήθηκε η συζήτησή τους, διότι... δεν υπήρχαν γνωμοδοτήσεις από τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Και όλα αυτά, ενώ βοούν οι τοπικές κοινωνίες, ενώ φωνάζουν οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ διαμαρτύρονται και προσπαθούν να στηρίξουν νομικά τις αντιρρήσεις τους ολόκληρες ομάδες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, της μεταποίησης, της πώλησης τοπικών προϊόντων.

Εκτός από μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούσε στην Αρκαδία, και συζητήθηκε, όλες οι άλλες αναβλήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με τη νέα του σύνθεση, όπως προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η κυρία Ντίνα Νικολάκου, περιφερειακή σύμβουλος Μεσσηνίας με την παράταξη «Νέα Πελοπόννησος», παρατήρησε ότι μία από αυτές τις ΜΠΕ είχε υποβληθεί τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμα, μια άλλη ΜΠΕ είχε υποβληθεί από το 2020, χωρίς, μάλιστα, να έχει γνωμοδότηση από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού: «Η διαβούλευση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τελείωσε τον Νοέμβριο». Και, ως γνωστόν, αν δεν υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση, θεωρείται ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν τοποθετηθεί θετικά.

Πραγματικά, τι συζητάμε τώρα... Επί τέσσερα έτη, μετά τον Νόμο Θεοδωρικάκου που «ξεδόντιασε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιλούσαμε για την υποβάθμιση του Α' και του Α' βαθμού της αυτοδιοίκησης. Με τον πιο εμφανή τρόπο αυτό έγινε αντιληπτό χθες, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το οποίο θα έχει σε πολύ λίγο μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, αν δεν έχει ήδη.

Χαρακτηριστικά, αξίζει να δούμε την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού, σχετικά με την ΜΠΕ του μικρού υδροηλεκτρικού που σχεδιάζεται στον ποταμό Νέδα, ο οποίος είπε ότι πρέπει να ακουστεί και η άποψη της εταιρίας που θέλει να επενδύσει στην περιοχή: «Όλα τα επιχειρήματα είναι εξαιρετικά, δεν υπάρχει κάποιος που να έχει περισσότερη ή λιγότερη ευαισθησία για έναν τόπο εξαιρετικής ομορφιάς, οφείλουμε όμως όλοι να πουν τη γνώμη τους. Δεν χάνουμε απολύτως τίποτα να δώσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Με μεγάλη χαρά να ακούσουμε τις προτάσεις για την ανάπτυξη της Νέδας. Κάτι για τις ΑΠΕ: Πολύ πρόσφατα έγινε ο χάρτης για τις ΑΠΕ, αντίστοιχα έχουν ολοκληρωθεί οι ΜΠΕ, που οδεύουν για Προεδρικό Διάταγμα. Εκεί, τις παρατηρήσεις όλων των μελών ακόμα δεν τις έχουμε. Ο χάρτης για τις ΑΠΕ είναι πολύ σημαντικό εργαλείο. Δεν είδα κάποιον να αποτυπώσει όλες αυτές τις αντιρρήσεις. Είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε συντονισμένα. Πολύ σύντομα θα μας απασχολήσει και η αποθήκευση ενέργειας. Πρέπει να έχουμε μια άποψη που να είναι η ίδια για όλες τις περιοχές».

Δηλαδή: Από τη μια απούσα η εταιρία που θέλει να επενδύσει από την άλλη δεν υπάρχει γνωμοδότηση της τοπικής κοινωνίας, πολύ βολικά, λοιπόν, το θέμα δεν συζητείται.

Η κυρία Ντίνα Νικολάκου απάντησε: «Ο Δήμος, έχει γίνει πάρα πολλή κουβέντα, έχει ειδοποιηθεί προφανώς ότι το θέμα το συζητάμε σήμερα εδώ, η ΡΑΕ έχει βγάλει αποφάσεις, και λέτε να περιμένουμε τον Δήμο. Εμείς λέμε ότι ο Δήμος από τη στιγμή που γνωρίζει ότι σήμερα συζητείται, έπρεπε να είναι εδώ. Θέλω να ξέρω αν η επιλογή να περιμένουμε τον Δήμο, θα είναι βασική αρχή σε όλες τις περιπτώσεις όλων των ΜΠΕ;».

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ούτε το ζήτημα των αγροτών συζητήθηκε σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση, εν μέσω κινητοποιήσεών τους, και μεταφέρθηκε στις καλένδες.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, αμφιβάλλουμε αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β' βαθμού μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό λόγο, αφού δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει στην ώρα της.

Η στρατηγική αποδυνάμωσής της έχει αποφέρει το επιθυμητό, από την προηγούμενη και νυν κυβέρνηση, αποτέλεσμα.

 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.