Ανοικτή στη συνεργασία η Δημοκρατική Αριστερά, εφόσον αυτή βασιστεί στην αλήθεια και όχι στη «συγγνώμη» (photos)

Ανοικτή στη συνεργασία η Δημοκρατική Αριστερά, εφόσον αυτή βασιστεί στην αλήθεια και όχι στη «συγγνώμη» (photos)

Μάιος 01, 2012 - 00:34
1 σχόλια

Με λιγοστό κόσμο – παρουσία όμως του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη- πραγματοποιήθηκε η χθεσινοβραδινή κεντρική ομιλία της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Κύριος ομιλητής και παρουσιαστής των θέσεων του κόμματος ήταν ο γνωστός καθηγητής εγκληματολογίας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., Γιάννης Πανούσης, ο οποίος εξέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις της παράταξης για μία προοδευτική διέξοδο από την κρίση.

Λίγο πριν από την έναρξη της ομιλίας του, ο κος Πανούσης δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, όχι μόνο της οικονομίας αλλά και του πολιτικού συστήματος, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, για να σηκωθούμε όρθιοι, ακόμη και τις κοινωνικές μας συμπεριφορές. Είμαι βέβαιος ότι, μετά από τις εκλογές, θα είμαστε σοφότεροι, ο λαός θα κατανείμει με οργή τις ευθύνες και, μετά από όλα αυτά, θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί (τα κόμματα) πώς μπορούμε να διοικήσουμε διαφορετικά τη χώρα… Πάντως, η Αριστερά η μικρή, η έντιμη και η καθαρή, έχει τελειώσει. Πρέπει να μπει μέσα στο πρόγραμμα, για να σώσει την κατάσταση… Αυτήν τη στιγμή, η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει δηλώσει ότι είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα, θέλουμε το ευρώ, πρέπει όμως να αλλάξουμε πολλά ζητήματα που έχουν διαμορφωθεί από το Μνημόνιο. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο επιβίωσης, ώστε να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό και να μπούμε σε μία διαδικασία απαγκίστρωσης. Το κλίμα στην Ευρώπη ευνοεί αυτήν την προοπτική, καθώς πολλοί ξανασκέφτονται  όλα αυτά που θεωρούσαν ως μονόδρομο στο παρελθόν. Μετά από τις εκλογές, φαντάζομαι ότι οι βάσεις των κομμάτων θα πιέσουν πάρα πολύ τα κόμματα, ώστε να συνεργαστούν. Εκεί θα κριθούν όλοι…».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γιάννης Πανούσης, κάνοντας χρήση αρκετών παραδειγμάτων από την καθημερινότητα, μίλησε για την ανάγκη πλήρους αλλαγής του σημερινού πολιτικού συστήματος, καθώς οι σημερινές κυβερνήσεις δεν εκφράζουν πλέον την κοινωνική βούληση «αλλά εξυπηρετούν μόνο τους μεγάλους φταίχτες». Η οικονομική κρίση ανέδειξε τις παλιές συνήθειες και την αναντιστοιχία των πολιτικών θεσμών με την εξουσία των πολιτών. «Αν δεν αλλάξουμε το ισχύον πολιτικό σύστημα και δε συμφωνήσουμε σε ένα διαφορετικό Κοινωνικό Συμβόλαιο, ό,τι  οικονομικό και να πράξουμε θα πέσει σε μαύρη τρύπα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η ψήφος οργής του λαού θεωρείται δεδομένη και η πρόκληση τρόμου, από τα δύο μεγάλα κόμματα, για δήθεν ακυβερνησία της χώρας «δε συγκινεί πλέον κανέναν». Στη συνέχεια, ο κος Πανούσης πραγματοποίησε μία εκτενή αναφορά στις συγκεκριμένες θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ., επισημαίνοντας ότι τίποτα δε θα γίνει με «μαγικές» κινήσεις ή αλληλοκατηγορίες για τα λάθη του παρελθόντος. Χαρακτηριστική, εξάλλου, των όσων στη συνέχεια είπε, είναι η εξής δήλωσή του: «Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ένα ελληνικό κράτος και όχι μία συνομοσπονδία κρατιδίων δικαστικών, βουλευτών, πανεπιστημιακών, αγροτών ή άλλων ομάδων και ότι δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς όρια. Για να πετύχουμε αυτήν τη συμφωνία, δε φτάνει ούτε η αυτοδυναμία αλλά ούτε και η συγκυβέρνηση… αλλά η τήρηση των κανόνων, μέσω ενός κοινωνικού συμβολαίου, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».

Τέλος, αφού ανέλυσε τις δυσχέρειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση που ζητηθεί η συνεργασία με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, ο κος Πανούσης υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί πολιτικός χρόνος, «αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς». Όσον αφορά δε στην περιβόητη συγγνώμη των βουλευτών, ο ίδιος υπογράμμισε: «Συγγνώμη και μέλλον δεν υπάρχει! Είναι σαν να σου πατάει το πόδι κάποιος, σου λέει συγγνώμη και μετά συνεχίζει να στο πατάει. Όποιος θέλει –εν πάση περιπτώσει- να ζητήσει συγγνώμη για αυτά που έκανε, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος… και βέβαια δε θα πρέπει να συμμετέχει, τουλάχιστον, σε αυτές τις εκλογές. Συγγνώμη και συνεχίζω απλά δεν υπάρχει!»

Β.Θ.
 

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Έτοιμοι να συνεργαστείτε με πασοκ και νδ χμ... αριστερά είστε είπαμε;