Ανάδειξη της Ιεράς Μονής που «έχτισε» ο Κολοκοτρώνης (photos+video)

Ανάδειξη της Ιεράς Μονής που «έχτισε» ο Κολοκοτρώνης (photos+video)

Οκτώβριος 18, 2014 - 17:33
0 σχόλια

Ολόκληρο το οικοδόμημα της μονής είναι λιθόκτιστο 

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη της Ιεράς Μονής Παναγίας Νέας Εκκλησούλας (Μερζέ) έτσι όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής με την παρουσίαση ημερίδας την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου- ΠΕ Αρκαδίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Σύλλογος Νέας Εκκλησούλας το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 10:30 στο χώρο της Μονής.

Πριν την έναρξη της ημερίδας τελέσθηκε τρισάγιο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ Ιερεμία στον Ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Μετά την κατάθεση των στεφάνων στον ίδιο χώρο οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέας Εκκλησούλας Γεώργιος Καρακασίτης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη ξεχωριστή αυτή ημέρα για το χωριό και για την Μονή, καθώς με αυτή την ημερίδα ξεκινούν σιγά σιγά οι διαδικασίες ανάδειξης της ιστορικής αυτής Ιεράς Μονής Παναγίας του Κολοκοτρώνη Νέας Εκκλησούλας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας βεβαίωσε τους κατοίκους της περιοχής ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ανάδειξης του Μοναστηριού του Κολοκοτρώνη όπως έχει χαρακτηρίσει η ιστορία, την Ιερά Μονή Παναγίας Νέας Εκκλησούλας Μεγαλόπολης. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακούρας θα προσπαθήσει να αναδείξει την θρησκευτικότητα και την ιστορικότητα της Αγίας Μονής, η οποία  έχει προσαρτηθεί, ως διαλαλημένη στην ενορία του Αγίου Νικολάου του χωριού Εκκλησούλα Μεγαλοπόλεως. Ο αντεπερειφερειάρχης θέλησε να κάνει το δικό του τάμα στην Ι.Μ έτσι ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν και το Τάμα του Κολοκοτρώνη να το θαυμάσουν γενιές και γενιές.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης βρέθηκε και αυτός στην εκδήλωση και μίλησε για το Μοναστήρι και την ιστορικότητα του και τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε τα έργα για την ανάδειξη της Μονής να είναι άμεσα και αποτελεσματικά.

Στη συνέχεια οι δύο ομιλητές ο κ. Πραχαλιάς και ο κ. Τσεκές αρχαιολόγος της 25ης Εφορίας Βυζαντινών μίλησαν για την Αγία Μονή Μερζέ και την αρχιτεκτονική της εξέλιξη στο πέρασμα των αιώνων. Αναφέρθηκαν στην ιστορία της Μονής όπου η πρώτη αναφορά της μονής σαν Νέα Μονή έχουμε το 1322 σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου.

Ολόκληρο το οικοδόμημα της μονής είναι λιθόκτιστο σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Πάνω από τη θολωτή της είσοδο είναι επιγραφή με το όνομα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και αριστερά εντοιχισμένες πλάκες και αρχιτεκτονικά μέλη που μεταφέρθηκαν από το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης. Το καθολικό, μαυρισμένο από τις καταστροφές, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής και είναι αγιογραφημένο από λαϊκό ζωγράφο του 18ου αιώνα. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ιερά Μονή Παναγίας Νέας Εκκλησούλας Μεγαλόπ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.