Αλτσχάιμερ: Αιτίες, συμπτώματα της νόσου και πώς μπορείτε να προστατευτείτε (vid)

Αλτσχάιμερ: Αιτίες, συμπτώματα της νόσου και πώς μπορείτε να προστατευτείτε (vid)

Σεπτέμβριος 21, 2017 - 21:02
0 σχόλια

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού αλλά και την ενθάρρυνση των πολιτών να μάθουν να εντοπίζουν τα συμπτώματα της άνοιας, ο  Ευάγγελος Τσαμπαλάς επιμελητής Α’ Νευρολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Άνοια μια πρόκληση για τον 21ο αιώνα»

 Ο κ. Τσαμπαλάς μίλησε για την νόσο αναφέροντας ότι η νόσος Αλτσχάιμερ πήρε το όνομά της από τον Δρ Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που το 1906 παρατήρησε αξιοσημείωτες μεταβολές στον εγκεφαλικό ιστό μιας γυναίκας μετά τον θάνατό της. Η γυναίκα εκδήλωνε συμπτώματα ανεξήγητα για την εποχή, όπως απώλεια μνήμης, διαταραχή της ομιλίας και απρόβλεπτη συμπεριφορά.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου καταστρέφονται και σταδιακά μειώνονται σε αριθμό στη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι νευρώνες που σχηματίζουν τις λειτουργικές δομές στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, που ελέγχουν και οργανώνουν τη μνήμη, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις καταστροφικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ εμφανίζονται στην ηλικία των 65 ετών περίπου. Εκτιμάται ότι η νόσος ξεκινά να αναπτύσσεται στον εγκέφαλο δέκα ή και περισσότερα χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα εμφανή συμπτώματα, όπως οι διαταραχές της μνήμης ή άλλα νοητικά ελλείμματα.

Σε αρχικό στάδιο, οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν ήπια έκπτωση της μνήμης, συχνά περιπλανιούνται και χάνονται, δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα οικονομικά τους και να τηρήσουν προθεσμίες αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους ή κάνουν συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής μέτρα για την προστασία τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου:

1. Αποχή από το κάπνισμα

2. Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (όχι πάνω από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες)

3. Υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

4. Τακτική σωματική άσκηση

Δείτε στο βίντεο που ακλουθεί την συνέντευξη με τα συμπτώματα της νόσου και πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Αλτσχάιμερ: Αιτίες, συμπτώματα της νόσου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.