Αλλάζουν τα δεδομένα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών

Αλλάζουν τα δεδομένα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών

Νοέμβριος 25, 2015 - 11:13
0 σχόλια

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, οι υπάλληλοι που εργάζονται στις Περιφέρειες δεν θα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Ζήτημα το οποίο έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», καθώς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και υπάλληλοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για αυτή την απόφαση.

Για παράδειγμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με ομόφωνη απόφασή του, τάσσεται κατά της σχετικής απόφασης και ζητεί από την κυβέρνηση να παραμείνει η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ο κ. Γ. Μπαλάφας, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Χρήστου Κατσώτη, μάλλον υποβάθμισε το ζήτημα και σημείωσε ότι και σήμερα η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών γίνεται ουσιαστικά μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), καθώς το αντίστοιχο ποσό παρακρατείται και αποδίδεται στους εργαζομένους από την κεντρική διοίκηση, επισημαίνοντας ότι το μόνο που αλλάζει, είναι ο φορέας μισθοδοσίας.

Στο ΠεΣυ Αττικής η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» επεσήμανε ότι «το ζήτημα της μισθοδοσίας μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) δεν συνδέεται απλώς με μια μνημονιακή πολιτική, αλλά με κεντρική πολιτική γραμμή. Στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας η κυρίαρχη πολιτική απαιτεί τη μείωση του κόστους εργασίας, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και τη μετάθεση στις πλάτες των εργαζομένων και των οικογενειών τους των βαρών που έπρεπε το κράτος να καλύπτει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Παράλληλα η παράταξη έκανε λόγο για μείωση των ΚΑΠ κατά 60% τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ και τα αποθεματικά έχουν δοθεί για να πληρωθούν οι δανειστές. Και τόνισαν: «Δεν γίνεται να περιμένουμε την αύξηση των ΚΑΠ, δηλαδή να προσδοκούμε να αυξηθούν οι φόροι και τα ανταποδοτικά τέλη στα λαϊκά στρώματα για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών».

Σημειωτέον ότι ο κ. Μπαλάφας τόνισε στη Βουλή ότι οι Δήμοι ήδη πληρώνουν τους υπαλλήλους τους και ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν αλλάζουν, ενώ η εργασία και η μισθοδοσία των εργαζομένων στις Περιφέρειες είναι εξασφαλισμένη.

Τι μπορεί να σημαίνουν τα παραπάνω; Ενδεχομένως μια σταδιακή «ανεξαρτητοποίηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το κεντρικό κράτος. 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.