Ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων και συμβουλές προστασίας

Ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων και συμβουλές προστασίας

Αύγουστος 16, 2013 - 18:37
3 σχόλια

Τα κινητά τηλέφωνα είναι χαμηλής ισχύος πομποδέκτες ραδιοκυμάτων, οι οποίοι με τη βοήθεια κατάλληλης ενσωματωμένης κεραίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού μετατρέπουν τη φωνή και τα ψηφιακά δεδομένα σε ραδιοκύματα και το αντίστροφο.

Το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-2100MHz την ώρα που μιλάτε. Τα κινητά τηλέφωνα δεν εκπέμπουν ραδιοκύματα συνεχώς. Όταν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ο χρήστης είναι σιωπηλός, το επίπεδο της ισχύος μειώνεται. Σε κατάσταση αναμονής (stand-by), το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει μόνο περιοδικά προκειμένου να διατηρήσει την επικοινωνία με το δίκτυο.
Όταν το κινητό τηλέφωνο είναι κλειστό, δεν εκπέμπει. 

Όταν έχουμε σήμα 2G το κινητό μας εκπέμπει κατά μέσο όρο 28 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ότι όταν έχουμε σήμα 3G από ότι φαίνεται, όταν μιλάμε με σήμα 2G δεχόμαστε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας από ότι όταν έχουμε σήμα 3G (κατά μέσο όρο 28 φορές περισσότερη ακτινοβολία σύμφωνα με έρευνα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τηλέφωνα σε 2G mode εκπέμπουν σε πλήρη ισχύ όταν προσπαθούν να συνδεθούν (μέγιστη ισχύς 2W), δηλαδή στο ξεκίνημα μιας κλήσης αλλά και περιοδικά για να διατηρήσουν επικοινωνία με την πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα όταν έχουμε σήμα 3G το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει την ελάχιστη απαιτούμενη ακτινοβολία για να διατηρήσει τη σύνδεση (μέγιστη ισχύς 125 - 250 mW)

Ωστόσο, εκτεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έκθεση σε άλλες πηγές ακτινοβολίας, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ραδιοκύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για να επικοινωνούν με τους σταθμούς βάσης της κινητής τηλεφωνίας που μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε διεύθυνση σε σχέση με το χρήστη. Αυτό έχει ως συνέπεια μέρος της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το κινητό να κατευθύνεται προς το κεφάλι (κυρίως) και το σώμα του χρήστη. Οι συσκευές της κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν ένα είδος εκπομπής που καλείται διακοπτόμενη ή ασυνεχής εκπομπή (discontinuous transmission) ή συντομογραφικά "DTX".
Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, η συσκευή δεν εκπέμπει όταν ο χρήστης δεν ομιλεί και ακούει μόνο.

Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, το καλώδιο του handsfree μπορεί  να λειτουργήσει ως κεραία και να διοχετεύσει την ακτινοβολία του κινητού μας τηλεφώνου μέσα στο αυτί και επομένως πιο κοντά στον εγκέφαλο! Αυτό δεν συμβαίνει κάθε φορά αλλά εξαρτάται από τον τρόπο που είναι ξεδιπλωμένο το καλώδιο, από που βγαίνει η ακτινοβολία στο μοντέλο του τηλεφώνου που έχουμε, κτλ. Υπάρχουν δύο τύποι εξαρτημάτων"hands free", τα ενσύρματα και τα ασύρματα.
Τα ενσύρματα εξαρτήματα hands free αποτελούνται από το ακουστικό, το μικρόφωνο, το κλιπ στερέωσης και το καλώδιο μεταξύ του ακουστικού/ μικροφώνου και της συσκευής. Συνήθως, το μήκος του καλωδίου είναι 1-1.2 μέτρα από το άκρο που συνδέεται στο κινητό τηλέφωνο έως τα ακουστικά. 

Τα ασύρματα εξαρτήματα hands free ουσιαστικά αντικαθιστούν την εκπομπή της συσκευής κοντά στο κεφάλι με ένα μικρό ασύρματο πομποδέκτη που επικοινωνεί με το κινητό τηλέφωνο. Χρησιμοποιούν, συνήθως, την τεχνολογία Bluetooth στη συχνότητα 2.45 GHz με πολύ μικρή ισχύ εκπομπής (περίπου 1 mW) και με ακτίνα λειτουργίας τουλάχιστον 10 μέτρα.

Οι θήκες τώρα για τα κινητά από υλικό ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, θεωρητικά περιορίζουν την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την πλευρά του ανθρωπίνου σώματος. Ωστόσο, κάποιοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους επειδή δυσχεραίνουν τη λήψη σήματος από το κινητό αναγκάζοντας το να εκπέμψει με μεγαλύτερη ισχύ.

Συμβουλές ασφαλέστερης χρήσης κινητού τηλεφώνου:

Απομακρύνετε το κινητό από το κεφάλι σας κατά την διάρκεια των κλήσεων, χρησιμοποιώντας ανοιχτή ακρόαση ή καλώδιο hands-free.

Μην έχετε το τηλέφωνο στην τσέπη σας όταν μιλάτε από hands free, καθώς τα γεννητικά όργανα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ασύρματες ακτινοβολίες.

Περιορίστε το χρόνο ομιλίας σας από κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το όταν είναι πραγματικά απαραίτητο – επικοινωνήστε καλύτερα με SMS

Προτιμήστε τις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, ιδιαίτερα όταν κάνετε κλήσεις μεγάλης διάρκειας.

Προτιμήστε να κάνετε κλήσεις όταν έχετε σήμα 3G καθώς η εκπεμπόμενη ακτινοβολία του κινητού είναι πολύ λιγότερη από ότι όταν έχετε σήμα 2G.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο σε σημεία με κακό σήμα όπου το τηλέφωνο εκπέμπει σε πλήρη ισχύ για να συνδεθεί (καλύτερο σήμα υπάρχει συνήθως δίπλα στα παράθυρα).

Αποφεύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο, σε τρένα, πλοία, λεωφορεία κλπ αφού η ακτινοβολία του ανακυκλώνεται εσωτερικά ανακλώμενη στις μεταλλικές επιφάνειες, ενώ καθώς μετακινήστε το κινητό εκπέμπει σε πλήρη ισχύ γιατί συνεχώς προσπαθεί να συνδεθεί με την πλησιέστερη κεραία.

Η χρήση ακουστικού bluetooth δεν συνιστάται αφού αποτελεί ασθενή αλλά μόνιμη πηγή ακτινοβολίας (εξαίρεση: όταν μιλάτε πολύ στο κινητό τηλέφωνο και ιδιαίτερα σε χώρους με κακό σήμα, είναι προτιμότερο να έχετε το τηλέφωνο μακριά και να μιλάτε από το bluetooth).

Μοιράζετε τον χρόνο ομιλίας σας κρατώντας το κινητό και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού.

Μην αφήνετε το τηλέφωνο ανοιχτό δίπλα σας όταν κοιμάστε, αφού και σε stand by στέλνει σήμα κάθε λίγα λεπτά στην πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας (σε 2G mode).

Αν χρησιμοποιείτε smartphone, ενεργοποιείτε την δυνατότητα κατεβάσματος δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μόνο την ώρα που θέλετε να περιηγηθείτε στο ίντερνετ. Τα περισσότερα applications, κατεβάζουν συνέχεια δεδομένα όταν μπορούν, αυξάνοντας σημαντικά την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό σας.

Ειδήσεις: 

3 Σχόλια

Όταν έχουμε σήμα 2G το κινητό μας εκπέμπει κατά μέσο όρο 28 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ότι όταν έχουμε σήμα 3G ??????? Τότε γιατί σε 2G η μπαταρία κρατάει περισσότερο???? Μήπως ισχύει το αντίθετο?

Η λογική είναι ότι η κυψέλη είναι αρκετά μικρότερη, άρα και η ισχύς εκπομπής. Επίσης, λόγω της τομεοποίησης χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός στην ισχύ του σταθμού βάσης για να μειωθεί η παρεμβολή των ομοδιαυλικών κυψελών. Σε ότι αφορά την μπαταρία, νομίζω ότι η επιπλέον κατανάλωση έχει να κάνει με την επιπλέον επεξεργαστική ισχύ που απαιτείται και όχι με την ισχύ εκπομπής. Γενικά ισχύς εκπομπής και ταχύτητα μετάδοσης είναι σαν κομμάτι της ίδιας πίτας, μεγαλώνεις το ένα μικραίνεις το άλλο (για το ίδιο εύρος ζώνης)

Δείτε αναλυτικά τον οδηγό για να τους κινδύνους της ακτινοβολίας του κινητού σε υπερβολική χρήση https://www.youtube.com/watch?v=qJtDxWNgovw