32η Γιορτή Καστάνου στην Καστάνιτσα, μια γιορτή με όνομα και επώνυμο

32η Γιορτή Καστάνου στην Καστάνιτσα, μια γιορτή με όνομα και επώνυμο

Νοέμβριος 09, 2015 - 11:01
0 σχόλια

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ
Αγαπητοί Συμπατριώτες, φίλοι και αναγνώστες, για 32η χρονιά το Σάββατο 31/10 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χωριό μας, την Καστάνιτσα Αρκαδίας, η γιορτή του ΚΑΣΤΑΝΟΥ.

Μια γιορτή που έκτισαν με μεράκι και αγάπη οι παππούδες μας, μια γιορτή που καθιέρωσαν οι γονείς μας, μια γιορτή που κληρονομήσαμε εμείς οι νεότεροι, με ιστορική ευθύνη την απρόσκοπτη συνέχισή της, την συνεχή αναβάθμιση της για την προβολή του χωριού και του προϊόντος μας. Τριάντα δύο χρόνια –  μέσα από τούτη την ΓΙΟΡΤΗ –  καταθέτουμε την ψυχή μας για να δώσουμε ζωντάνια στο χωριό μας, για να προβάλλουμε τις ομορφιές του και τα προϊόντα του και να συνεχίσουμε την διαχρονική πολιτιστική δημιουργία.

Αυτό το τεράστιο για το μέγεθος του χωριού μας πολιτιστικό γεγονός, απέδειξε για άλλη μία χρονιά την δυναμική που μπορεί να προσδώσει στην μικρή τοπική μας κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, η συλλογική προσπάθεια, ο εθελοντισμός, η καινοτομία και η αγάπη για τον τόπο μας.

Πλήθος κόσμου τίμησε και εφέτος το χωριό μας. Οργανωμένοι αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, ορειβατικοί σύλλογοι, σύλλογοι μοτοσικλετιστών, λάτρεις του βουνού και της Καστάνιτσας, πλημμύρισαν τα σοκάκια του χωριού μας, απόλαυσαν τις ομορφιές του, γεύτηκαν τα πεντανόστημα κάστανά μας και γνώρισαν την φιλοξενία μας.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου μια μεγάλη ομάδα εθελοντών άρχισε να υποδέχεται την πολυάριθμη προσέλευση των επισκεπτών, πάντα με το χαμόγελο και τον καλό λόγο στα χείλη, χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπων όλης της περιφέρειάς μας.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οποίες για άλλη μία χρονιά δεν στάθηκαν σύμμαχός μας, αλλά και την μη προγραμματισμένη προσέλευση 47 λεωφορείων, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός και η ενημέρωση που είχαμε ήταν για 22 λεωφορεία, η γιορτή ήρθε εις πέρας χάριν της εντυπωσιακής προσπάθειας όλων των μελών του Συλλόγου μας. Οι εθελοντές και οι κάτοικοι του χωριού μας καθώς και οι φίλοι τους, οπλισμένοι με υπομονή και αίσθημα ευθύνης, προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν τους 4.000 και πλέον επισκέπτες μας.

Τα όποια φυσιολογικά παράπονα των επισκεπτών, οφείλονται κατά πρώτο λόγο στην ασυνέπεια των διοργανωτών/πρακτορείων και  σε δεύτερο λόγο στις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα στην βροχή που έπεσε στις ώρες αιχμής. Αρκετοί ήταν αυτοί που μας παραπονέθηκαν, μας έκαναν κριτική και προτάσεις. Ταυτόχρονα όμως μας έδωσαν κουράγιο καταλαβαίνοντας τι ακριβώς είχε συμβεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού – Φυσιολατρικού Συλλόγου των Απανταχού Καστανιτσιωτών αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους χιλιάδες επισκέπτες, ταυτόχρονα να ζητήσει την ειλικρινή του συγγνώμη, κυρίως για την ταλαιπωρία τους αλλά και για τις όποιες ατέλειες ή οργανωτικές ελλείψεις υπήρξαν. Λυπούμαστε που δεν καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε σωστά και όπως αρχικώς είχαμε σχεδιάσει, όλον αυτόν τον κόσμο. Έχουμε μερική ευθύνη για αυτό και την αναλαμβάνουμε πλήρως. Καταγράψαμε τις δικές μας παραλείψεις και αδυναμίες και με υπευθυνότητα θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συνολικά την επόμενη ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ανοίγοντας καινούργιους δρόμους, όπως κάναμε το 1983.

Θα θέλαμε παράλληλα να ζητήσουμε την επιεική κριτική όλων, λαμβάνοντας υπόψη τους, τα εξής γεγονότα:

1ον) χωρίς προγραμματισμό προσήλθαν 25 επιπλέον λεωφορεία με 1.200 επισκέπτες τους οποίους προφανώς και δεν θα μπορούσαν οι υποδομές μας να καλύψουν πλήρως σε συνδυασμό με την βροχή. Για όλο αυτό τον κόσμο την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν τα ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία δυστυχώς τους έφεραν χωρίς να έχει γίνει πρωτίστως καμία επικοινωνία, ώστε να έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορεί το χωριό μας να τους εξυπηρετήσει.

2ον) χρειάζεται από όλους όσους αναλαμβάνουν τέτοιες εκδρομές, και είναι επαγγελματίες, να μην υπόσχονται πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ενδεικτικά ακούσαμε ότι τους είχαν υποσχεθεί, δωρεάν φαγητό και κρασί, αλλά και κλειστή αίθουσα, όπου θα σιτίζονταν 200 και πλέον άτομα.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειές μας να εξυπηρετήσουμε τόσο κόσμο, ήταν τόσο να επιβαρυνθούν οι επισκέπτες που σε συνεννόηση με τα μέλη του Δ.Σ. είχαν προγραμματίσει εδώ και καιρό την εκδρομή τους στην Καστάνιτσα, όσο και ο υπόλοιπος κόσμος.

Ειλικρινά λυπούμαστε.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Περιφέρεια για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης και τον Δήμο για την προσφορά του με την παραχώρηση ενός mini bus για την  μεταφορά των επισκεπτών. Ευχαριστούμε πολύ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άστρους, οι οποίοι αφιλοκερδώς, δέχτηκαν άλλη μία φορά, το κάλεσμά μας για την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της περιοχής μας και την συμμετοχή τους σε όλη την εκδήλωση. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και όλη την ομάδα του Φορέα Διαχείρισης. Αυτά τα παιδιά κάθε χρόνο τόσο με τις δράσεις τους, όσο και με την γενικότερη προσπάθεια τους, είναι πάντα δίπλα μας και στηρίζουν όλες τις προσπάθειες της περιοχής μας. Τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και τους υποσχόμαστε ότι θα είμαστε και εμείς δίπλα τους να τους το ανταποδώσουμε. Ευχαριστούμε τον κ.Πολυμενάκο και το Ε.Π.Α.Λ. Άστρους για την παρουσίαση της εργασίας Καστανόραμα.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους 30 εθελοντές μας, μικρούς και μεγάλους, οποίοι μέσα στην βροχή και το κρύο, πάρκαραν 47 λεωφορεία σε θέσεις για 25, εξυπηρέτησαν από κάθε πόστο τους επισκέπτες, έδωσαν οδηγίες, άνοιξαν τα σπίτια τους για να προστατευτούν από την βροχή, μετέφεραν με τα αυτοκίνητά τους γέροντες οι οποίοι έχασαν το σημείο συνάντησης των ομάδων τους, βοήθησαν σε καθαρισμούς και μεταφορές.

Προς ενημέρωση των αναγνωστών/επισκεπτών, ο τιμοκατάλογος του Συλλόγου μας ήταν αναρτημένος σε εμφανή θέση και είχε εγκαίρως δηλωθεί στην εφορία, καθώς είχε εγκριθεί και απαλλαγή των εσόδων από τον Φ.Π.Α. για την οικονομική ενίσχυση και μόνο του συλλόγου μας. Οι τιμές ήταν συμβολικές και ήταν οι εξής: παραδοσιακή φασολάδα με μακαρόνια 3€/μερίδα, χοιρινό με κάστανο 6€/μερίδα, παραδοσιακή πίτα 2€/τεμάχιο , σουβλάκι 1,5€/τεμάχιο, βραστή γίδα 5€/μερίδα, τσίπουρο σε μπουκάλι  1€ τα 50ml και 4€ τα 200ml,  κρασί σε μπουκάλι 2€ τα 500ml. Προς αποφυγή της όποιας παρεξήγησης, ζητούμε συγγνώμη εάν εκ παραδρομής έγινε κάποιο λάθος στον υπολογισμό κάποιου λογαριασμού και παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας όποιος αντιλήφθηκε κάποιο υπολογιστικό σφάλμα. Ο Σύλλογος μας ήταν και είναι πάντα καθαρός.

Τέλος για την ενημέρωση των φίλων επισκεπτών θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποια στοιχεία που αφορούν την συνολική δράση του Συλλόγου:

Ο Σύλλογος έχει 20μελή εθελοντική Πυροσβεστική Ομάδα με ιδιόκτητο μικρό πυροσβεστικό όχημα (αγορασμένο με έρανο) και κάθε χρόνο ξοδεύουμε περισσότερο από 3.000 € για την συντήρησή του και την κίνησή του.
Τελειώσαμε πριν 4 χρόνια την ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου του χωριού ξοδεύοντας από το ταμείο μας και από δωρεές ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό.
Κατασκευάσαμε επίσης από το ταμείο του Συλλόγου και από δωρεές μικρό αθλητικό κέντρο με γήπεδο 5χ5 (με χορτάρι) όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται τουρνουά.
Έχουμε εκδώσει έξι ιστορικά, λαογραφικά και γλωσσολογικά βιβλία.
Στηρίζουμε με κάθε τρόπο μεγάλες προσπάθειες κοινωνικής αλληλεγγύης και έξω από το χωριό μας.
Φτιάξαμε σημαντικά εξωραϊστικά έργα.
Κάναμε μεγάλο αγώνα μαζί με τον Φορέα του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα – Μουστού και καταφέραμε να φτιαχτεί στην Καστάνιτσα ένα πρότυπο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης αλλά και έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Η δουλειά τούτη είναι πραγματικό κόσμημα όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για όλη την Πελοπόννησο και σίγουρα θα προσελκύσει πάρα πολλούς επισκέπτες.
Για όλα αυτά στηριχθήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις και στους ανά την γη Καστανιτσιώτες. Σίγουρα θα θέλαμε – όπως παλιά – να προσφέρουμε περισσότερα και στους επισκέπτες των εκδηλώσεών μας, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε την ουσιαστική στήριξη και του Δήμου και της Περιφέρειας μια και η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ προσφέρει και οικονομική ανάσα σε όλα τα χωριά του Δήμου και όχι μόνο.

Θα κλείσουμε παραθέτοντας ένα μικρό απόσπασμα της ξεχωριστής δημοσιογράφου Ελένης Παπαδοπούλου στο περιοδικό ΕΠΑΘΛΟ ΤΟ 2011  μετά από την τότε ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ:

«Στην Καστάνιτσα δεν πας απλά μια εκδρομή για να ξεφύγεις…Πας για ολική επαναφορά των αξιών που ταπείνωσαν και νόθευσαν η πόλη και η γελοία απομίμηση ζωής που έγινε η ζωή μας..Πας σαν τον αφυδατωμένο οδοιπόρο της ερήμου να προσκυνήσεις μία όαση… Στην Καστάνιτσα, πας με το λάβαρο της Επανάστασης ενάντια στους κατακτητές Ε-συντηρητικά, αγχολυτικά και βιταμίνες φαρμακείου, καυσαέρια, κινητά, ωράρια και ουρές…»

Σας Ευχαριστούμε όλους.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ του Μ.Φ.Σ.ΑΚ

ΠΗΓΗ: astrosnews.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.