20 ημέρες πριν;

20 ημέρες πριν;

Μάιος 07, 2013 - 09:39
5 σχόλια

Από το Σεπτέμβριο του 2013 οι εκπαιδευτικοί της χώρας θα έχουν 2 ώρες επιπλέον του μέχρι τώρα διδακτικού ωραρίου τους. Η τρικομματική κυβέρνηση επέλεξε να εντάξει στο πολυνομοσχέδιο τη διάταξη της αύξησης του διδακτικού ωραρίου, παρόλο που είναι κοντά οι Πανελλαδικές εξετάσεις και θα μπορούσε κάποιος πονηρός να έλεγε «μα γιατί δεν περίμεναν αυτήν την τροπολογία να την περάσουν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις»;

Με την προώθηση της αύξησης του διδακτικού ωραρίου η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθίσταται δύσκολη έως απίθανη. Ελάχιστες ειδικότητες θα έχουν μείνει «κενές» τον Σεπτέμβριο του 2013, ώστε να προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο στην πρόσληψη Αναπληρωτών. Περίπου 11000 αναπληρωτές δεν θα δουλέψουν από τον Σεπτέμβριο. Έτσι μαζεύονται τα έξοδα του Δημοσίου και να έρθουν τα πολυπόθητα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Αν πολλαπλασιάσετε με 1000 Ευρώ περίπου (αν και προέρχονται τα περισσότερα χρήματα από το ΕΣΠΑ) τον αριθμό των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται έχουμε μία εξοικονόμηση περίπου στα 11.000.000 το μήνα δηλαδή περίπου 100.000.000. Ευρώ το χρόνο. Όχι και λίγα.
Από την άλλη μεριά έχουμε 11 χιλιάδες ανθρώπους με τις οικογένειές τους που δεν θα έχουν την πολυπόθητη προσωρινή πρόσληψη. Θα ενταχθούν στους ανέργους και θα προστεθούν στην εξαθλίωση των ανέργων και των συμπολιτών μας με έσοδα κάτω από το όριο της φτώχιας. Αυτοί οι άνθρωποι νέοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έδιναν μεγάλη ενέργεια στους εκπαιδευτικούς συλλόγους, έκαναν πολύ περισσότερα απ’ ότι υποχρεούνταν από τη σύμβασή τους και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού κλάδου. Ίσως είναι και ευκαιρία για μετανάστευση για τους περισσότερους.
Από το Δεκέμβρη του 2009 με το ξεκίνημα του θέματος των συμβασιούχων επί υπουργίας κ. Ραγκούση, το Ελληνικό Δημόσιο έχει κλείσει τις πόρτες του σε περισσότερο από 200.000 ανθρώπους που απασχολούνταν σε κενές θέσεις του Κράτους. Αυτοί οι άνθρωποι λόγω επαγγελματικής ταυτότητας και διαμόρφωσης μίας ανελαστικής και πολύ ρηχής αγοράς, δεν έχουν ελπίδες απορροφητικότητας από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι μεγάλοι ψεύτες αυτοί που λένε ότι μόνο ο Ιδιωτικός τομέας έχει απολύσεις. Έχει και ο Δημόσιος τομέας καθημερινά. Δεν είναι μόνο οι 200 χιλιάδες συμβασιούχοι κάθε είδους, αλλά και οι εργοδηγοί έργων σε Δημόσιες επιχειρήσεις ( ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΔΕΥΑ κλπ). Ψάχνουν να φέρουν τον ιδιωτικό τομέα σε σύγκρουση με το Δημόσιο. Και τα παπαγαλάκια το έχουν καταφέρει αυτό.
Εκείνος ο περίφημος πολλαπλασιαστής ο οποίος λέει με απλά λόγια ότι αν κόβεις συγκεκριμένες δαπάνες έχεις πολλαπλασιαστικές (επί 2) επιπτώσεις στην οικονομία, που είναι τώρα; Δεν ισχύει αυτό με τους αναπληρωτές; Το ότι αυξάνεις 2 ώρες σε όλους τους εκπαιδευτικούς πώς κερδίζει το Δημόσιο; Για φανταστείτε το λίγο: Σε ένα σχολείο υπάρχουν 2 φιλόλογοι, 2 μαθηματικοί, 1 φυσικής αγωγής κλπ και δεν υπάρχει ένας με ειδικότητα Αγγλικών. Θα μεταφερθεί ο πλεονάζων από το δίπλα, αν δεν υπάρχει ο παραδίπλα, τελικά ο από πολύ μακριά για να συμπληρώσει την αύξηση του διδακτικού του ωραρίου. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να έχει οικογένεια, να μην οδηγεί, να, να, να, με πολλά κοινωνικά και οικογενειακά θέματα, που δεν θα τον αφήσουν να δουλέψει μακριά από το σπίτι του. Ωραία κατάσταση.
Γιατί δεν κάνανε το άλλο; Γιατί δεν νομοθέτησαν το αυτονόητο; Δηλαδή να καταθέσουν τα νομοσχέδια για το Νέο Λύκειο και το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο, να προβλεφτούν κατά σειρά σπουδαιότητας τα μαθήματα κάθε τάξης, τα ωράρια που χρειάζονται και επιτέλους οι μετατάξεις σε θέσεις γραφείων που πλεονάζοντος προσωπικού; Θέλω να γνωρίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα από χώρα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ οι εκπαιδευτικοί κρατούν την γραφειοκρατία ενός σχολείου, ενώ στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά συστήματα ο Διευθυντής, ο Υποδιευθυντής και η γραμματειακή υποστήριξη δεν λογίζονται ως εκπαιδευτικοί. Έτσι ο ΟΟΣΑ διαιρεί το σύνολο των εκπαιδευτικών παρόλο που δεν διδάσκουν, αλλά ανοίγουν το σχολείο, διεκπεραιώνουν εργασίες στις Δευτεροβάθμιες ή στο Υπουργείο, κάνουν εργασίες γραμματέα, με το σύνολο των ωρών διδασκαλίας και των μαθητών. Έτσι φαίνονται πάρα πολλοί οι εκπαιδευτικοί. Με την αύξηση του ωραρίου θα φαίνονται ακόμα περισσότεροι και χωρίς αναπληρωτές.
  Επιλέχθηκε ο χρόνος των 20 ημερών πριν τις Πανελλαδικές να αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες. Χωρίς να έχει δημοσιευτεί το νέο οργανόγραμμα του υπουργείο Παιδείας, χωρίς να γνωρίζουμε το Νέο Σχολείο, χωρίς να γνωρίζουμε τα σχεδιαγράμματα των σχολικών μονάδων, χωρίς να προβλέπονται μετατάξεις, χωρίς να προβλέπονται οι επιπτώσεις από την «Απόλυση 11 χιλιάδων αναπληρωτών από το Δημόσιο». Ίσως να πιστεύουν στην τιμωρία, να πιστεύουν ότι το Δημόσιο φταίει για όλα και πρέπει να τους εξευτελίσουμε στην κοινωνία.
Το κακό είναι ότι την ατζέντα την βάζουν τα ΜΜΕ. Αυτά τα ΜΜΕ που έχουμε στην Ελλάδα.

Άκης Χουζούρης

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Εσυ αγορι μου εισαι παντελως ασχετος με αυτα που γραφεις Μαλλον αλλού ζεις Να σε χαίρεται ο Διευθυντής σου.....

Δεν έχει αδικο σε αυτά που λεει. Το προβλημα ειναι αλλου, και οχι στους εκπαιδευτικούς.

grafo apo eksoteriko, min to kopsete os greklish, afou to leei o akis, pou mexri tora psifize tous dio apo tous tris, eine sigouro oti exei adiko, to pedi psachni kathe fora na vri ti sigouria me parallili antimisthia, kalinichta agorina, se mathane ke ston politismeno kosmo!

Η τρικοματική στήνει ένα λαμπρό αύριο στην Ελλάδα, πουλάει ό,τι έχει και δεν έχει, διαλύει ότι υπάρχει και πάει μετανάστης στα εξωτερικά για μια νέα αρχή. Ευτυχώς η πολιτική είναι ξεκάθαρη και ξέρουν από που να κόψουν οι άρχοντες. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο στη Δανία έκαναν ένα μήνα απεργία οι εκπαιδευτικοί. Στην Ελλάδα θα κάνουν 48 ωρη για ξεκάρφωμα και οι υπόλοιποι θα τους βρίζουν για χαραμοφάιδες. Δεν πειράζει κάθε λαός άξιος της μοίρας του, δε θα σκάσουμε κιόλας, άλλωστε μια τρίχα από τα @@@ρια του σύμπαντος είναι η ανθρωπότητα πόσο μάλλον το νεοελληνικό κράτος.

Φίλε Ντομινίκ από το 1998 στις Δημοτικές εκλογές μέχρι σήμερα δεν είχα κάποιον στο παραβάν μαζί μου, όπως ίσως εσύ, και έβλεπε τι ψήφιζα. Από την άλλη εσύ πολιτισμένε να γνωρίζεις οτι και μόνο που γράφεις τη λέξη "αντιμισθία" και μάλιστα σε γκρικλις και από το εξωτερικό, μάλλον γνωρίζεις καλά τι σημαίνει η λέξη. Εσύ μπορείς να μας πεις τι ψήφισες στις εκλογές του 2012; Μπορείς να μας πεις τι σημαίνει πολιτισμένος κόσμος, όπως αναφέρεσαι; Διότι στην Ελλάδα πιστεύω οτι ανήκουμε στον πολιτισμένο κόσμο και γνωρίζουμε ήδη από το 2000, που λίγοι γράφαμε και τα λέγαμε και παλεύαμε, οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξυπηρετούν το συγκεκριμένο σύστημα της σιγουριάς!!! Πόσα λίγα ξέρεις. Εκτός αν μπορείς να αναφερθείς στη δική σου πορεία.Μπορείς;