100 χρόνια Οδυσσέας Ελύτης από τη δημοτική χορωδία Ναυπλίου

100 χρόνια Οδυσσέας Ελύτης από τη δημοτική χορωδία Ναυπλίου

Δεκέμβριος 19, 2011 - 10:45

Η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας και ο αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Χειβιδόπουλος σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της πρώτης βουλής των Ελλήνων,  παρουσίασαν  την εκδήλωση αφιέρωμα «100 χρόνια Οδυσσέας Ελύτης»  την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011  στο Βουλευτικό. Στην εκδήλωση το Μικτό Πολυφωνικό Σχήμα της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου  παρουσίασε το έργο του νομπελίστα ποιητή « ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» υπό τη διδασκαλία – διεύθυνση του μαέστρου Θ. Αντωνιάδη. Η εκδήλωση ήταν σε  συν διοργάνωση του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου.Το παρών του έδωσε μεταξύ  άλλων ο Βουλευτής Αργολίδας με την ΝΔ  Γ. Αδριανός.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

«...ο μεγάλης αντοχής αθλητής της φαντασίας, με γήπεδο την οικουμένη ολόκληρη και διασκελισμό τον Έρωτα. Το έργο του, κάθε του καινούργιο έργο, ζωσμένο από ένα μικρό ουράνιο τόξο, είναι μια υπόσχεση προς την ανθρωπότητα, μια δωρεά που αν δεν την κρατούν ακόμα όλοι στα χέρια τους είναι αποκλειστικά και μόνον από δική τους αναξιότητα».

Ανδρέας Εμπειρίκος
για τον Οδυσσέα Ελύτη.

Τον άνθρωπο που το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας "για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία" σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης τίμησής του.

100 χρόνια μετά τη γέννησή του η πολιτεία, τιμώντας το έργο του, κηρύττει το 2011 έτος Ελύτη και η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου αποτείνοντας ελάχιστο φόρο τιμής στον έλληνα νομπελίστα ποιητή ξεκινάει τον σχεδιασμό ενός καλλιτεχνικά τολμηρού εγχειρήματος. Της εκμάθησης και της παρουσίασης ολόκληρου του λαϊκού ορατόριου σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. ‘Άξιον Εστί’.
Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας αναλαμβάνει την  διοργάνωση της εκδήλωσης με συνδιοργανωτή τον Δ.Ο.Π.Π.A.Τ. Ναυπλίου και τη Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 παρουσιάζεται στο κοινό του Ναυπλίου. Στη κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτικού που, για μία ακόμη φορά, αποδείχτηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει όλους όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν την συναυλία αυτή. Μετά τις σύντομες εισηγήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσου Χειβιδόπουλου, του Δημάρχου Ναυπλιέων Παναγιώτη Αναγνωσταρά και του προέδρου της επιτροπής χορωδίας Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου Κώστα Λούμου η παρουσιάστρια του προγράμματος παρουσίασε με σύντομο τρόπο τη ζωή και το σπουδαίο έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Λίγη ώρα μετά τα μέλη του Μικτού Πολυφωνικού Σχήματος της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου έπαιρναν τη θέση τους πάνω στη σκηνή ξεκινώντας το χορωδιακό τους ταξίδι στην απόδοση του Άξιον Εστί με τη διεύθυνση του μαέστρου τους Θεοδόση Αντωνιάδη.
Μέρος πρώτο: Γένεσις.
Μέρος δεύτερο: Τα Πάθη
Ιδού εγώ λοιπόν
Ανάγνωσμα πρώτο: Η πορεία προς το μέτωπο
Ένα το χελιδόνι
Τα θεμέλιά μου
Με το λύχνο του άστρου

Ανάγνωσμα δεύτερο: Η μεγάλη έξοδος
Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
Intermezzo
Της αγάπης αίματα
Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού
Ανάγνωσμα πρώτο: Προφητικόν
Ανοίγω το στόμα μου
Σε χώρα μακρινή
Μέρος τρίτο: Άξιον Εστί

Solo ο Βαγγέλης Ζερβόπουλος και ο Νίκος Λογοθέτης.
Η συνοδεία στο πιάνο ήταν από την Ελένη Μπέλεση.
Συνόδεψαν επίσης: φλάουτο Ν.Τευλοπούλου, κλαρινέττο Μ. Διόλας και Κ. Καρούτζος, κιθάρα Μ. Παγίδας, μπουζούκι Β. Πετρόπουλος.
Αφηγητής ήταν ο Γιάννης Μακρής και τη παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Μάγδα Σεραφείμ.

Μαγική βραδιά, υπέροχη χορωδιακή ερμηνεία από μία χορωδία που εδώ και μόλις πέντε χρόνια καταγράφει σημαντική δραστηριότητα στα χορωδιακά δρώμενα της Ελλάδας συνεχίζοντας να εκπλήσσει με τις ποιοτικές της εμφανίσεις ακόμα και σε έργα υψηλών χορωδιακών απαιτήσεων, όπως το Άξιον Εστί’. Το ενθουσιώδες, πηγαίο χειροκρότημα του κοινού που παρακολουθούσε την εκδήλωση ήταν η ανταμοιβή όλων όσων κόπιασαν για την επιτυχία αυτής της συναυλίας που αποτέλεσε μία από τις, μέχρι τώρα, κορυφαίες στιγμές στη καλλιτεχνική ζωή της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου.