«Αλλαγές στα Πανεπιστήμια χωρίς τη σύμπραξή τους δεν μπορούν να γίνουν» λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

«Αλλαγές στα Πανεπιστήμια χωρίς τη σύμπραξή τους δεν μπορούν να γίνουν» λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δεκέμβριος 21, 2010 - 00:24

 «Όταν θα προσκληθούμε στο διάλογο για την Παιδεία, θα είμαστε εκεί, όμως αλλαγές στα Πανεπιστήμια χωρίς τη σύμπραξή τους δεν μπορούν να γίνουν», επεσήμανε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, ως ένας εκ των προεδρευόντων της συνόδου πρυτάνεων. Ο πρύτανης, όμως, αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα τι θα πρέπει να αναμένουμε στα Πανεπιστήμια εφόσον το υπουργείο Παιδείας εμμείνει στις θέσεις του αγνοώντας τις προτάσεις των πρυτάνεων. Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι λίγοι οι καθηγητές Πανεπιστημίου που πιστεύουν ότι αν συμβεί αυτό, θα μπούμε σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης στα Ιδρύματα.

    Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας και με τις διευκρινίσεις που έδωσε πρόσφατα και υπάρχουν στο Διαδίκτυο για συζήτηση, διαπιστώνονται βασικές διαφορές με τους πανεπιστημιακούς για τους οποίους «κόκκινη γραμμή» είναι το συνταγματικό πλαίσιο λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Μάλιστα, ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε και στο θέμα της εισαγωγής, όπως φαίνεται, στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων της αναθεώρησης του άρθρου 16, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι τα Πανεπιστήμια δεν επιθυμούν αυτή την αλλαγή. «Δεν τίθεται σε διάλογο το συνταγματικό πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων», επανέλαβε ο πρύτανης προσθέτοντας ότι πλήρης αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι ο πρύτανης εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν τίθεται θέμα διεθνούς προκήρυξης που θέλει το υπουργείο, ενώ το ανώτατο συλλογικό όργανο διοίκησης είναι η Σύγκλητος.

    Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο πρύτανης στο αρνητικό κλίμα, που όπως είπε δημιουργείται με υπαιτιότητα του υπουργείου το οποίο ακολουθεί απαξιωτική τακτική έναντι των Ιδρυμάτων. Απέρριψε, μάλιστα, τις καταγγελίες του υφυπουργού Παιδείας ότι ορισμένα Ιδρύματα δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας. Αυτό το είπε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του κ. Πανάρετου, να αναστέλλεται η χρηματοδότηση σε όσα Ιδρύματα δεν αποστέλλουν εγκαίρως τις απαντήσεις τους σε ερωτήματα που υποβάλλει το υπουργείο Παιδείας.
 
Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: