Τα έχουν βάλει με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – Λένε ότι όσα είπε στη Βουλή είναι «λάσπη» εναντίον των εργαζομένων

Τα έχουν βάλει με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – Λένε ότι όσα είπε στη Βουλή είναι «λάσπη» εναντίον των εργαζομένων

Μάρτιος 09, 2010 - 00:22

«ΒΡΑΖΟΥΝ» ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ!

Ποια θα είναι η αντίδραση του Καρχιμάκη που έχει δεσμευτεί να κάνει έρευνα και να στείλει την υπόθεση στην Εισαγγελία;

Στις 23 Φεβρουαρίου, στη βουλή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης χαρακτήρισε τον ΕΛΓΑ Τρίπολης ως «το πιο φαύλο κομμάτι του μηχανισμού που ανέπτυξε η Κυβέρνηση της ΝΔ», άφησε αιχμές για κάποιες αποζημιώσεις αι προανήγγειλε έρευνα και δεσμεύτηκε ότι ο φάκελος θα σταλθεί άμεσα στην Εισαγγελική Αρχή.

Αυτές οι αναφορές του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης –και μάλιστα από το βήμα της Βουλής- αναπαράχθηκαν από ΜΜΕ και προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση στελεχών και εργαζομένων του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, οι οποίοι θεωρούν ότι όσα ειπώθηκαν αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας και ότι εξυπηρετούν σκοπιμότητες..

Στις 23 Φεβρουαρίου, στη βουλή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης χαρακτήρισε τον ΕΛΓΑ Τρίπολης ως «το πιο φαύλο κομμάτι του μηχανισμού που ανέπτυξε η Κυβέρνηση της ΝΔ», άφησε αιχμές για κάποιες αποζημιώσεις αι προανήγγειλε έρευνα και δεσμεύτηκε ότι ο φάκελος θα σταλθεί άμεσα στην Εισαγγελική Αρχή.
Αυτές οι αναφορές του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης –και μάλιστα από το βήμα της Βουλής- αναπαράχθηκαν από ΜΜΕ και προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση στελεχών και εργαζομένων του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, οι οποίοι θεωρούν ότι όσα ειπώθηκαν αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας και ότι εξυπηρετούν σκοπιμότητες..
Να θυμίσουμε ότι ο βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος κατέθεσε ερώτηση –αίτηση κατάθεσης εγγράφων στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Κ. Μπατζελή, με αφορμή τις καταγγελίες στη Βουλή των Ελλήνων του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καχριμάκη, οι οποίες βασίζονται σε αναληθή στοιχεία και αφορούν στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «με έκπληξη μας διαβάσαμε στην ιστοσελίδα www.aparadektoi.gr την αναδημοσίευση του δημοσιεύματος της στήλης των παραπολιτικών της εφημερίδας 'Έθνος" που αφορούσε την αποζημίωση παραγωγού κ …για ζημιά από Χαλάζι της 25/05/2009.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά η δεοντολογία σφραγιάσθηκε στον βωμό της σκοπιμότητας και της δημιουργίας εντυπώσεων.
Τα κτήματα του κ. … ( και όχι μόνο το συγκεκριμένο της θέσεως Μπάλτεζα ) , όπως και αυτά των υπολοίπων παραγωγών που περιλαμβάνονται στον πίνακα επανεκτιμήσεων , βρίσκονται στο επίκεντρο του Χαλάζιου της 25/05/2009.
Είναι όλα γειτνιάζοντα και εντός εύρους 400-500 μέτρων της ζώνης της σφοδρής χαλαζόπτωσης , η οποία άλλωστε έθιξε και τμήματα γειτονικών κοινοτήτων του Δήμου Τεγέας.
Στις επισημάνσεις των ζημιών αυτών εκτός από τον επόπτη του Νομού Αρκαδίας κ.Ηλιόπουλο , παρέστησαν τόσο ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτιμήσεων όσο και ο Προϊστάμενος του Υποκ/τος.
Κατά την διενέργεια των εκτιμήσεων η διαδικασία παρακολουθήθηκε από τον επόπτη του Νομού όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.
Μετά την οριστικοποίηση του πίνακος ζημιάς και πριν την υποβολή των όποιων ενστάσεων , την περιοχή επισκέφθηκε και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτιμήσεων.
Το συγκεκριμένο κτήμα στην θέση "Μπάλτεζα" είναι μηλιές ποικιλίας "Ρεντ-Τζίφ" ηλικίας πέντε (5) ετών και είναι συνολικού αριθμού 350 δένδρων. Επίσκεψη και μέτρηση του κτήματος έγινε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος και τον Επόπτη στις 19/02/2010.
Το σύνολο της αποζημίωσης του παραγωγού Ορφανού Γεωργίου προέρχεται από όλα τα αγροτεμάχια τα οποία είχε δηλώσει στον ΕΛ.Γ.Α και όχι μόνο από τα 350 νεαρά δένδρα.
Το σύνολο "Των δένδρων που δηλώθηκαν από τον παραγωγό είναι 1.465 Μηλιές τριών ποικιλιών , Αχλαδιές 356 δένδρα ποικιλίας "Κρυστάλλι" , 165 Κερασιές πρώιμα και όψιμα και Βυσσινιές 75 δένδρα.
Προφανώς ο εκτιμητής γεωπόνος εκ παραδρομής ανέγραψε στον πίνακα εκτιμήσεων 35 δένδρα αντί του ορθού 350. Και πολύ ορθά οι επανεκτιμητές διόρθωσαν το πόρισμα ως προς τον αριθμό των δένδρων. Ο ένας εκ των επανεκτιμητών κ.Σωτηρόπουλος Σταύρος μόνιμος υπάλληλος του Υποκ/τος μας ορίσθηκε με εντολή του Προϊσταμένου του Τμήματος Εκτιμήσεων , μαζί με τον συμβασιούχο συνάδελφο κ.Κούτρη Κων/νο. Πρόκειται για εξαιρετικής κατάρτισης γεωπόνους οι οποίοι πριν από την οριστικοποίηση των πορισμάτων εξάντλησαν όλες τις δυνατότητες ελέγχου των στοιχείων εμπορίας των προϊόντων πέραν των επισκέψεων τους στα κτήματα αλλά και σε ψυγεία αποθήκευσης.»

«Ατυχής ο χαρακτηρισμός του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΑ Τρίπολης»

Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Τρίπολης Γιώργος Ψυχογιός έστειλε έγγραφο προς τους βουλευτές των Νομών Αρκαδίας-Αργολίδας-Λακωνίας και Μεσσηνίας και στα τοπικά ΜΜΕ επισημαίνοντας: «κ.Βουλευταί, με αφορμή τις δηλώσεις του Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ κ.Καρχιμάκη για το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α Τρίπολης , στις οποίες χαρακτηρίζεται η Υπηρεσιακή μας μονάδα ως προς το πλέον "φαύλο κομμάτι" του μηχανισμού του ΕΛ.Γ.Α και με βάση το παράδειγμα που χρησιμοποίησε για την απόδειξη του παραπάνω επιχειρήματος του έχω την τιμή να σας ενημερώσω ότι:
1) Σε ότι αφορά τα 35 δένδρα τα οποία έγιναν στην επανεκτίμηση 350 και ότι ο εν
λόγω παραγωγός έλαβε εξ αυτού αποζημίωση 41.000 € , σας ενημερώνω ότι η
αποζημίωση αυτή προέρχεται από σύνολο 2.400 δένδρων όλων των ειδών και
ποικιλιών , για δε τα 350 νεαρά δένδρα η αποζημίωση ανέρχεται σε 496,85 €. Το
αναφερόμενο κτήμα περιέχει 350 δένδρα νεαρής ηλικίας , προβλεπόμενης
παραγωγής πέντε ( 5 ) kgr και μετρήθηκε τόσο από τον επόπτη του Νομού, όσο και
από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκτιμήσεων.
Το εκ παραδρομής λάθος , οφείλεται στην αναγραφή του εκτιμητή Γεωπόνου στον πίνακα ζημιάς ως 35 δένδρα αντί των 350 και ορθώς οι επανεκτιμητές διόρθωσαν το πόρισμα .
2) Η χρησιμοποίηση αυτού του παραδείγματος ως επιχείρημα για τον χαρακτηρισμό
του Υποκαταστήματος μας είναι όχι μόνο ατυχής , αλλά και βλαπτική για την
αξιοπιστία του Υποκ/τος ΕΛ.Γ.Α Τρίπολης και μειωτική για την αξιοπρέπεια των
στελεχών της Υπηρεσιακής μας μονάδας.»
Στο έγγραφο αυτό, συνημμένα υποβλήθηκε αντίγραφο των πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων, η υπ'αριθ. 790/26-02-2010 Υπηρεσιακή Έκθεση του Υποκ/τος, πίνακες Εκτιμήσεων και Επανεκτιμήσεων του εν λόγω παραγωγού, δελτίο Τύπου του ΕΛ.Γ.Α, μία ερώτηση -Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την Βουλή των Ελλήνων και το δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου συλλόγου εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΑ «καταγγέλλει την άκρατη σκανδαλολογία που με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ οργανώνεται και χρησιμοποιείται επικοινωνιακά για τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος του Οργανισμού του ΕΛΓΑ.
Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που αναφέρονται σε σκάνδαλα και καταγγελίες για δήθεν ανύπαρκτες καλλιέργειες, που αποζημιώθηκαν και που ανακάλυψαν οι δήθεν ελεγκτές του Υπουργείου, «αλήθεια ποιοι είναι αυτοί;» και επίσης οι αιτιάσεις περί υπέρογκων αποδοχών των εργαζομένων, θεωρούμαι ότι αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας, υποψιαζόμαστε ότι εξυπηρετούν σκοπιμότητες και ως τέτοιες " τις καταγγέλλουμε. Για όσες περιπτώσεις υπάρχει κακοδιαχείριση και ευθύνη της Διοίκησης του ΕΛΓΑ (πολλές από αυτές έχουμε ως Σύλλογος καταγγείλει στο παρελθόν) το ΥΠΑΑΤ είναι υποχρεωμένο να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες στους υπαίτιους και όχι να ρίχνει λάσπη εναντίον των εργαζομένων. Αν τυχόν δεν τηρούνται οι Νόμοι και οι Κανονισμοί στην εκτιμητική και ασφαλιστική διαδικασία η κύρια ευθύνη ανήκει στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πρέπει να σταματήσει τώρα την επιχείρηση απαξίωσης του Οργανισμού και των εργαζομένων. Αν καταβάλλονται παράνομες αμοιβές στους εργαζόμενους -του ΕΛΓΑ, το ΥΠΑΑΤ έχει κάθε δικαιοδοσία να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που προβλέπει ο Νόμος ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.
Ας επιλέξει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να εργαστεί προς την κατεύθυνση της θεσμικής και οικονομικής εξυγίανσης του Οργανισμού, έτσι όπως δήλωνε και προεκλογικά και εμείς ως εργαζόμενοι θα παρέχουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Οι οποιεσδήποτε άλλες λύσεις μας βρίσκουν αντίθετους και θα απαντήσουμε αναλόγως.
ΓΙΑ ΤΟ Α.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Κ. Τσιτουρίδης Κ. Σουλίου»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: