Συγκίνηση για το αφιέρωμα του «Ορφέα» στα θύματα του φονικού σεισμού της Λ'Ακουιλα Ιταλίας

Συγκίνηση για το αφιέρωμα του «Ορφέα» στα θύματα του φονικού σεισμού της Λ'Ακουιλα Ιταλίας

Απρίλιος 15, 2009 - 17:12

6 Απριλίου 8:30 το βράδυ. Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης. Η αίθουσα του γεμάτη κόσμο. Με το θαυμασμό να διαδέχεται την αναμονή ο κόσμος παρακολουθεί την Συμφωνιέντα Αθηνών να αποδίδει την Σερενάτα του J. Haydn (ένα αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από το θάνατο του). Και αμέσως μετά το " Ave Verum Corpus του W.A. Motzart".
Η συνέχεια πιο μαγευτική. Στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου ανεβαίνει η νεανική χορωδία του ΟΡΦΕΑ της Τρίπολης μαζί με τις δύο σολίστ κα. Χριστίνα Αθανασοπούλου και κα. Ελένη Λυγιά οι οποίες και απέδωσαν τα λόγια της μαγευτικής σύνθεσης του θρησκευτικού έργου του Pergolesi "STABAT MATER DOLOROSA".

Με θρησκευτική ευλάβεια αποδόθηκε το έργο από το σύνολο των εκτελεστών. Άψογες οι δυο παρουσιάστριες κυρία Μπέσυ Λειβαδίτη και η κυρία Αντωνία Μπαντούνα η οποία και απέδωσε την μετάφραση των Λατινικών στοίχων του έργου στα Ελληνικά, και μας εισήγαγε στο θέμα. «Ποιος άνθρωπος υπάρχει που δεν θα έκλαιγε την Μητέρα του Χριστού εάν την έβλεπε σε τέτοιο Μαρτύριο». Μας μαγεύει η φωνή της Ελένης Λυγιά , και ποιο κάτω «Αφησέ με να κλάψω μαζί σου με την καρδιά, να ενωθώ με το Πάθος Του Ιησού, όσο θα ζω», μας αποδίδει μελωδικά η κυρία Χριστίνα Αθανασοπούλου, και η Νεανική να συνοδεύει και αυτή μελωδικά όλα τα λόγια του έργου. Τέλεια η εμφάνιση των παιδιών άριστη η απόδοση τους και ο κόσμος με την λήξη του έργου και την υπόκλιση του μαέστρου κυρίου Γεωργίου Αραβίδη να ξεσπά σε χειροκροτήματα και να γεμίζει την αίθουσα με αυτά.
Συνεχές το χειροκρότημα του κόσμου και ο μαέστρος με την ορχήστρα, την χορωδία και τις σολίστ να αποδίδουν ξανά τον τελευταίο στοίχο του έργου «Ιησού όταν πάψει να ζει το σώμα μου ας κληρονομήσει η ψυχή μου τη δόξα του Παραδείσου Αμήν».Για άλλη μία φορά χειροκροτήματα και συγκίνηση . . Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπνευστές και στους εκτελεστές. Το θερμότερο χειροκρότημα όλων όμως το εισέπραξε ο Μαέστρος της Χορωδίας του ΟΡΦΕΑ και καλλιτεχνικός διευθυντής κύριος Βασίλης Τζαβάρας ο οποίος και απένειμε το αναμνηστικό δίπλωμα στον κύριο Αραβίδη , πάντα σεμνός και απλός. Δυο χαρακτηριστικά που τον συνοδεύουν όπου και αν βρεθεί και τον χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο κάτι που επισημάνθηκε και από τον κύριο Αραβίδη για να ξεσπάσει το κοινό και πάλι σε ασταμάτητα χειροκροτήματα.. Να επισημανθεί επίσης η προσφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου, του Βασίλη Τζαβάρα, στην πόλη από στόματος κυρίου Αραβίδη και για τα δύο παιδιά του όπως αποκάλεσε τις δύο σολίστ .Για να συμπληρώσουμε εμείς οι απλοί πολίτες και λάτρεις της μουσικής ότι του αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ύπαρξη και δημιουργία της χορωδίας του ΟΡΦΕΑ εδώ και τριάντα χρόνια, η οποία μας προσφέρει την χαρά και την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τέτοια έργα που συνήθως ανεβαίνουν σε μεγάλες αίθουσες.
Η συγκίνηση διάχυτη στην αίθουσα. Ναι είναι αλήθεια για άλλη μία φορά η χορωδία μάγεψε το κοινό με την παρουσίαση αυτού του έργου.
Συγκινημένος και κατενθουσιασμένος ο μαέστρος Γεώργιος Αραβίδης ευχαρίστησε το κοινό για τον ενθουσιασμό με το οποίο δέχτηκε το σύνολο που βρέθηκε στην σκηνή. Τι να προσθέσει κανείς και να μην είναι λίγο σε αυτό που συντελέστηκε την 6η του Απριλίου στο πνευματικό κέντρο της πόλης μας.
Συγκίνηση για το ολιγόλεπτο αφιέρωμα στα θύματα του φονικού σεισμού της προηγουμένης στην γειτονική χώρα και φίλη πόλη της χορωδίας την Λ'Ακουιλα την οποία είχε επισκεφτεί η χορωδία πριν δέκα χρόνια περίπου. Συγκίνηση για τα λίγα λόγια του προέδρου του συλλόγου ΠΙΣΤΗ για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες . Ο ΟΡΦΕΑΣ στέκει αρωγός σε προσπάθειες που άπτονται και κοινωνικών θεμάτων. Εν τέλει εκτός από καλλιτέχνες, ερασιτέχνες σχεδόν όλοι, είναι και άνθρωποι που σκύβουν στα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Τα μπράβο και τα συγχαρητήρια μάλλον είναι λίγα. Για άλλη μία φορά ο ΟΡΦΕΑΣ εντυπωσίασε.
Για την συνέχεια το έργο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 5 του μηνός Μαΐου στην αίθουσα του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ και στις 8.30 μ.μ. Όσοι δεν βρέθηκαν στο πνευματικό κέντρο της Τρίπολης ας βρεθούν στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ. Το έργο θα τους μαγέψει πραγματικά. Σε όλους εμάς που το παρακολουθήσαμε στάθηκε σαν προάγγελος και προπομπός για την εβδομάδα των παθών του Κυρίου που σε λίγες μέρες έρχονται για να μας κάνη να θυμηθούμε το φθαρτό του σώματος και το αιώνιο του πνεύματος.
Υμνούντες τον Κύριο και τα πάθη του για άλλη μία φορά ο ΟΡΦΕΑΣ προετοιμάζει με θρησκευτική ευλάβεια το τροπάριο της Κασσιανής και τα Εγκώμια τα οποία θα ψάλει στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλης μας υπό την διεύθυνση του αεικίνητου και πάντα παρόντος Βασίλη Τζαβάρα. Ας είμαστε όλοι εκεί να ακούσουμε ξανά από τις φωνές των χορωδών την Μ. Τρίτη το «Εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή» και την Μ. Παρασκευή τους επιτάφιους θρήνος το «Ω γλυκύ μου έαρ που έδυσου το κάλλος».
Β. Μ.

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: