ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ!

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ!

Ιούλιος 28, 2009 - 22:51

Με αφορμή την φημολογούμενη ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδας με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη

Τέσσερις δήμαρχοι του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης καταγγέλλουν μεθοδεύσεις
Ετοιμάζεται μετάβαση φορέων στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε.!
Σκληρή ανακοίνωση και από τη ΓΕΝΟΠ

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η ΔΕΗ, αφού στην Αρκαδία πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την διαφαινόμενη ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της V μονάδας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Δήμαρχοι του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης συνεδρίασαν εκτάκτως και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καθιστούν σαφές ότι διαφωνούν με αυτή την εξέλιξη και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η ΔΕΗ, αφού στην Αρκαδία πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την διαφαινόμενη ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της V μονάδας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Δήμαρχοι του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης συνεδρίασαν εκτάκτως και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καθιστούν σαφές ότι διαφωνούν με αυτή την εξέλιξη και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η ΚΟΙΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

«Στις 24 Ιουλίου 2009, με αφορμή τις τελευταίες σοβαρές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας και της περιοχής μας και συγκεκριμένα σε σχέση με τη δρομολογημένη από τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της V μονάδας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΜΕ ΕΚΤΑΚΤΩΣ
στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και οι τέσσερις Δήμαρχοι του λεκανοπεδίου και αφού συζητήσαμε διεξοδικά μετά την ενημέρωση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Φωτόπουλου Νικολάου
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ
1.- Να καταγγείλουμε τις μεθοδεύσεις και να εκφράσουμε την ΑΝΤΙΘΕΣΗ μας για την επικείμενη ακύρωση του διαγωνισμού και της κατασκευής της μονάδας φυσικού αερίου.
2.- Να προβούμε σε συντονισμένες ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ και αγώνα κάθε μορφής και διάρκειας προκειμένου να μην προχωρήσει η ακύρωση του διαγωνισμού
3.- Τη μετάβαση όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας στην Αθήνα κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε.
4.- Να συζητήσουμε εκτάκτως, πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., τα Δημοτικά Συμβούλια των τεσσάρων όμορων Δήμων του λεκανοπεδίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης προκειμένου να γίνει συντονισμός της κοινής δράσης
5.- Για άλλη μια φορά δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων Ι και ΙΙ.

Κλείνοντας καλούνται:

Η Κυβέρνηση, τα κόμματα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας και η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να στηρίξουν τη Δημόσια Ηλεκτρική Επιχείρηση ακολουθώντας πιστά τόσο τη βραχύχρονη στρατηγική αλλά και το μακροχρόνιο Εθνικό ενεργειακό Σχεδιασμό.-

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
ΤΡΙΚΟΛΩΝΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΟΥΤΣΑΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ-
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ αναφέρει:
«Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες με εντολή του κ. Αθανασόπουλου οδεύει εισήγηση προς το Δ.Σ/ ΔΕΗ, ΔΜΚΘ γ.α 63/23.7.2009 για ακύρωση του Διαγωνισμού για το Έργο 800MW με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη.
Η Εισήγηση αυτή αν τελικά εγκριθεί από το Δ.Σ, θα σηματοδοτήσει την άτακτη υποχώρηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στον χώρο της Παραγωγής και την άνευ όρων παράδοσή της και της παραγωγικής βάσης της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς το παραμικρό ίχνος ανταγωνισμού.
Οι λόγοι είναι προφανείς :
Είναι γνωστό ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (όπως αυτό διαμορφώθηκε με αφετηρία τους Νόμους Ν.3175/2003, Ν 3426/2005 κλπ) απαγορεύει στη ΔΕΗ μέχρι και το 2010 την κατασκευή νέας ισχύος, ενώ της παρέχει την άδεια αντικατάστασης των παλαιών κοστοβόρων και ρυπογόνων μονάδων χωρίς περιορισμό.
Με απλά λόγια η πολιτεία παρά τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος έχει αποφασίσει, όλοι η νέα ισχύς και ενέργεια του συστήματος μετά το 2003 και μέχρι το 2010 να καλυφθεί αποκλειστικά με την κατασκευή νέων ιδιωτικών μονάδων, διατηρώντας όμως η ΔΕΗ την δυνατότητα να κατέχει ένα εκσυγχρονισμένο και αξιόπιστο στόλο συγκεκριμένης ισχύος, που θα εγγυάται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και χαμηλό κόστος παραγωγής για τον τελικό καταναλωτή.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατασκευαστεί και θα κατασκευαστούν βάσιμα μέχρι το 2010, 3000 ιδιωτικά MW ενώ μέχρι το 2013 η ιδιωτική παραγωγή θα ξεπερνά τα 4500 MW.
Το ΔΣ της ΔΕΗ εδώ και δύο χρόνια, έχει εγκρίνει ένα μεγαλόπνοο στα λόγια όπως αποδεικνύεται στρατηγικό σχέδιο αντικατάστασης, των παλαιών της μονάδων διεκδικώντας επιπλέον και νέα ισχύ. Μετά τα παραπάνω, είναι προφανές ότι, κάθε καθυστέρηση, υποχώρηση, ή ακύρωση του σχεδίου αντικατάστασης των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ ισοδυναμεί με σκόπιμη και ηθελημένη παραχώρηση άνευ όρων ισόποσου μεριδίου παραγωγής στους ανταγωνιστές της Επιχείρησης που διαθέτοντας πλέον κατασκευασμένες μονάδες καλύτερου βαθμού απόδοσης θα κλείσουν της γερασμένες μονάδες της ΔΕΗ χωρίς το παραμικρό ίχνος ανταγωνισμού.
Αν στα παραπάνω προστεθούν και τα νέα δεδομένα της κρίσης, που ανατρέπει τα σενάρια εξέλιξης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κάτω, είναι φανερό ότι οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής θα ασκήσουν τεράστιες πιέσεις για εξεύρεση ¨ζωτικού χώρου¨ και αυτό θα συμβεί με εκτοπισμό των γερασμένων μονάδων της Επιχείρησης με κατακλυσμιαίο τρόπο. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η κατακόρυφη αύξηση του ρεύματος και το χαράτσωμα του Έλληνα καταναλωτή».

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις