Λύσεις για την καλύτερη προστασία των δασών προτείνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου

Λύσεις για την καλύτερη προστασία των δασών προτείνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου

Σεπτέμβριος 01, 2009 - 14:50

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι οποίες θύμισαν αυτές που σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο το 2007 θεωρεί αναγκαίο να εκθέσει για μια ακόμη φορά τις θέσεις του για το θέμα των δασών της χώρας μας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τα δάση είναι ζωντανοί οργανισμοί, συνεχώς εξελισσόμενα οικοσυστήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η βασική αρχή για την διατήρησή τους πρέπει να στηρίζεται στην πρόληψη κυρίως (αντιπυρική προστασία, καλλιέργεια κ.τ.λ.). Η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει αποφασιστεί κεντρικά, να έχει την ευθύνη συντήρησης και προληπτικής πολιτικής για τα δάση μας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η αρμοδιότητα αυτή δεν έχει δοθεί με μόνο σκοπό την είσπραξη κονδυλίων τα οποία κάποτε κατευθύνονταν από το Υπουργείο Γεωργίας. Η επί σειρά ετών επιτυχημένη, όπως αποδεικνύεται ιστορικά, συντήρηση του δασικού μας πλούτου από τις υπηρεσίες τότε του Υπουργείου Γεωργίας θα πρέπει λοιπόν να αποτελέσει παράδειγμα.

Η προστασία των δασών μας δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο σε δαπάνες για καταστολή δασικών πυρκαγιών, κάτι πολύ δύσκολο στις συνθήκες της πατρίδας μας οι οποίες βαίνουν επιδεινούμενες. Εργασίες όπως συστηματική υλοτομία-καλλιέργεια, καθαρισμός υπόροφου βλάστησης, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, αξιοποίηση του τοπικού πληθυσμού στην φύλαξη και συντήρηση και αντιμετώπιση του δάσους ως πηγής πλούτου (υλοτομία, ρητινοσυλλογή κ.α.) και την αξιοποίηση αυτών σε οργανωμένους χώρους αναψυχής θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από τους αρμόδιους της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι διεκδικούν την ευθύνη των δασών. Επιπλέον είναι ζητούμενο αν μια τέτοια ευθύνη μπορεί να αναληφθεί επιτυχώς από την τοπική αυτοδιοίκηση (σύνταξη μελετών, εκτέλεση και επίβλεψη τέτοιων έργων) την στιγμή που:
• στην συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας η απασχόληση γεωτεχνικών και ιδιαίτερα δασολόγων είναι σχεδόν ανύπαρκτη
• στην συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας δεν υπάρχουν οργανωμένες γεωτεχνικές υπηρεσίες

Μιλάμε επομένως για αποσπασματική και πρόχειρη άσκηση αρμοδιοτήτων την ίδια στιγμή που οι δασικές υπηρεσίες έχουν καταδικαστεί σε ρόλο γραφειοκράτη με μοναδικό ρόλο αυτόν του χαρακτηρισμού εκτάσεων. Δυστυχώς η ανάδειξη και προστασία του δασικού πλούτου δεν τυγχάνει της ίδιας σοβαρής αντιμετώπισης όπως τα διαφόρων ειδών τεχνικά έργα μέσα στον αστικό ιστό των δήμων.

Στο κομμάτι της καταστολής θα πρέπει πλέον να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τους αρμόδιους να συνεργάζονται και κυρίως θα καθιστά υποχρεωτική την συμμετοχή της δασικής υπηρεσίας στον συντονισμό της δασοπυρόσβεσης όπως είχε προβλεφθεί με κοινή πρόταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής το έτος 1992. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα το δάσος εκτός από αυτούς για τους οποίους αποτελεί το αντικείμενο της καθημερινής τους εργασίας. Στο κομμάτι αυτό δεν χωρούν συντεχνιακές αντιλήψεις και κυνήγι εξουσίας και χρέος της πολιτείας είναι να κατοχυρώσει νομοθετικά τον σωστό και αποτελεσματικό συντονισμό. Επιπλέον θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα τα διαθέσιμα κατά τόπους δασικά φυτώρια, να χρηματοδοτηθούν αλλά και να βρεθούν τα επιπλέον απαραίτητα κονδύλια για την αύξηση του αριθμού των δασικών φυτωρίων ώστε να μπορέσει να παραχθεί το απαραίτητο φυτευτικό υλικό για τις ετήσιες αναδασώσεις σε σημεία στα οποία η φύση πλέον δεν μπορεί να παρέμβει από μόνη της, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του εκάστοτε δασαρχείου.

Αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα και δεν χρησιμοποιηθεί η εμπειρία και οι γνώσεις των αρμοδίων τότε δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες θα ακούσουν αρκετές φορές για κορμοφράγματα, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα εκεί που θα κάποτε υπήρχε ζωή και τώρα υπάρχει σεληνιακό τοπίο».

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις