Θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Νοέμβριος 11, 2009 - 12:41

Αυτό είναι το συμπέρασμα της πολιτικής εκδήλωσης που έγινε στην Τρίπολη.

Κύριος ομιλητής ήταν το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Βασίλης Πριμικήρης

Αρκετός κόσμος παρευρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας για να παρακολουθήσει, την Γενική Συνέλευση των μελών του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας.

Θέμα της Πολιτικής Εκδήλωσης ήταν οι «Πολιτικές εξελίξεις – απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την οργανωτική λειτουργία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α». Την πολιτική απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής παρουσίασε ο Βασίλης Πριμικήρης, ο οποίος είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Κος Πριμικήρης παρεχώρησε συνέντευξη τύπου, στα περιφερικά και τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς απάντησε και σε σημαντικά ερωτήματα των «ΑΡΚΑΔΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ».

Β.Π: «…Η συνέλευση έχει σκοπό, να κάνουμε μια ανάλυση σε βάθος του εκλογικού αποτελέσματος. Στόχος μας είναι από αυτή την εκτίμηση, να μπορέσουμε να συζητήσουμε και με τους συντρόφους μας στο χώρο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά υποκείμενα που το καθένα μας συνυπάρχει με την διαφορετικότητα του στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και όλοι μαζί από κοινού, στις 28 και 29 του τρέχοντος μηνός θα βρεθούμε στην Αθήνα, για να εξετάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Να δούμε κάποια θέματα που έχουν σχέση με την οργανωτική μορφή και δόμηση αυτού που λέμε Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το βασικότερο, να καθορίσουμε την πολιτική μας για το αύριο. Μέσα σε μία νέα πραγματικότητα σ΄ένα νέο πολιτικό τοπίο. Σαν την αποψινή μας συγκέντρωση – παρόμοιες κάνουμε σε όλη την Ελλάδα, θέλουμε να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα, την αριστερή προγραμματική μας αντιπολίτευση.»

Α.Ε: Πάρα πολλά στελέχη σας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου καθώς και γι΄αυτό των Ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου. Πως το σχολιάζετε;

Β.Π: «…Για μας η εκτίμηση που έχουμε ως Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, το αποτέλεσμα αυτό χαρακτηρίζετε ως θετικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το 4,60% των Εθνικών εκλογών και το 4,70 των Ευρωεκλογών. Οι δυνάμεις σήμερα της ανανεωτικής σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, δεν μπορούν να περιορισθούν σε μονοψήφιο νούμερο μόνο, λέμε εμείς. Και άλλωστε μην ξεχνάμε ότι δημοσκοπικά τουλάχιστον πριν από ένα με ενάμισι χρόνο, τα ποσοστά του Συνασπισμού και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν διψήφιο νούμερο. Που άγγιζε το 15 και 16% όμως, μεταξύ αυτής της πραγματικότητας πριν από ένα ενάμισι χρόνο και της σημερινής πραγματικότητας, κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι. Δηλαδή είδαμε ότι ορισμένα ζητήματα άμυνας - ας το πούμε έτσι – του δικομματικού συστήματος πως εξελίχθησαν, δηλαδή τα πράγματα. Και όταν λέμε ότι εξελίχτηκαν τα πράγματα; Τι πιέσεις δέχθηκε ο δικός μας πολιτικός χώρος. Που στη πραγματικότητα είναι η μόνη πολιτική δύναμη, που μπορεί να κάνει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στο δικομματικό σύστημα. Ήδη από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές εμείς είχαμε μιλήσει τότε, για μια αναπαλαίωση του συστήματος. Η Νέα Δημοκρατία για εμάς φάνηκε από τότε, ότι ήταν αδύνατο να κρατήσει την εκλογική της δύναμη. Ήταν καταστροφική ακόμα και στον ίδιο της τον εαυτό. Διότι η ανικανότητα της να κρατήσει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της, εκ των πραγμάτων την έθετε εκτός Κυβέρνησης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ πήρε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα όχι τόσο από τον πολιτικό του σχεδιασμό και από την ικανότητα για να προτείνει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα. Όμως πήρε ένα ποσοστό τέτοιο γιατί στηρίχτηκε από τα μεγάλα κέντρα των ΜΜΕ και επικοινωνιακά ευχάριστα ή δυσάρεστα, εκβίασε τους πάντες με το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και το ερώτημα είναι για μας γιατί η Ν.Δ δέχτηκε, να μπει σε αυτό το παιχνίδι και στην ουσία να παραδώσει, το δαχτυλίδι της εξουσίας τόσο εύκολα σε αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν ξέρω αν αυτό το καταστρεπτικό παιχνίδι της Ν.Δ θα ήταν έτσι, αν θα γίνονταν οι εκλογές έξη μήνες αργότερα, δηλαδή τον ερχόμενο Μάρτιο.»

Α.Ε: Και όσον αφορά την κριτική που δέχεται ο νέος Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξης Τσίπρας από τον προκάτοχο του τον Αλέκο Αλαβάνο. Τι έχετε να πείτε;

Β.Π: «…Εγώ σέβομαι όλες τις απόψεις. Εμείς είμαστε ένας χώρος ανοικτός με διαφάνεια και που ποτέ δεν κάναμε κάτι, για να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Οπωσδήποτε ο Αλέκος είναι μια προσωπικότητα μέσα στο χώρο της Αριστεράς που βοήθησε πολύ τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και τον Συνασπισμό ως Πρόεδρος. Από κει και πέρα οι απόψεις του είναι απόψεις μειοψηφικές σήμερα, μέσα στο χώρο του Συνασπισμού. Αλλά εν πάση περιπτώσει, μέσα στα συλλογικά μας όργανα στην Κεντρική Επιτροπή, στη Πολιτική Γραμματεία και στην πιθανότητα ενός νέου Συνεδρίου που θα κάνουμε, μπορεί ο Αλέκος Αλαβάνος και όχι μόνο ο Αλέκος, οποιοδήποτε μέλος του κόμματος μας μεγάλο ή μικρό, έχει το δικαίωμα να πει την άποψη του. Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή που κάνει ο σύντροφος Αλέκος, προσωπική μου είναι και αυτή η τοποθέτηση μου δεν συμβαδίζουν με αυτές τις εκτιμήσεις, που κάνει η μεγάλη πλειοψηφία του Συνασπισμού.»

Α.Ε: Για τους συμβασιούχους που έχουν κινητοποιηθεί αυτή την εποχή και στην Αρκαδία ποια η άποψη σας; Ήδη ξεκίνησε κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Β.Π: «…Με ενημέρωσε ο σύντροφος μου εδώ ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ο Γιάννης ο Κουνέλης, για τους συμβασιούχους του Πανεπιστημίου και για τους υπαλλήλους και για τους Καθηγητές. Οι ερωτήσεις στη Βουλή ή οι επερωτήσεις έχουν τη σημασία τους. Αλλά να ξέρετε ένα πράγμα και απευθύνομαι και σε αυτούς τους συμβασιούχους, ότι αν οι ίδιοι δεν πάρουν στα χέρια τους αυτόν το αγώνα και δεν στρατευθούν και αυτοί αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες, τότε πάνε όλα χαμένα. Γιατί εδώ έχουμε μια λογική να απεργούν οι λιμενεργάτες στο Λιμάνι του Πειραιά για να μένει το Λιμάνι Ελληνικό και να έχεις τους Φορτηγατζήδες και να σου λένε, τι θα γίνει με εμάς; Δηλαδή εδώ πάνε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να περάσουν ένα σπάσιμο του κοινωνικού ιστού ώστε να έχουμε αυτό που λέμε, έναν πόλεμο μεταξύ των φτωχών. Οι μισοί να εχθρεύονται τους άλλους μισούς. Όπως έγινε και με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, θυμόμαστε τι είχε γίνει.»
Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: