Εργαζόμενοι ΓΕΝΟΠ: Να εξαιρεθεί η ΔΕΗ από το πάγωμα των προσλήψεων

Εργαζόμενοι ΓΕΝΟΠ: Να εξαιρεθεί η ΔΕΗ από το πάγωμα των προσλήψεων

Δεκέμβριος 08, 2009 - 09:19

Οι εργαζόμενοι της επιχειρήσεις (ΓΕΝΟΠ) ζητούν από τον Υπουργό Εσωτερικών… ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ Η ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

«Οι εποχιακοί επί της ουσίας καλύπτουν οργανικά κενά λόγω της τεραστίας έλλειψης τακτικού προσωπικού»
Πρόταση να προσλαμβάνεται στη ΔΕΗ ένα μέλος της οικογένειας μισθωτού, που έχασε τη ζωή σε εργατικό ατύχημα

«Οι προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στη ΔΕΗ θα γίνεται με δημόσιο διαγωνισμό και οι επιτυχόντες θα εντάσσονται στις σχολές Ταχύρρυθμης Εκπαίδευσης της εταιρίας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης θα τοποθετούνται στις υπηρεσιακές μονάδες για τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός». Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που κατέθεσε η ΓΕΝΟΠ προς τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

«Οι προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στη ΔΕΗ θα γίνεται με δημόσιο διαγωνισμό και οι επιτυχόντες θα εντάσσονται στις σχολές Ταχύρρυθμης Εκπαίδευσης της εταιρίας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης θα τοποθετούνται στις υπηρεσιακές μονάδες για τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός». Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που κατέθεσε η ΓΕΝΟΠ προς τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Στην επιστολή της –μεταξύ άλλων – η ΓΕΝΟΠ αναφέρει:
«Επί των διατάξεων του νομοσχεδίού προτείνομε τις ακόλουθες προσθήκες και τροποποιήσεις:
Α. Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου στην παρ. 3 πρέπει να συμπεριληφθούν ως εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 2190/94 και οι ακόλουθες περιπτώσεις :
• Πρόσληψη στη ΔΕΗ, κατόπιν απόφασης του ΔΣ αυτής, ενός μέλους της οικογένειας μισθωτού, θανόντος συνεπεία εργατικού ατυχήματος (σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 2244/94).
• Πρόσληψη του ιδίου στη ΔΕΗ με σχέση εργασίας έκτακτου προσωπικού της, (Νόμος 3734) κατόπιν απόφασης του ΔΣ αυτής, ή ενός μέλους της με οποιαδήποτε σχέση εργασίας έκτακτου προσωπικού της, το οποίο έχει υποστεί μόνιμη σωματική αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% συνεπεία εργατικού ατυχήματος στην Επιχείρηση. Σε περίπτωση που η πρόσληψη δεν είναι δυνατή λόγω νομίμως διαπιστωθείσας του ιδίου ανικανότητας εκτέλεσης οποιασδήποτε εργασίας στην Επιχείρηση, εφαρμόζονται τα ως άνω αναφερόμενα περί μισθωτού, θανόντος συνεπεία εργατικού ατυχήματος (σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 3734/09) και προσλαμβάνεται μέλος της οικογένειας .
Κύριε Υπουργέ,
• Οι συνθήκες εργασίας στη ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και τα ατυχήματα, οι θάνατοι και οι αναπηρίες αιτιολογούν αντικειμενικά αυτές τις εξαιρέσεις.
Κατά συνέπεια οι παραπάνω ειδικές περιπτώσεις δεν δίνατε να θεωρηθούν ως συντεχνιακή διάκριση, καθώς αποβλέπουν στην ηθική και έμπρακτη αποκατάσταση για την απώλεια του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας.»

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
Οι προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στη ΔΕΗ θα γίνεται με δημόσιο διαγωνισμό και οι επιτυχόντες θα εντάσσονται στις σχολές Ταχύρρυθμης Εκπαίδευσης της εταιρίας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης θα τοποθετούνται στις υπηρεσιακές μονάδες για τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Στην ΔΕΗ απασχολείται έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας, το οποίο ενώ προβλέπεται για την κάλυψη πρόσκαιρων και εποχιακών αναγκών, επί τις ουσίας καλύπτει οργανικά κενά λόγο της τεραστίας έλλειψης τακτικού προσωπικού. Η δε πρόσληψη του γίνεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπονται στο άρθρο 21 του ν. 2190/94.
Με την προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, εξειδικεύονται οι ανάγκες και προσδιορίζεται ο αριθμός του εποχιακού προσωπικού που θα καλύψει αυτές, με κοινή υπουργική απόφαση κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΑΣΕΠ.
Η ΔΕΗ ως εκ της φύσεως της αλλά και της νομοθεσίας, εχει την υποχρέωση της κάλυψης των αναγκών του κοινωνικού συνόλου σε ηλεκτρική ενέργεια. Η υπόψη νομοθετική ρύθμιση θεωρούμαι βάσιμα ότι θα καταστήσει χρονοβόρες τις διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, γεγονός που θα δυσχεράνει το έργο και την αποτελεσματικότητα της Επιχείρησης, έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων. Παράλληλα ο προσδιορισμός και η κάλυψη των αναγκών αυτών που είναι άμεσα συνυφασμένες με την δραστηριότητα της Επιχείρησης, θα πρέπει να αποτελούν αρμοδιότητα της Διοίκησης που εχει και την εύθύνη για τη επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Συνεπώς, λόγο της φύσης και των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, προτείνουμε να ισχύσει η υπάρχουσα διαδικασία, δηλαδή να μην εκδίδεται Κοινή Υπουργική απόφαση όσον αφορά στην εξειδίκευση των αναγκών, αλλά να εκδίδεται σχετική Απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου και να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 21 του ν. 2190/94, όπως θα διαμορφωθεί με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία.
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΚΤΑΜΗΝΑ.
Στην ΔΕΗ εχει απασχοληθεί επί σειρά ετών και με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Για αρκετούς εξ αυτών ενώ διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία και τα τυπικά προσόντα εχει παρέλθει το ηλικιακό όριο, με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ενδεχόμενη μελλοντική προκήρυξη για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού.
Προτείνεται για αυτή την κατηγόρια εργαζόμενων, να παρατείνεται το όριο ηλικία ανάλογα με το εύρος των προγενέστερων συμβάσεων που έχουν υπογράψει, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού στην ΔΕΗ.
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010:
Έχουμε ευκρινώς περιγράψει τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού που υφίσταται η μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας, όπως και τις συνέπειες αυτού στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της, έναντι των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
Συνυπολογίζοντας δε ότι οι προσλήψεις του 2007 πέραν της πρωτοφανούς καθυστέρησης είναι ελάχιστες συγκριτικά με το μέγεθος του προβλήματος και αξιολογώντας τη συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων, αντιλαμβάνεστε το εύρος της προσπάθειας που καταβάλλετε καθημερινά από το προσωπικό Επιχείρησης, για την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Θέτουμε δε υπόψη σας ότι τα ανωτέρω, (σχετικά με το μέσο όρο ηλικίας του ανθρώπινου δυναμικού, την απώλεια τεχνογνωσίας, την τήρηση των κανόνων ασφαλούς εργασίας, την αναγκαιότητα άμεσων προσλήψεων και συντόμευσης των διαδικασιών, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσληψη νέων εργαζομένων, με ταχύτερους ρυθμούς), προκύπτουν και συνομολογούνται σε Δελτίο Τύπου της Διοίκησης της ΔΕΗ με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2009, που αποτελεί ουσιαστική επιβεβαίωση και παραδοχή των εκφρασμένων αιτημάτων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Κύριε Υπουργέ, Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και χωρίς συντεχνιακές λογικές σας επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι το προσωπικό, αλλά απεναντίας το προσωπικό είναι το ΚΕΦΑΛΑΙΟ της.
Ομοίως οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως και σε νέες υποδομές δεν αποτελούν σπατάλη, απεναντίας είναι η κινητήριος δύναμη που μπορεί να δώσει ώθηση στην ΔΕΗ, προκειμένου να διατηρήσει στην ηγεμονική της θέση στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού.
Τούτων δοθέντων, θεωρούμε ότι επιβάλετε να εξαιρεθεί η ΔΕΗ από το πάγωμα των προσλήψεων και να υλοποιηθεί η απόφαση της ΔΕΗ σε συμφωνία με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για άμμεσες προκηρύξεις θέσεων το 2010.»

Πηγή: ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις: 
Tags: