Επανάληψη διαγωνισμού 570 εκατ. ζητεί ο όμιλος Κοπελούζου για την νέα μονάδα στην Mεγαλόπολη.

Επανάληψη διαγωνισμού 570 εκατ. ζητεί ο όμιλος Κοπελούζου για την νέα μονάδα στην Mεγαλόπολη.

Ιούνιος 19, 2009 - 12:19

Επανάληψη διαγωνισμού 570 εκατ. ζητεί ο όμιλος Κοπελούζου για την νέα μονάδα στην μεγαλόπολη.
Όπως όλοι οι μεγαλοκαρχαρίες - ιδιώτες- επενδυτές-αεριτζήδες- ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος και ενδιαφέρονται για το καλό της ΔΕΗ και καταθ΄ρτουν προτάσεις και συμβουλές για να την γλιτώσουν από πιθανή χρηματική ζημιά.

Ο κ Κοπελούζος έχοντας χάσει όπως όλα δείχνουν τον διαγωνισμό για την 5 μονάδα της Μεγαλόπολης και ειδικά τώρα που η ΔΕΗ είναι έτοιμη σε μερικές μέρες να ανακοινώσειποιά εταιρία θα αναλάβει το έργο και να υπογράψει την σύμβαση και να ξεκινήσουν οι εργασίες , εμφανίζει ξαφνικά διάφορες αιτιάσεις και προβλήματα για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός , να καθυστερήσει σημαντικά η κατασκευή της μονάδας και έτσι να προλάβει αυτός να κάνει δική του μονάδα στο νότιο σύστημα!
Διαβάστε παρακάτω σχετικό δημοσίευμα...Του Σωτήρη Χιωτάκη από το www.protothema.gr

Να επαναληφθεί ο ύψους 570 εκατ. ευρώ διαγωνισμός της ΔΕΗ για την κατασκευή Μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 750 - 835 μεγαβάτ στην Μεγαλόπολη, ζητεί επισήμως ο όμιλος Κοπελούζου,

Σε σχετική επιστολή, η οποία συζητείται σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης και την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Κοπελούζος, τονίζεται ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά καθώς:

- Οι προσφορές για το έργο της Μεγαλόπολης υπεβλήθησαν το Νοέμβριο του 2008, όταν οι τιμές για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονταν στο ζενίθ, λόγω των υψηλών τιμών των μετάλλων. Οι τιμές των μετάλλων έχουν έκτοτε υποχωρήσει κατά 30% έως 50% και εκτιμάται ότι, εφόσον υποβάλλονταν αυτήν την περίοδο προσφορές, αυτές θα ήταν τουλάχιστον κατά 10% με 15% φθηνότερες, με αποτέλεσμα μια διαφορά στα τιμήματα της τάξης των 50 με 100 εκατ. ευρώ.

- Ο χρόνος παράδοσης του έργου είναι 34 μήνες και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και του αναδόχου (λ.χ. τον ερχόμενο μήνα) να είναι έτοιμη η μονάδα για δοκιμές εντός 26-27 μηνών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο όμιλος, το πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) προβλέπει ότι ο αγωγός στη Μεγαλόπολη δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο του 2012 - δηλαδή 5 μήνες αργότερα από την περίοδο κατά την οποία θα τον χρειαστεί ο εργολάβος - και μάλιστα χωρίς να είναι δεσμευτική η συγκεκριμένη ημερομηνία. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος η ΔΕΗ να μην έχει τον Οκτώβριο του 2011 διαθέσιμο φυσικό αέριο και να επιβαρυνθεί η επιχείρηση από την καταβολή αποζημιώσεων στον εργολάβο.

- Ο όμιλος επίσης επικαλείται τα στοιχεία της ΔΕΠΑ προκειμένου να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν σήμερα εξασφαλισμένες ποσότητες φυσικού αερίου τόσο για την μονάδα της Μεγαλόπολης όσο και για άλλες μονάδες φυσικού αερίου που προγραμματίζονται στην εγχώρια αγορά.

Με βάση αυτήν την επιχειρηματολογία, ο όμιλος Κοπελούζου επισημαίνει ότι "είναι σαφές πως υπάρχει τεράστιος κίνδυνος επιβάρυνσης της ΔΕΗ με ιλιγγιώδη ποσά, εάν η μονάδα κατασκευαστεί και δεν μπορεί να δοκιμαστεί, να παραδοθεί και εν συνεχεία αν λειτουργήσει λόγω έλλειψης αγωγού και καυσίμου".

Κατά τον όμιλο, είναι συμφέρουσα για την ΔΕΗ η επανάληψη του διαγωνισμού μέσα σε σύντομες προθεσμίες καθώς στον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι την κατακύρωση του επαναληπτικού διαγωνισμού η επιχείρηση θα έχει την δυνατότητα "να ξεκαθαρίσει τον πραγματικό χρόνο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου και να προγραμματίσει ανάλογα τον χρόνο παράδοσης της μονάδας, να εξασφαλίσεις τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα χρειάζεται η μονάδα για την λειτουργία της και βεβαίως να επιτύχει καλύτερο τίμημα".

Στην short list του συγκεκριμένου διαγωνισμού έχουν επιλεγεί οι κοινοπραξίες Ansaldo - Damco (όμιλος Κοπελούζου) και General Electric - METKA, μετά την απόρριψη στην διαδικασία της τεχνικής αξιολόγησης των φακέλων των Siemens - ΓΕΚ Τέρνα και Siemens - J&P Άβαξ.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, πάντως, με χθεσινή της ανακοίνωση κάλεσε «την Διοίκηση του κυρίου Αθανασόπουλου τα μέλη του Δ.Σ. και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, να μην διανοηθούν να ανοίξουν το δρόμο για την ακύρωση της μονάδας V της Μεγαλόπολης». Η Ομοσπονδία προσάπτει στην Διοίκηση σκοπιμότητες για τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα της ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι με αυτές ευνοούνται οι ιδιώτες ανταγωνιστές της κρατικής επιχείρησης.

Πηγή:http://kafeneio-megalopolis.blogspot.com/