Δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ – «ΑΝΑΣΑ» ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ – «ΑΝΑΣΑ» ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Μάρτιος 15, 2010 - 10:28

… για καφενεία, καφετέριες, κουρεία, παντοπωλεία, μπαρ, σούπερ μάρκετ που λειτουργούν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν σε μικροεπαγγελματίες της Αρκαδίας, οι ρυθμίσεις σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. μικροεπαγγελματιών κατοίκων χωριών και κωμοπωλέων κάτω των 2000 κατοίκων. Σε πολλά χωριά της Αρκαδίας επικράτησε αναταραχή και μάλιστα σημειώθηκε σωρεία καθημερινών παραπόνων στα γραφεία του Επιμελητηρίου.
Το θέμα έφτασε στη Βουλή, όπου ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν καθησυχαστικός.

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν σε μικροεπαγγελματίες της Αρκαδίας, οι ρυθμίσεις σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. μικροεπαγγελματιών κατοίκων χωριών και κωμοπωλέων κάτω των 2000 κατοίκων. Σε πολλά χωριά της Αρκαδίας επικράτησε αναταραχή και μάλιστα σημειώθηκε σωρεία καθημερινών παραπόνων στα γραφεία του Επιμελητηρίου.
Το θέμα έφτασε στη Βουλή, όπου ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν καθησυχαστικός.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης επισήμανε στην πρωτολογία του: «…είναι αλήθεια ότι με την εγκύκλιο αυτή έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη σύγχυση στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων.
Γι’ αυτό ζητήσαμε από τη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών να επανέλθει με νέα εγκύκλιο για να αποσαφηνίσει το πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Με τη δεύτερη εγκύκλιο η οποία δόθηκε σε υπηρεσίες του ΟΑΕΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 2009, προκύπτει ξεκάθαρα ποιες επιχειρήσεις έτσι και αλλιώς δεν αλλάζουν ασφαλιστικό φορέα και ποιοι επαγγελματίες δεν αλλάζουν ασφαλιστικό φορέα. Είναι σαράντα είδη επιχειρήσεων οι οποίες παραμένουν στον ΟΓΑ. Πρόκειται για τα καφενεία, για τις καφετέριες, για τα κουρεία, για τα παντοπωλεία, για τα μπάρ, για τα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν σε αυτές τις περιοχές και οι οποίες έτσι και αλλιώς απαλλάσσονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 16.500 ευρώ, δηλαδή τα 500 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτοί παραμένουν στον ΟΓΑ,
Εκείνο που, επίσης, διευκρινίστηκε είναι ότι οι άλλοι επαγγελματίες οι οποίοι από τη φύση της δραστηριότητας και του επαγγέλματος μπορούν να δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, δεν είναι δυνατόν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω. Λογιστές, συνεργεία καθαρισμού, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλουμινοκατασκευές, τέτοιου είδους επιχειρήσεις που έχουν την έδρα ενδεχόμενα σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων, όμως δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και πολλές φορές στα πλησιέστερα αστικά κέντρα δεν είναι δυνατόν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ γιατί υπάρχει και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επαγγελματιών των κατηγοριών αυτών.
Βεβαίως υπάρχουν και μικροεπαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν ως κύριο επάγγελμα αυτό του υδραυλικού ή του ηλεκτρολόγου, είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασκούν παράλληλα και μία τέτοια δραστηριότητα. Και αυτά είναι θέματα που πρέπει να επανεξετάσουμε και τα επανεξετάζουμε.
Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες οι υπηρεσίες του Υπουργείου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, επανεξετάζουν αυτό πλαίσιο έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες, να μην υποχρεωθούν σε κλείσιμο κάποιας μικροεπιχείρησης -που όπως είπα πριν ασκείται ως δεύτερο επάγγελμα και όχι ως κύριο- έτσι ώστε να μην περιοριστεί η όποια επιχειρηματικότητα σε αυτές τις περιοχές, γιατί στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά και σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων, όπως προβλέπει ο νόμος για ορισμένους νομούς ή των 3100 κατοίκων όπως προβλέπεται για τα νησιά μας.»

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΛ. ΤΣΟΥΡΗ

Η Ελένη Τσιαούση Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει το λόγο ανέφερε ότι «κατ’ αρχήν θα πρέπει να σας πω ότι κατά βάση δεν διαφωνώ με την εγκύκλιο 119, γιατί πραγματικά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μία ανεπανάληπτη καταστρατήγηση των διατάξεων του άρθρου 9 του νόμου 3050/02, οι οποίες αναφέρονται στην απαλλαγή από τις εισφορές για τους ασφαλισμένους ή για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων.»

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«… γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν κάποιος ασφαλίζεται στον ΟΓΑ πληρώνει 450 ευρώ περίπου το χρόνο, το δημόσιο καταβάλλει ένα διπλάσιο ποσό, προκειμένου να συμπληρώσει την ασφάλισή του, δηλαδή 900 ευρώ το χρόνο, ενώ στην περίπτωση που ασφαλίζεται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών πληρώνει εξ ολοκλήρου την εισφορά ο επαγγελματίας που είναι 4.500 ευρώ το χρόνο. Είναι μεγάλη η διαφορά στο ασφάλιστρο, γι’ αυτό εξάλλου υπάρχει και μεγάλη πίεση από τους επαγγελματίες σε αυτές τις περιοχές να παραμείνουν στον ΟΓΑ.
Οι ασάφειες, βέβαια, που έχει το νομοθετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα η μη παρακολούθηση της ασφάλισης και σε αυτές και σε άλλες περιοχές έχει οδηγήσει στο αποτέλεσμα να έχουμε πάνω από εκατό χιλιάδες εντελώς ανασφάλιστους. Δηλαδή, να είναι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές και να μην είναι ασφαλισμένοι ούτε στον ΟΓΑ, ούτε στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Εμείς, παρά τη δυσκολία που έχει το θέμα, όπως σας είπα, είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε και βέβαια, δεν μπορεί με ένα τρόπο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο 100%, θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία θα παρακολουθούμε συνέχεια. Οριστική λύση θα υπάρξει με το νέο ασφαλιστικό νόμο γιατί, εκτός απ’ αυτή τη περίπτωση που αφορά τις περιοχές κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους, υπάρχουν ασαφή ασφαλιστικά όρια μεταξύ και άλλων ταμείων, όπως του Ι.Κ.Α. και του ΟΑΕΕ, του Ι.Κ.Α. και του ΟΓΑ.
Θα πω, για παράδειγμα, ότι έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου είκοσι πέντε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και ο ΟΓΑ δεν μπορεί να παρακολουθήσει την ασφάλιση και πρόσφατα, όταν κάναμε έλεγχο, διαπιστώσαμε ότι το 90% αυτών των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι. Δεν είναι ούτε στον ΟΓΑ, ούτε στο Ι.Κ.Α.. Στερούνται δικαιωμάτων και από τον ΟΓΑ και βέβαια, όσοι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ούτε δώρα, ούτε να έχουν παροχές μητρότητας. Αυτά είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν και θα τα ρυθμίσουμε το επόμενο διάστημα.
Να επαναλάβω, όμως, κάτι και θα το πω κατηγορηματικά, για να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση. Μου αναφέρατε το παράδειγμα του καφενείου. Εκεί δεν υπάρχει ζήτημα. Σας είπα και πριν ότι σαράντα ειδών επιχειρήσεις έτσι και αλλιώς είναι εκτός της οποιασδήποτε αλλαγής. Η όποια παρέμβαση θα κάνουμε δεν αφορά αυτές τις κατηγορίες. Δεν αφορά τα αρτοποιεία, τα καφενεία, τις καφετέριες, τα κηροπλαστεία, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κρεοπωλεία. Να μην τα πω τώρα όλα. Τα αναφέρει η εγκύκλιος, την οποία θα καταθέσω για να υπάρχει στα Πρακτικά της Βουλής.
Ωστόσο εκεί έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση από τον τρόπο που λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές οι υπηρεσίες του ΟΑΕΕ και θα επανέλθουμε και με νέα εγκύκλιο για να ξεκαθαρίσουμε ότι τουλάχιστον γι’ αυτούς δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Μελετάμε το άλλο θέμα με την ευαισθησία, την οποία και εσείς επισημάνατε, ότι πρέπει να δούμε ειδικά τις παραμεθόριες περιοχές.
Όμως, σε κάθε περίπτωση θέλω να επαναλάβω ότι στις περιοχές που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τα αστικά κέντρα, αυτό που συμβαίνει με την καταστρατήγηση που έχουν κάνει ορισμένοι επαγγελματίες να δραστηριοποιούνται κατ’ εξοχήν στα αστικά κέντρα και να δηλώνουν το σπίτι ή την αποθήκη που έχουν στο χωριό για να αποφύγουν την ασφάλιση, δεν θα συνεχιστεί για να μπορέσει και ο ΟΑΕΕ να έχει τα έσοδα, αλλά κυρίως να μην υπάρχει αδικία μεταξύ των επαγγελματιών. Να μην είμαστε, δηλαδή, αυστηροί σε αυτούς που είναι ειλικρινείς και ελαστικοί σε αυτούς που δηλώνουν έδρα διαφορετική, προκειμένου να αποφύγουν την ασφάλιση και τις υποχρεώσεις τους».

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: