Δεν ανέχονται άλλο τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου

Δεν ανέχονται άλλο τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου

Ιούνιος 18, 2009 - 09:37

«ΚΙΝΕΖΙΚΑ» ΚΑΙ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ «ΚΑΙΝΕ» ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Ελέγχους και πρόστιμα ζητούν οι έμποροι που απαιτούν την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών

Δύο θέματα απασχόλησαν τους Εμπορικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου, που συναντήθηκαν στην Τρίπολη. Το ένα θέμα αφορά το παραεμπόριο και το άλλο τη λειτουργία επιχειρήσεων συμφερόντων πολιτών τρίτων χωρών (π.χ. Κινέζοι). Οι έμποροι ζητούν η αγορά να λειτούργει με τους ίδιους όρους για όλους, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός αθέμιτος. «Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και επιβολή προστίμων» λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης.

Δύο θέματα απασχόλησαν τους Εμπορικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου, που συναντήθηκαν στην Τρίπολη. Το ένα θέμα αφορά το παραεμπόριο και το άλλο τη λειτουργία επιχειρήσεων συμφερόντων πολιτών τρίτων χωρών (π.χ. Κινέζοι). Οι έμποροι ζητούν η αγορά να λειτούργει με τους ίδιους όρους για όλους, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός αθέμιτος. «Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και επιβολή προστίμων» λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του εμπορικού συλλόγου Τρίπολης, το απόγευμα της Δευτέρας. Στη συνάντηση θα συμμετίχαν οι εμπορικοί σύλλογοι της περιφέρειας Πελοποννήσου (Αργους–Καλαμάτας–Κορίνθου–Ναυπλίου-Σπάρτης–Τρίπολης), καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Ε.Σ.Ε.Ε κ. Αντώνης Μέγγουλης, όπως και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Παγώνης.
Η συνάντηση αυτή έγινε ουσιαστικά μετά από πρωτοβουλία του εμπορικού συλλόγου Τρίπολης, με δεδομένο την επιτακτική ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιφέρεια.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης: «Δεν θέλουμε να κλείσουμε τους Κινέζους. Θέλουμε απλώς να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο για όλους».

Ο κ. Αθανάσιος Αρβανίτης μίλησε στα ΜΜΕ και τόνισε:
«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, ως Εμπορικός Σύλλογος της Τρίπολης, για να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα τα οποία διογκώνονται τον τελευταίο καιρό. Θέλουμε να απευθυνθούμε στους φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είτε είναι η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας, είτε ο ΟΑΕΕ, είτε η Επιθεώρηση Εργασίας.
Ως θέμα αυτής της πρώτης συνάντησης είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός του παραεμπορίου και τα προβλήματα των επιχειρήσεων πολιτών τρίτων χωρών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Θα κάνουμε ένα υπόμνημα και θα απευθυνθούμε στους αρμόδιους φορείς.
Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης για το παραεμπόριο είναι να στοχεύσουμε στα πραγματικά προβλήματα, όχι κυνηγώντας τους πλανόδιους, οι οποίοι πολλές φορές είναι θύματα εκμετάλλευσης, αλλά όσον αφορά τα υπαίθρια παζάρια, είτε οι λαϊκές αγορές, είτε κάποια πανηγύρια, που δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, ώστε η αγορά να λειτούργει με τους ίδιους όρους για όλους, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός αθέμιτος.
Για το θέμα των Κινέζικών θέλουμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Όχι όσον αφορά τις τιμές ή τον ανταγωνισμό ή τη ζημιά που κάνουν στα μαγαζιά μας. Θέλουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση να πούμε στους καταναλωτές ότι υπάρχει μία ανισότητα, ότι το προϊόν που αγοράζουν από την κινέζικη αγορά, τις περισσότερες φορές δεν είναι πιστοποιημένο, με αποτέλεσμα να φτάνει στα σπίτια τους προϊόν το οποίο δεν είναι ανάλογο με τα προϊόντα που πιστοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξέρετε ότι πωλούν τα περισσότερα μαγαζιά του κλάδου μας.
Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή ο νόμος ορίζει ότι άδεια παραμονής παίρνουν οι Κινέζοι από την Περιφέρεια για να δραστηριοποιηθούν στον τόπο έκδοσης της Περιφέρειας αυτό δεν ισχύει. Με αποτέλεσμα να έχουμε υποκαταστήματα από την Αθήνα και να λειτουργούν παρανόμως εδώ. Δεν έχει προβλέψει ο Νόμος κάποια τιμωρία ή κάποιο ελεγκτικό μηχανισμό , ώστε να ελέγχει αυτά τα μαγαζιά, τις άδειες τους κλπ.
Το άλλο πρόβλημα είναι οι Κινέζοι, οι πολίτες των τρίτων χωρών, να παίρνουν ευρωπαϊκά διαβατήρια, έτσι ώστε να πωλούν τα προϊόντα με ό,τι προβλήματα υπάρχουν και να δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί ένα ανάλογο αντικείμενο, πιστοποιημένο και με άλλες προδιαγραφές, είναι σαφώς πιο ακριβό.
Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και επιβολή προστίμων. Αυτό είναι το ουσιαστικό, να μπουν κριτήρια, για όλους ίδια. Όπως ελέγχονται τα δικά μας μαγαζιά, όπως υπάρχουν πιστοποιημένα προϊόντα από την Ε.Ε. για εμάς, έτσι ακριβώς το ίδιο να γίνει. Είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγορά, ούτε θέλουμε να κλείσουμε τους Κινέζους. Θέλουμε απλώς να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο για όλους».

«Το θέμα του εμπορίου των αλλοδαπών, έχει βγει έξω από κάθε έλεγχο και κάθε πλαίσιο»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας κ. Παγώνης Βασίλης επισήμανε: «Μας καίει το θέμα του εμπορίου των αλλοδαπών, ειδικότερα εκείνους που είναι από τις Ανατολικές χώρες, από τις Ασιατικές χώρες, το οποίο έχει βγει έξω από κάθε έλεγχο και κάθε πλαίσιο, ακριβώς διότι οι Νόμοι δεν τηρούνται και οι Νόμοι είναι και διάτρητοι κιόλας.
… θέλουμε να δομήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, που δημιουργεί συνθήκες έντονα αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Η σκέψη είναι ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ώστε να κάνουν τους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε , διότι έχουμε διαπιστώσει ότι μέσα στα καταστήματα αυτά υπάρχουν έντονες και πολυεπίπεδες παρανομίες, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς. Δεν είναι μόνο η Εφορία, είναι το ΙΚΑ, η Επιθεώρηση, η Περιφέρεια, η Νομαρχία, τα επιμελητήρια, δεν έχουν άδειες, δεν έχουν τίποτα αυτοί οι άνθρωποι, όπως έχουμε διαπιστώσει, σε πολλούς δικούς μας ελέγχους. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς δεν είναι νόμιμοι, απλά η νομιμότητα είναι ελάχιστη, μπροστά σε αυτό που γίνεται.»

«Υπάρχει νομικό πλαίσιο, αλλά δεν τηρείται…»

Ο νομικός σύμβουλος της Ε.Σ.Ε.Ε Μεγγούλης Αντώνης τόνισε: «Σαφέστατα, υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει Νόμος, ο 3386/2005, το πλαίσιο είναι καλό, είναι πλήρες, με μία διαφορά. Είτε τοπικά, είτε γενικά, δεν τηρείται. Υπάρχουν προϋποθέσεις έναρξης επιτηδεύματος οι οποίες δεν τηρούνται. Κανένας επιτηδευματίας καταθέτει σήμερα 60.000 € για να κάνει έναρξη επιτηδεύματος και να ασκήσει εμπορία στην Ελλάδα. Όλοι οι αλλοδαποί παίρνουν μία απλή άδεια εργασίας, είναι πολύ πιο εύκολη και ανέξοδη στην λήψη της και κατόπιν πηγαίνουν σε μία Εφορία, κάνουν εγγραφή, παίρνουν το ΑΦΜ τους, πηγαίνουν στο Επιμελητήριο, κάνουμε επίσης εγγραφή, παίρνουν την επιμελητηριακή τους ενημερότητα και ανοίγουν το κατάστημά τους. Κανένας δεν τους ελέγχει.
Απέναντι στη Διοίκηση, αυτό που μπορούν να κάνουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι είναι να καταδείξουν στις ΔΟΥ και στα τοπικά Επιμελήτρια, τις ευθύνες τους, γιατί ο Νόμος τους έχει συνυπεύθυνους στον έλεγχο των δικαιολογητικών, να μπορούν να έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν αυτόβουλα σε έλεγχο των δικαιολογητικών των αλλοδαπών και να μην τους γράφουν ούτε να τους δίνουν ΑΦΜ αν δεν σιγουρευτούν ότι έχουν τα προσόντα και τα κριτήρια τα οποία ορίζει ο Νόμος. Αν δεν τα έχουν και έχουν πάρει ΑΦΜ, πρέπει να τους το πάρουν πίσω. Ούτε αυτό το κάνουν.
Για τα Κινέζικά καταστήματα, δεν υπάρχουν κενά. Το πλαίσιο είναι πλήρες, αλλά δεν τηρείται».

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: