Για «ύφεση της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας στην Αρκαδία» μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Για «ύφεση της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας στην Αρκαδία» μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Απρίλιος 29, 2009 - 19:38

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. με θέμα: «Οικονομία και Απασχόληση στον Νομό Αρκαδίας. Προοπτικές Ανάπτυξης: Εθνική και Ευρωπαϊκή Σκοπιά». Το θέμα ανέπτυξε ο κ. Χρήστος Ιωάννου, Δρ. Οικονομολόγος, Μεσολαβητής – Διαιτητής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Η παρουσίαση εστιάσε στην οικονομία και την απασχόληση του Νομού Αρκαδίας με ειδικές αναφορές σε: Εργατικό Δυναμικό, Απασχόληση, Ανεργία, Κρίση και Απασχόληση, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο Νομό Αρκαδίας, καθώς και στις κατευθύνσεις για την σταθεροποίηση και ανάπτυξη των Νομών της Περιφέρειας. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας (25ης Μαρτίου & Πανός 21).
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Παυλής επισήμανε: «Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ημερίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αναφορικά με τους Νομούς Αρκαδίας και Κορινθίας και παρουσιάζει πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το οικονομικό προφίλ και την απασχόληση στην περιοχή μας, καθώς και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης από εθνική και ευρωπαϊκή σκοπιά.
Η παρουσίαση και η συζήτηση επί της μελέτης αυτής είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια και κατ' επέκταση και η ελληνική οικονομία. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Η ελληνική αγορά και η ελληνική οικονομία και πολύ περισσότερο η τοπική αγορά περνούν δύσκολες μέρες. Όλοι το βλέπουμε, όλοι το ζούμε και όλοι ανησυχούμε. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης είναι αυτή που θα μας οδηγήσει να βρούμε διέξοδο το συντομότερο δυνατό.
Για να φτάσουμε όμως να βρούμε οποιεσδήποτε λύσεις, για να κατανοήσουμε την τοπική κατάσταση, πρέπει να δούμε το φαινόμενο αυτό συνολικά, να εξετάσουμε τα αίτια που μας έφτασαν στη σημερινή κατάσταση, να αναγνωρίσουμε τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης και να δούμε τις συνέπειες που ήδη διαφαίνονται, αλλά και αυτές που πρόκειται να εμφανιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Μόνο έτσι υπάρχει μια ελπίδα να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε, να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα και ίσως να αποφύγουμε κάποια σοβαρότερα προβλήματα. Υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση, μέτρα και πολιτικές αντιμετώπισης της, αρκεί να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση και να εφαρμοστούν.
Η σημερινή παρουσίαση θα μας δώσει μια σαφή εικόνα τόσο της οικονομικής δραστηριότητας της Αρκαδίας όσο και της κατάστασης της απασχόλησης. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι τα πράγματα τον τελευταίο καιρό έχουν δυσκολέψει και σίγουρα παρουσιάζεται μια ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας και μια αύξηση της ανεργίας στην περιοχή μας. Τα στοιχεία αυτά όμως θα μας βοηθήσουν στο να καταλήξουμε σε κάποιες προτάσεις προς την πολιτεία σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, ιδίως όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της μεταποίησης, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, οι οποίες στηρίζουν την οικονομία και την απασχόληση ολόκληρης της χώρας.
Και όσο αναζητούμε λύσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εξής: Οι επιχειρηματίες οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και εκ νέου ανάπτυξης, πρέπει να ρίξουμε μεγάλος βάρος στην προστασία και στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των νέων επιχειρηματιών, που αποτελούν το μέλλον μας. Όλες οι χώρες εξαρτώνται από τις φιλοδοξίες και τις ιδέες νέων ανθρώπων που καινοτομούν, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ευημερία.
Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνετε ότι η ευθύνη η δική μας μεγαλώνει και ο ρόλος μας, που ούτως ή άλλως είναι πολύ σημαντικός για τη μικρομεσαία επιχείρηση, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη α^,\α ο διάλογος μεταξύ μας και η κοινή αναζήτηση προτάσεων. Η σημερινή παρουσίαση θα μας δώσει πολύ σημαντικά στοιχεία και έδαφος για γόνιμο διάλογο στη συνέχεια, γΓ αυτό και θέλω πάλι να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Ιωάννου που είναι σήμερα μαζί μας για να μας παράσχει αυτή τη γνώση, η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο στις όποιες προσπάθειες μας.»

Πηγή :Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: