Για «προϋπολογισμό ανάταξης και νοικοκυρέματος» μίλησε από την Τρίπολη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης

Για «προϋπολογισμό ανάταξης και νοικοκυρέματος» μίλησε από την Τρίπολη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης

Δεκέμβριος 24, 2009 - 08:47

Το Σάββατο επισκέφθηκε την Τρίπολη ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης και της διεύρυνσης της κοινωνικής συμμετοχή. Ο κ. Σκανδαλίδης είχε συνεργασία-διαβούλευση με πολιτικά στελέχη του νομού, στα γραφεία της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας με θέμα: «Ανασυγκρότηση της χώρας και έξοδος από την οικονομική κρίση». Στις 11:00 π.μ., στον ίδιο χώρο, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ. Εκεί, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η χώρα περνά ίσως την πιο δύσκολη στιγμή, στην μεταπολιτευτική της περίοδο. Αυτό που παρέμβαση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να το αναπτύξουμε, το ξέρετε πολύ καλά. Και οι αριθμοί και τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά κυρίως η αξιοπιστία της χώρας και οι παραγωγική της δομή έχουν κυριολεκτικά τρωθεί ανεπανόρθωτα. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να βγει όσο γίνεται πιο γρήγορα από αυτή την κρίση χωρίς το βάρος αυτής της κρίσης να το πληρώσουν οι ασθενέστερες τάξεις. Αυτή είναι η κεντρική της γραμμή. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε τους φορείς για να κάνουν αυτή τη συζήτησης επί της ουσίας και νομίζω ότι μία σειρά από θέματα τα οποία έχουν ήδη πάρει την πορεία τους μετά τις εκλογές δείχνουν αυτή τη συνέπεια που έχει με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Δηλαδή, πέρα από το ότι τα πρώτα νομοσχέδια, ήταν νομοσχέδια όπως είναι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και η ένταξη των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ και τα θέματα της ανάρτησης των αποφάσεων στο διαδίκτυο, δείχνουν πολύ καθαρά την προσήλωση στους προεκλογικούς στόχους και πολιτικές και τα θέματα τα οποία έχουν σχέση με την πολιτική κονίστρα, δηλαδή μία άλλη σχέση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, με την πρωτοβουλία για τη συνάντηση των Αρχηγών υπό τον Προεδρία της Δημοκρατίας, που ανεξάρτητα με τις διαφωνίες, είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός και στη συνέχεια η κατάθεση των προτάσεων για τέσσερις εξεταστικές επιτροπές, όπως από την αρχή είχε δεσμευτεί, είναι μία σειρά από κινήσεις που δείχνουν ότι θέλουμε γρήγορα να μπούμε στο δρόμο υλοποίησης όλων αυτών που έχουμε υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό.
Πρώτα απ όλα είναι ένας προϋπολογισμός μεταβατικός, υπό την έννοια ότι παράλαβε ουσιαστικά στο τέλος του Οκτώβριου και πρέπει τώρα να συζητήσουμε έναν προϋπολογισμό σε μία δεδομένη οικονομική κατάσταση. Άρα, δεν είναι ένας προϋπολογισμός που φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ με την έννοια της δομής του, αλλά φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ με την έννοια της πολιτικής που εισηγείται, των κατευθύνσεων του. Οι κατευθύνσεις που εξυπηρετεί αυτός ο προϋπολογισμός είναι πρώτα απ΄ όλα να είμαστε σαφείς απέναντι στην προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας, άρα είναι στην αρχή μίας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινά η χωρά μας. Κι εμείς από την αρχή διακηρύξαμε ότι μπορεί να ελεγχθεί βήμα – βήμα η υλοποίηση αυτού του προϋπολογισμού κι αυτό μπορεί να γίνει και από τα ευρωπαϊκά όργανα και από τις υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους.
Επίσης, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκινά την ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας, προσπαθεί να ενισχύσει στο μέτρο του δυνατού την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη, να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι ένας προϋπολογισμός ανάταξης και νοικοκυρέματος, ταυτόχρονα. Και από την άλλη υλοποιεί τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους Έλληνες πολίτες στηρίζοντας στοιχειωδώς τους οικονομικά ασθενέστερους, διαθέτοντας περισσότερους πόρους για την υγεία, την ανάπτυξη και την παιδεία και προωθώντας μία δικαιότερη κατανομή πλούτου στο μέτρο του δυνατού, της σημερινής οικονομικής κρίσης.
Τα μεγάλα θέματα που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το επόμενο 6μηνο είναι πέντε μεγάλοι στόχοι. Είναι φανερό ότι οι αγορές αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τα μετρά γιατί δεν είναι την σύνδεση άμεσων στόχων. Αυτά θα αποτυπωθούν στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα παρουσιάσουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση μέσα στον Ιανουάριο. Τον Ιανουάριο θα έχουμε ένα πρόγραμμα 3ετίας όπου η Ελλάδα θα φτάσει να περιορίσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τους στόχους που θέτει η Ε.Ε. , γιατί εμείς δεν κάνουμε λεονταρισμούς απέναντι στην Ευρώπη.
Επίσης, εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνει πρώτα το νοικοκύρεμα και μετά να ξεκινήσει η προσπάθεια για την ανάπτυξη, θα ξεκινήσει αμέσως. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η άμεση παρέμβαση με τον αναπτυξιακό νόμο στην αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου, που κυρίως θα διατεθούν γι΄ αυτό οι πόροι του ΕΣΠΑ.
Ο τρίτος στόχος είναι η ανατροπή της σχέσης Κράτους και αγοράς όπως επίσης και της κατανομής των βαρών που έχει σχάση με δύο πράγματα, με την φορολογική επανάσταση που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο τέταρτος στόχος αφορά την διοικητική αναδιάρθρωση, δηλαδή τον Καποδίστρια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Και τέλος οι μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, οι θεσμοί διαφάνειας και τέλος η αλλαγή του εκλογικού Νόμου».

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: 
Tags: