Απόσυρση για όλους τους τύπους οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, ζητά το Επιμελητηριο Αρκαδίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Απόσυρση για όλους τους τύπους οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, ζητά το Επιμελητηριο Αρκαδίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Αύγουστος 03, 2009 - 10:42

Με ανακοίνωσή την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Δημήτρη Παυλή αναφέρονται τα εξής: «Τις τελευταίες μέρες δημοσιοποιήθηκε μία ανακοίνωση του ΙΝΚΑ σχετικά με τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων με το μέτρο της απόσυρσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και το μέλλον της χώρας μας, καθώς ουσιαστικά συμβάλλουν στην ενίσχυση των ταμείων των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών και των αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα, ενώ η χώρα έχει ανάγκη από κεφάλαια για παραγωγικές επενδύσεις και ενίσχυση των μέσων μεταφοράς για να αντικατασταθεί ο στόλος τους με νέα μη ρυπογόνα οχήματα.

Εμείς, ως εκπρόσωποι των επαγγελματιών, θα θέλαμε να εκφράσουμε την απόλυτη συμφωνία μας με τις απόψεις αυτές και να επισημάνουμε μία ακόμα παράμετρο. Ένας ακόμα σημαντικός στόλος οχημάτων που έχει αφεθεί στην τύχη του και που είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αυτός των φορτηγών εθνικών και διεθνών μεταφορών. Καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει και κανένα κίνητρο δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες φορτηγών για την αντικατάσταση του στόλου τους με νέα, νεότερης τεχνολογίας, λιγότερο ρυπογόνα και πολύ λιγότερο κοστοβόρα οχήματα. Μάλιστα, η κατηγορία αυτή των επαγγελματιών δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανένα από τα επιχορηγούμενα εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα για να μπορέσει να κάνει κάποιες ενέργειες εκσυγχρονισμού.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά η μεταφορά προϊόντων στο εξωτερικό από τα ήδη υπάρχοντα φορτηγά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ενός συγκεκριμένου τύπου με υψηλό κόστος στην κατανάλωση καυσίμων και στα διόδια που καταβάλλουν σε όλη την Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και ειδικά την οδική μεταφορά τους κυρίως στην Ευρώπη.
Για τους λόγους αυτούς και γενικότερα για την έλλειψη μέτρων ή τη λήψη λανθασμένων μέτρων, καλούμε την πολιτεία να εξετάσει σοβαρά το θέμα της απόσυρσης για όλους τους τύπους οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, και να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων και μέτρων που θα βοηθήσουν πραγματικά τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την ενίσχυση των επαγγελματιών και κατά συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις