ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σεπτέμβριος 03, 2009 - 08:46

Στα … όρια τους έχουν φτάσει οι γιατροί

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ζητούν επαρκή κονδύλια, ώστε να καλύψουν ικανοποιητικά τις ανάγκες των πολιτών εν όψει του νέου κύματος της πανδημίας

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού, να εκκαθαριστούν οι εφημερίες με τις νέες τιμές και να δοθούν επαρκή κονδύλια στα νοσοκομεία, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες των πολιτών εν όψει του νέου κύματος της πανδημίας της γρίπης ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Ήδη, μάλιστα έχει κυκλοφορήσει ένα κείμενο το οποίο συνυπογράφει και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών της Αρκαδίας.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού, να εκκαθαριστούν οι εφημερίες με τις νέες τιμές και να δοθούν επαρκή κονδύλια στα νοσοκομεία, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες των πολιτών εν όψει του νέου κύματος της πανδημίας της γρίπης ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Ήδη, μάλιστα έχει κυκλοφορήσει ένα κείμενο το οποίο συνυπογράφει και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών της Αρκαδίας. Το κείμενο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.ygeianet.gr και αναφέρει τα εξής:

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

«Στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Πολίτες και γιατροί βρίσκονται σε δεινή θέση, ενώ τα μεγαλόπνοα σχέδια της κυβέρνησης αποδεικνύονται ως κακοφτιαγμένα σχέδια επί χάρτου.
Παρά τη νομοθετημένη δέσμευση της κυβέρνησης ότι την 1η Ιουλίου θα είχαν διο-ριστεί 2000 γιατροί στο ΕΣΥ οι θέσεις αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν καν προκη-ρυχτεί. Η συγκεκριμένη κωλυσιεργία δεν επιτρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών και λειτουργεί αποτρεπτικά προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός εφημεριών που πραγματοποιούν οι γιατροί, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς και μάλιστα από το Μάιο και δώθε σε αρκετές περιοχές της χώρας μένουν απλήρωτοι!
Το φαινόμενο των απλήρωτων εφημεριών σύντομα πρόκειται να επεκταθεί σ΄ όλη την επικράτεια και από κοινού με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για διπλασιασμό της φορολόγησης στις υπερωρίες δημιουργεί στα Νοσοκομεία ένα εκρηκτικό μείγμα οργής για την κυβερνητική ασυνέπεια και την αισχρή παρακράτηση δεδουλευμένων με γελοίες προφάσεις και αυτοσχεδιασμούς.
Οι Ενώσεις Γιατρών της χώρας απαιτούν:
• Να προκηρυχτούν άμεσα οι 2000 θέσεις
• Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Λέγκα που κινδυνεύει να τινάξει τα Νοσοκομεία στον αέρα, (η εγκύκλιος αυτή αναφέρει: «Οι δαπάνες εφημεριών του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εγκρίνονται με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδονται στο πλαίσιο του άρθρου 15 του ν.2362/1995 «περί δημόσιου λογιστικού κ.λπ.» μεταφέρονται από τον προϋπολογισμό του στους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς των προϋπολογισμών των περιφερειών (Ε.Φ.064-ΚΑΕ 0562) οι σχε-τικές πιστώσεις.
Τα εγκρινόμενα με τις παραπάνω κοινές αποφάσεις, κατά νοσηλευτικό ίδρυμα, ποσά αποτελούν το ανώτατο όριο της δαπάνης των εφημεριών για το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρονται, χωρίς καμία απολύτως υπέρβαση.
Οι πιστώσεις που έχουν μεταφερθεί για την καταβολή των εφημεριών στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων θα διατίθεται ισομερώς κατά μήνα σύμφωνα με την σχετική απόφαση έγκρισης τους και το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρονται.
Η δαπάνη των εφημεριών του προηγούμενου έτους θα καταβάλλεται σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι είναι εντός των ορίων των εγκριθεισών τότε πιστώσεων (αριθ. 25 του ν.3402/05).
Στις περιπτώσεις που στην αρμοδιότητα σας ανήκουν περισσότερα του ενός νοσοκομεία, για την τήρηση των παραπάνω και την ευχερή παρακολούθηση των πιστώσεων, θα πρέπει να τηρείτε ξεχωριστές κατά νοσηλευτικό ίδρυμα καρτέλες.
Παράλληλα με τα παραπάνω, πρέπει να ελέγχεται κάθε φορά η εφαρμογή των σχετικών με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια των πρόσθετων αμοιβών διατάξεων. Ειδικότερα, οι αμοιβές αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν κατά μήνα τις αποδοχές της οργανικής θέσης των δικαιούχων, χωρίς συνυπολογισμό σε αυτές της οικογενειακής παροχής και των επιδομάτων εορτών και αδείας.
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις πρόσθετες αμοιβές του λοιπού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων (υπερωριακή εργασία και εργασία εξαιρέσιμων ημερών και Κυριακών), σύμφωνα με τα κατά περίπτωση οριζόμενα στις διατάξεις του άρθ. 16 του ν.3205/03 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.
Τα σχετικά δικαιολογητικά, εφόσον δεν είναι σύμφωνα με τα παραπάνω και τις λοιπές ισχύουσες δημοσιολογιστικές διατάξεις, πρέπει να επιστρέφονται ανενταλματοποίητα στους διατάκτες.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται να δώσει οδηγίες στους διοικητές και λοιπά όργανα των νοσοκομείων για την κατάρτιση των προγραμμάτων εφημέριων αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των εγκριτικών κ.υ.α. και των αντίστοιχων σχετικών πιστώσεων. Ιδιαιτέρως πρέπει να τονιστεί η ευθύνη των οργάνων αυτών νια οποιαδήποτε ζημιά υποστεί το Δημόσιο από διεκδικήσεις αποζημιώσεων του προσωπικού των νοσοκομείων διά των δικαστικών αρχών, με αφορμή προγράμματα εφημεριών που κινούνται εκτός του πλαισίου των εγκεκριμένων πιστώσεων».)
• Να καταργηθεί το πλαφόν, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης και την κλαδική συμφωνία
• Να εκκαθαριστούν οι εφημερίες με τις νέες τιμές και να δοθούν επαρκή κονδύλια στα νοσοκομεία, ώστε να καλύψουν ικανοποιητικά τις ανάγκες των πολιτών εν όψει του νέου κύματος της πανδημίας.

Εάν η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί άμεσα ότι οφείλει ν΄ ασχοληθεί σοβαρά με τα συγκεκριμένα προβλήματα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των κρουσμάτων της γρίπης, τότε σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα αγωνιστική έκρηξη των νοσοκομειακών γιατρών, ανάλογη της περσινής και τα Νοσοκομεία θα κινδυνέψουν να υποστούν πλήρη αποδιοργάνωση».

Το κείμενο υπογράφουν εκπρόσωποι των Ενώσεων Γιατρών Χαλκιδι-κής, Θεσσαλονίκης , Αχαΐας, Ρεθύμνου, Θράκης, Χανίων, Ηπείρου, Κιλκίς, Λάρισας, Καβάλας, Δ. Μακεδονίας, Αρκαδίας, Τρικάλων, Λαμίας, Μυτιλήνης, Ρόδου, Σπάρτης, Ξάνθης, Άμφισσας, Σερρών, ΕΚΑΒ, Κω, Καλαμάτας, Χαλκίδας, Δράμας, Καλύμνου , Λασιθίου και της ΟΕΝΓΕ.

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: