«Πνιγμένη» στα βοθρολύματα η περιοχή της Κυνουρίας- Εκφράζονται φόβοι ακόμα και για τη δημόσια υγεία

«Πνιγμένη» στα βοθρολύματα η περιοχή της Κυνουρίας- Εκφράζονται φόβοι ακόμα και για τη δημόσια υγεία

Φεβρουάριος 01, 2010 - 08:38

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΚΥΝΟΥΡΙΑ!

Με παρέμβαση της Νομαρχίας, βρέθηκε λύση αλλά είναι προσωρινή
Αγανακτισμένοι οι καταστηματάρχες της περιοχής που θεωρούν ότι το πρόβλημα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό του Παραλίου

Στην επιφάνεια έρχεται ξανά το μεγάλο πρόβλημα με τα λύματα στη Βόρεια Κυνουρία. Η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στο Άστρος έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και να πλήττονται οι τουριστικές περιοχές της Βόρειας Κυνουρίας και ειδικά το Παράλιο Άστρος.

Κρίσιμη συνάντηση έγινε στη Νομαρχία, όπου βρέθηκε μία λύση που είναι προσωρινή, αλλά αναμένεται να δώσει μία «ανάσα» στη Βόρεια Κυνουρία.

Στην επιφάνεια έρχεται ξανά το μεγάλο πρόβλημα με τα λύματα στη Βόρεια Κυνουρία. Η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στο Άστρος έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και να πλήττον οι τουριστικές περιοχές της Βόρειας Κυνουρίας και ειδικά το Παράλιο Άστρος.
Κρίσιμη συνάντηση έγινε στη Νομαρχία, όπου βρέθηκε μία λύση που είναι προσωρινή, αλλά αναμένεται να δώσει μία «ανάσα» στη Βόρεια Κυνουρία.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Μετά το τέλος αυτής της συνάντησης, έκανε δηλώσεις ο Νομάρχης Αρκαδίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ο οποίος είπε ότι «εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, έχει δημιουργηθεί ένα οξύ πρόβλημα με τη μεταφορά των λυμάτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Το θέμα δημιουργήθηκε μετά από τον θάνατο του ιδιώτη που είχε τα βυτιοφόρα και έκανε αυτή τη δουλειά. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί δεν γνωρίζει κανείς αν οι άδειες μεταβιβάζονται στους συγγενείς για να μπορέσει η οικογένεια να χρησιμοποιήσει τα αυτοκίνητα αυτά.»
Ο Νομάρχης πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «μετά το θάνατο του ιδιώτη, μίλησα με τον Περιφερειάρχη και το Νομάρχη Αργολίδας και εκδώσαμε από μία απόφαση ο κάθε νομάρχης που επιτρέπαμε τα αυτοκίνητα της Αργολίδας να έρχονται μέσα στο νομό, να παίρνουν τα λύματα από το Άστρος και να μεταφέρουν ή στο βιολογικό της Τρίπολης ή της Αργολίδας.
Βεβαίως, το κόστος είναι πολύ μεγάλο και δυσβάσταχτο για τους ανθρώπους γιατί όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός ο ιδιώτης ζητάει όσα χρήματα θέλει. Παράλληλα, είχαμε δώσει μία άδεια στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας ο οποίος έχει δύο βυτία, να μπορεί το ένα από τα βυτία αυτά να κάνει μεταφορές λυμάτων. Και του δώσαμε την άδεια, αφού πρώτα είχαμε απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και γνωμοδότηση νομικού συμβούλου.
… Εμείς από την επομένη ημέρα που ο ιδιώτης πέθανε, στείλαμε ένα έγγραφο στο Υπουργείο Υποδομών (22.12.2009) και ζητούσαμε να μας πουν αν οι άδειες αυτές μπορούν να μεταφερθούν στους κληρονόμους. Στέλνουμε δεύτερο έγγραφο στις 30.12.2009, τρίτο έγγραφο στις 15.1.2010 και τέταρτο στις 18.1.2010. Πήραμε μία απάντηση στις 25.1.2010, με την οποία μας ρωτάει το Υπουργείο πως δόθηκε η πρώτη άδεια –που έχει εκδοθεί πολύ παλιά. Γιατί το επάγγελμα είναι κλειστό, ο ιδιώτης που έχει μια άδεια, όσες άδειες και να εκδώσει η αρμόδια επιτροπή, τις παίρνει αυτός. Και σε περίπτωση που δεν θέλει κάποιες άδειες, τότε παίρνει ο Δήμος.
… Θα κάνω μία παρέμβαση και θα ζητήσω από τις γειτονικούς Νομάρχες αν υπάρχει κάποιος ιδιώτης που δεν έχει πολλή δουλειά και μπορεί να φέρει ένα αυτοκίνητο εδώ για να δουλέψει, ώστε να υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός.
Το Υπουργείο μάς ζητάει διευκρινήσεις για το πώς δόθηκε η πρώτη άδεια. Αν είναι νόμιμη εκείνη η άδεια, θα πάρει και τις άλλες άδειες. Αφού το στείλουμε, το Υπουργείο με τη σειρά του θα στείλει το σχετικό ερώτημα στο γραφείο νομικού του συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε πόσο χρόνο θα πάρει αυτή η διαδικασία. Φωνάζουν κάποιοι στο Άστρος γιατί εγώ δεν έβγαλα μία απόφαση που να λέω ότι τα αυτοκίνητα του ιδιώτη μεταβιβάζονται στους κληρονόμους του. Αυτό είναι παράνομο. Μπορώ να το κάνω εγώ;
Έχουμε δώσει και μία άδεια στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Υπήρξε αντίδραση από τους άλλους νομούς, από ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Και προ ημερών ήρθε ένα έγγραφο από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για το πώς δόθηκε αυτή η άδεια. Εμείς τη δώσαμε γιατί είχαμε απόφαση του τότε Υπουργού Μεταφορών κ. Χατζηδάκη αλλά και νομικού συμβούλου.
Μετά το ερώτημα έρχεται το Υπουργείο Εσωτερικών και λέει ότι μπορεί ο Δήμος να χρησιμοποίει αυτό το βυτίο, μόνο αν δεν υπάρχουν επαγγελματίες ιδιώτες και αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.»

Για τα σημερινά δεδομένα, ο Νομάρχης είπε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να ομαλοποιηθεί αλλά είναι δύσκολο. Γιατί τα μονό αυτοκίνητο που κάνει μεταφορές είναι του Δήμου και μπορεί να κάνει μόνο δέκα δρομολόγια την ημέρα στην Αργολίδα.
Προχθές, είχαμε νομαρχιακό συμβούλιο, ήρθαν κάποιοι καταστηματάρχες να διαμαρτυρηθούν. Αλλά το πρόβλημα με ένα ψήφισμα δεν λύνεται.
Ακούσαμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής που είπε ότι έχουν στείλει μία μελέτη στη Νομαρχία και περιμένουν την έγκριση της, προκειμένου τα λύματα που επεξεργάζεται ο βιολογικός να μεταφέρονται στον ποταμό Τάνο. Έχουμε ένα πρόβλημα με την άδεια εργολαβίας του Βιολογικού, με τον υποθαλάσσιο αγωγό, επειδή ο εργολάβος που είχε αναλάβει τον Βιολογικό έπεσε έξω και τον πάνε για έκπτωση.
Αφού ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΔΣ, την επόμενη ήμερα μίλησα με τις υπηρεσίες μου, είχαν πράγματι υποβάλλει μία μελέτη στη Διεύθυνση Υγιεινής αλλά ήταν ατελής. Και η Διεύθυνση ζήτησε να διορθωθεί και να έρθει πάλι.
Σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) συγκάλεσα μία σύσκεψη, είχε έρθει ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, ο προϊστάμενος της ΤΥΔΚ που επιβλέπει το έργο του βιολογικού του Άστρους και υπηρεσιακοί παράγοντες από το γραφείο συγκοινωνιών, τις διευθύνσεις περιβάλλοντος και υγιεινής. Και βρήκαμε μία λύση. Αφού ο Δήμος φέρει τη μελέτη διορθωμένη, θα πάρει την έγκριση από τη Νομαρχία, τα λύματα επεξεργασμένα πλέον θα μπορούν να τα πηγαίνουν στο ποτάμι. Προσωρινή λύση είναι αυτή.»

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ – Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

«Χωρίς αμφιβολία η διάθεση των βοθρολυμάτων είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας. Ένα σύνθετο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και μήνες Δήμο και Δημότες, που όμως τον τελευταίο μήνα έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Επαγγελματίες να μην μπορούν να δουλέψουν. Νοικοκυριά να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Δικαιολογημένα αγανακτούν και ζητούν μια άμεση λύση.
Αλλά γιατί φτάσαμε ως εδώ; Ποιοι ευθύνονται; Θα προσπαθήσουμε αντικειμενικά να παραθέσουμε τα γεγονότα.
2006 κατασκευή δεξαμενής βοθρολυμάτων μέχρι να κατασκευαστεί από την Δικτύωση Α.Τ.Ε. ο βιολογικός καθαρισμός.
Με επιμέρους προβλήματα η κατάσταση ελέγχεται, το έργο φτάνει προς την ολοκλήρωση, ώσπου ξαφνικά η ανάδοχος εταιρεία κηρύσσεται έκπτωτη και το ΠΕΧΩ σταματά την ρίψη λυμάτων στον πρόχειρο αγωγό.
Στο Δήμο σημαίνει συναγερμός. Συνεργάζεται με Νομαρχία, Περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος. Υποβάλλει μελέτες για να λειτουργήσει το εργοστάσιο και να πέφτουν τα νερά, μέσω αγωγού στο ποτάμι. Όλοι συμφωνούν ότι είναι μια σωστή λύση. Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας φρενάρουν την έγκριση των μελετών που απαιτούνται.
Τα βυτιοφόρα της Αρκαδίας δεν μπορούν να κινηθούν λόγω θανάτου του μοναδικού επαγγελματία. Εδώ γεννάται το ερώτημα, γιατί ένας επαγγελματίας να έχει όλα τα βυτία στην Αρκαδία ενώ στην Αργολίδα επτά; Έτσι το μοναδικό βυτιοφόρο του Δήμου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο Δήμαρχος ζητά να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία.
Η λύση των βυτιοφόρων από την Αργολίδα που προτείνεται δεν αποδίδει αρχικά γιατί ζητούν υπέρογκα ποσά! Σταδιακά όμως και μετά από διαπραγματεύσεις οι επαγγελματίες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και η κατάσταση αρχίζει να εκτονώνεται.
Παράλληλα με παρεμβάσεις στα Υπουργεία ζητά την άμεση έγκριση των μελετών για να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου να έχει λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα.»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: