«Έργο καταστροφής της περιοχής Καστρίου και Αγίου Πέτρου» χαρακτηρίζει το φράγμα του Τάνου ο Σύλλογος Ωριατών Αθηνών

«Έργο καταστροφής της περιοχής Καστρίου και Αγίου Πέτρου» χαρακτηρίζει το φράγμα του Τάνου ο Σύλλογος Ωριατών Αθηνών

Ιούλιος 03, 2009 - 02:52

Την διαφωνία του με την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Τάνο (φωτογραφία από http://www.kastridstam.gr) εκφράζει ο Σύλλογος Ωριατών της Αθήνας με επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιστολή αυτή αναφέρει:
«Κατασκευάζοντας ένα φράγμα κοντά στο γεφύρι της ΩΡΙΑΣ ογδόντα μέτρα ύψος, όπου το νερό θα καλύψει όλο το Αγιοπετρίτικο ρέμμα έως το ύψος περίπου κάτω από τον κατσεκομαχαλά στον Άγιο Πέτρο και το ρέμα προς την Ι.Μ. Μαλεβής την περιοχή της Λάκκας – Ομάλια – και δύο παραδοσιακούς μύλους. Όλη η κοίτη του Τάνου και η γύρω περιοχή είναι καταπράσινη από πλατάνια, λεύκες καρυδιές και διάφορα άλλα δένδρα.

H μελέτη του έργου προβλέπει: κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Τάνου προς την περιοχή άρδευσης στην πεδιάδα του Άστρους είναι αναπόσπαστο τμήμα του φράγματος. Η περιοχή άρδευσης περιλαμβάνει καθαρή γεωργική 9.000 στρ. στην πεδιάδα του Άστρους εκατέρωθεν των εκβολών του Τάνου προς άρδευση καλλιεργειών. Η μεταφορά του νερού από το φράγμα προτείνεται να γίνεται μέσω υπόγειου αγωγού από χαλυβδοσωλήνα διατομής 700 χιλ. και μήκους περίπου 23.900 μ. που καταλήγει σε αναρρυθμιστική δεξαμενή τροφοδοσίας των αρδευτικών δικτύων σε θέση ανάντη του Αστρους χωρητικότητας 5.000 μ3 καθώς και σε δεύτερη δεξαμενή στην απέναντι όχθη του Τάνου χωρητικότητας 2.500 μ3.
Η προτεινόμενη όδευση ξεκινά από την έξοδο του φράγματος ακολουθεί το αριστερό πρανές του Τάνου στην περιοχή των οικισμών Ελατός, Ωριάς, Καράτουλας, Ν. Χώρα και στη συνέχεια ακολουθεί το δρόμο προς Περδικόβρυση. Μετά τον οικισμό ακολουθεί τον αγροτικό δρόμο Περδικόβρυση. Στόλος που διασχίζει τον Τάνο από γέφυρα και συνεχίζει από το δεξιό πρανές του ποταμού μέχρι τον οικισμό Σουρουπέικα.
Με την κατασκευή του αγωγή θα επέλθει ολική καταστροφή στο οικολογικό σύστημα μέχρι την Περδικόβρυση.
Προβλέπουμε ότι στα τέλη Αυγούστου ίσως και νωρίτερα, όπου δεν θα έχει νερό η λιμνοδεξαμενή, όλη η περιοχή αυτή θα είναι εστία μολύνσεως.
Το 1946 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ωριάς, επί προεδρίας του αειμνήστου Ηλία Ζαραφέτα, εργολάβου, πήρε δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα και έκανε ένα φράγμα, βάθους περίπου 2 μέτρων, στην θέση Λαμπίρη, με σκληρή προσωπική εργασία του Σωτήριου Ρεκούμη και του Γεώργιου Γιαννούλη, κατόρθωσαν και συγκέντρωσαν τις πηγές στην επιφάνεια του φράγματος και το όδευσαν με τσιμεντένιο αυλάκι στη δεξαμενή, χωρητικότητας 40 κυβικών μέτρων νερού το εικοσιτετράωρο και πότισαν τους κήπους.
Το νερό αυτό και το νερό από τις βροχές λόγω της μεγάλης και πυκνής βλάστησης στην περιοχή, το απορροφά ο υδροφόρος ορίζοντας και τροφοδοτεί τις γεωτρήσεις στην περιοχή Άστρους.
Καλούμε τους έχοντες και κατέχοντες την εξουσία του τόπου, να μας δείξουν πόσο νερό πήγε στη θάλασσα, από τα νερά του Τάνου, το 2008-2009, που είχαμε τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στην περιοχή ούτε μια σταγόνα δεν έφτασε στη θάλασσα, το απορρόφησε ο υδροφόρος ορίζοντας.
Το έργο αυτό είναι πολυδάπανο καταστροφικό δια την περιοχή και στερείται αντισταθμιστικά οφέλη.
Την άποψη αυτή κατέθεσε και στο Δ.Σ. του Δήμου Βορίου Κυνουρίας ο Αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Σκαντζός, προς τιμήν του, διότι εξέφρασε την πραγματικότητα. Αλλά και ο Νομάρχης Αρκαδίας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει νερό για ένα έργο. Την ίδια άποψη έχει και ο Περιφερειάρχης.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελάτου κ. Λιμπέρης Αντώνης δι΄επιστολής του προς το Υπουργείο διαμαρτύρεται και εκφράζει τις αντιρρήσεις του, δια την κατασκευή του έργου.
Ο Σύλλογος Ωριατών έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας όπου θα του δηλώσουμε τις αντιρρήσεις μας και αν δεν σταματήσει την κατασκευή θα καταφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ως πληροφορούμεθα και ο Υπουργός έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του.
Καλούμε τον Σύλλογο Αρκάδων Οικολόγων σε κοινό αγώνα κατά της μεγάλης οικολογικής καταστροφής της περιοχής.
Καλούμε όλους τους Συλλόγους της περιοχής και τα Τοπικά Συμβούλια σε κοινό αγώνα για να σταματήσει εδώ και τώρα το έργο της καταστροφής της περιοχής».
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Γ. Ζαραφέτας
τ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: