«Άνοιξαν» για τρεις ώρες τα διόδια σε σημεία των Εθνικών Οδών Τρίπολης - Κορίνθου, Κορίνθου – Αθήνας και Κορίνθου – Πατρών

«Άνοιξαν» για τρεις ώρες τα διόδια σε σημεία των Εθνικών Οδών Τρίπολης - Κορίνθου, Κορίνθου – Αθήνας και Κορίνθου – Πατρών

Ιούλιος 21, 2009 - 21:31

Με σύνθημα «οι δρόμοι ελεύθεροι για το λαό» απέκλεισαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα και ως αργά το βράδυ, τα διόδια Νεστάνης και Σπαθοβουνίου, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αφήνοντας τα οχήματα να διέρχονται ελεύθερα και από τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», το ΚΚΕ σε μια δυναμική, ταυτόχρονη κίνηση, την Παρασκευή το απόγευμα «άνοιξε συνολικά 17 σταθμούς διοδίων, καταργώντας στην πράξη ένα δυσβάσταχτο χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά».
Η κινητοποίηση αυτή έγινε σε Αφίδνες, Σχηματάρι, Μεταμόρφωση, Ελευσίνα και Κατεχάκη στην Αττική. Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά στη Θεσσαλονίκη, ζεύξεις Ρίου - Αντιρρίου και Ακτιου - Πρέβεζας, Σπαθοβούνι, Κιάτο, Ισθμός, Νεστάνη και Ρίο στην Πελοπόννησο. Τέμπη, Μοσχοχώρι και Πελασγία σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα.
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε όλη την Ελλάδα, έκαναν πράξη το σύνθημα: «Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια»... Στο ΚΚΕ θεωρούν ότι «Διόδια, που οι εργαζόμενοι τα έχουν χρυσοπληρώσει δύο και τρεις φορές, τόσο μέσω της φορολογίας όσο και μέσω του αντιτίμου στους σταθμούς. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ, με σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησαν τους οδικούς άξονες και την εκμετάλλευση των διοδίων σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Και, φυσικά, από κοινού και πάλι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, απέρριψαν σχετική πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας από τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, μαζί και των διοδίων, στις 25 Ιούνη».
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», «δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία «απελευθέρωσαν» για τρεις περίπου ώρες τα διόδια σε έξι σημεία των Εθνικών Οδών Κορίνθου - Τρίπολης, Τρίπολης - Κορίνθου, Κορίνθου - Αθήνας, Κορίνθου - Πατρών και Πατρών - Ιωαννίνων.
Στις 6 το απόγευμα, «άνοιξαν» τα διόδια, καταργώντας το υπέρογκο χαράτσι που διαχρονικά έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με κόκκινες σημαίες και συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν τις μπάρες και στην πράξη σταμάτησαν τη λειτουργία των διοδίων. Την ίδια στιγμή, από τα μεγάφωνα καλούσαν τους διερχόμενους οδηγούς: «Μη δεχτείς νέα ληστεία. Μην ανεχτείς την κοροϊδία. Οι αυξήσεις - φωτιά που έγιναν στα διόδια είναι μόνο η προκαταβολή που εσύ πληρώνεις στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους».
Είναι χαρακτηριστικό πως για να διασχίσει κανείς την εθνική οδό από Αθήνα μέχρι Αντίρριο - χρησιμοποιώντας και την Αττική Οδό - θα πρέπει να καταβάλλει για να περάσει τα διόδια, κατά σειρά, 2,7 (Αττική Οδό) + 2,8 (Ελευσίνα) + 2,8 (Κιάτο) + 11 (Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου). Το σύνολο δηλαδή που απαιτείται για περίπου 230 χιλιόμετρα (τα περισσότερα από αυτά είναι χωρίς προστατευτική νησίδα όπου και σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα) φτάνει το υπέρογκο ποσό των 19,3 ευρώ!»

«Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα»

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, παραβρέθηκε στη συμβολική κατάληψη των διοδίων των Αφιδνών, απ' όπου και τόνισε στον «Ριζοσπάστη»:
«Είναι μια κίνηση συμβολική, για να καταδείξει ότι ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τέλους για να καταργηθούν τα χαράτσια. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, ο λαός πληρώνει φόρους παντού. Δε θεωρούμε ότι η πολιτική τους να ιδιωτικοποιούν το δημόσιο χώρο, να ιδιωτικοποιούν το δρόμο, τον αέρα, τα πάντα, πρέπει να περάσει.
Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική της ΝΔ, για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική του κεφαλαίου, που θέλει να στραγγίσει τους εργαζόμενους και τους στραγγίζει καθημερινά. Θα πρέπει να καταργηθούν τα διόδια παντού, να καταργηθούν τα χαράτσια.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώνουν επιπλέον απ' αυτά που μέχρι τα σήμερα πληρώνουν. Και, βεβαίως, μιλάμε πολλές φορές και για την κατάργηση του ΦΠΑ για είδη πλατιάς, λαϊκής κατανάλωσης. Κάθε είδος χαρατσιού πρέπει να καταργηθεί».

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: 
Tags: