Σύνδεσμος Μαντινέων Αττικής

Σύνδεσμος Μαντινέων Αττικής

Ιανουάριος 02, 2010 - 12:36

Επιτυχία σημείωσε η πρώτη πνευματική εκδήλωση, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Μαντινέων Αττικής, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, στον Πειραιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου στην προσπάθειά του προκειμένου τα μέλη του, αλλά και οι φίλοι του, να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τους, αποφάσισε να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων με ομιλίες σχετικές με τη Μαντινεία και την Αρκαδία γενικότερα.

Έτσι η πρώτη εκδήλωση είχε θέμα: «Κοιτίδα Δημοκρατίας και υψηλού πολιτισμού η Μαντινεία. Η ομώνυμος περίφημη μάχη του 362 π.Χ. Ο θάνατος του νικητή Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώντα και οι συνέπειες για την Ελλάδα». Ομιλητής ο κλασσικός φιλόλογος-δημοσιογράφος και ειδικός γραμματέας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κων/νος Κουμπέτσος. Πάντα γλαφυρός, ο ομιλητής, και με ιστορικά στοιχεία ανέπτυξε το θέμα του, καθηλώνοντας το ακροατήριο. Αφού πρώτα περιέγραψε πώς και τι έγραψαν οι ιστορικοί περί Μαντινείας, ποια η θέση της ανάμεσα στις τότε μεγάλες πόλεις (Σπάρτη, Αθήνα, Τεγέα κ.α.) και πώς ανέδειξε, πέραν της πολεμικής τέχνης και μεγάλο πολιτισμό, αναφέρθηκε στους ανθρώπους των γραμμάτων (συγγραφέα Κύδιππο, υμνογράφο Φιλοστέφανο, Διοτίμα κ.α.) στον αθλητισμό με πολλούς πρωταθλητές και ολυμπιονίκες (Αγαπήνωρας, Επικράδιος, Πρωτύλαος), στους αθλητικούς αγώνες «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ», καθώς και στη συμμετοχή των Μαντινέων στις Θερμοπύλες, στις Πλαταιές και για την εμπλοκή τους σε διάφορους εμφυλίους πολέμους. Τέλος αναφέρθηκε στην ήττα των Μαντινέων από τους Σπαρτιάτες και πώς εμφανίστηκε ο γενναίος Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώντας. Ποιος ήταν και ποιος ο ρόλος του στη μάχη της Μαντινείας το 362 π.Χ. Αφού για λίγο αναφέρθηκε στον ηρωικό θάνατο του, κατέληξε προτείνοντας στο Δ.Σ. του Συνδέσμου να οργανώσει εκδρομή-προσκύνημα στην Αρχαία Μαντινεία και να πραγματοποιηθεί κι άλλη ομιλία με ομιλητή τον αρχαιολόγο Θ. Σπυρόπουλο, ο οποίος έχει ασχοληθεί κι έχει εντοπίσει τα κατάλοιπα του απέριττου μνημείου του τάφου του Επαμεινώντα, στη Μαντινεία.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βασ. Αναγνωστόπουλος, που ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε τον ομιλητή στην έναρξη της εκδήλωσης, στο τέλος της ομιλίας συνεχάρη τον ομιλητή και ανακοίνωσε ότι η επόμενη εκδήλωση θα συνδυαστεί με την κοπή της πίττας του 2010, για την οποία γρήγορα θ’ ανακοινωθεί τόπος και χρόνος. Ακολούθησε μικρή δεξίωση, με προσφορά γλυκισμάτων και αναψυκτικών, σε θερμή φιλική ατμόσφαιρα, μεταξύ των παρευρεθέντων.

Πηγή:Οδός Αρκαδίας