Κομβικό σημείο στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ελλάδας η νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στο Βαλτέτσι

Κομβικό σημείο στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ελλάδας η νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στο Βαλτέτσι

Μάιος 19, 2009 - 15:43

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επετείου της Ιστορικής Μάχης Βαλτετσίου έγιναν την Κυριακή. Από τοπ πρωί είχε γίνει γενικός Σημαιοστολισμός στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλτετσίου.
Αρχικά, τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου Βαλτετσίου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου.

Μετά το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Μαραμπέα Νικόλαο.
Ακολούθησε, συγκέντρωση των Επισήμων μπροστά στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων, όπου εψάλει επιμνημόσυνη δέηση. Κατά την επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν αντιπροσωπείες Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών, Εφέδρων και Αντιστασιακών Οργανώσεων.
Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης έγινε κατάθεση στεφάνων από τις παριστάμενες Αρχές, Οργανώσεις κ,λ,π.. Τέλος τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Κατόπιν, έγινε παρέλαση (για πρώτη φορά στο Βαλτέτσι) αντιπροσωπευτικών μαθητικών τμημάτων από σχολεία Αθηνών-Τρίπολης και περιοχής καθώς και χορευτικών συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές.
Ακολούθησε η συγκέντρωση στην πλατεία, με απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές σχολείων, παραδοσιακούς χορούς από χορευτικούς συλλόγους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ

Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος: «Όπως ο αείμνηστος γενναίος Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε, αυτές οι ημέρες, 12 και 13 Μάιου, πρέπει να δοξάζονται εις τους αιώνες, γιατί ήταν η απαρχή του Αγώνα για την Ελευθερία της Πατρίδας και το στήριγμα της Ορθοδόξου Πίστεως. Για αυτό και εμείς σήμερα όλοι μαζί, ο ιερός κλήρος, ο λαός, οι άρχοντες, γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε τη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στο Βαλτέτσι. Μακαρίζουμε τη μνήμη εκείνων και αγωνιζόμαστε να τους μοιάσουμε στη σταθερότητα και στην ορθότητα της Πίστεως και στην αγάπη για την Πατρίδα, μέχρι θανάτου. Εύχομαι σε όλους τους Νεοέλληνες αυτά να είναι τα ιδανικά μας. Πίστη στο Θεό, αγάπη για την Πατρίδα και θυσία για την οικογένεια μας».

Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Ημέρα τιμής η σημερινή για τους Αγωνιστές του ’21, οι οποίοι από το κέντρο του Μοριά, από την Αρκαδία, από το Βαλτέτσι, τα Δολιανά, την Τρίπολη, αγωνίστηκαν για να μας παραδώσουν μία Πατρίδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Πατρίδα των Ελλήνων, των Γραμμάτων της Τέχνης, της Ιστορίας, του Πολιτισμού. Για όλους εμάς τους νέους Έλληνες, η υποχρέωση είναι μεγάλη να συνεχίσουμε με σύγχρονους αγώνες όπου καλείται η Ελλάδα να αποδείξει την αξία της, καλείται ότι μπορεί να ανταγωνίζεται ισότιμα φίλους, εταίρους και συμμάχους, να επιτυγχάνουμε, να διακρινόμαστε και να κληροδοτούμε στη νεότερη γενιά της πατρίδας, ένα φωτεινό πρότυπο.»

Πέτρος Τατούλης: «Κάθε χρόνο ερχόμαστε, ως απλοί προσκυνητές, για να θυμηθούμε, την μεγάλη ευγνωμοσύνη που έχουμε σε όλους αυτούς που σε δύσκολα χρόνια προσέφεραν την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου η χώρα μας, ο λαός μας να ελευθερωθεί».

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις