Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για απολύσεις στους Δήμους Τρίπολης και Μεγαλόπολης

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για απολύσεις στους Δήμους Τρίπολης και Μεγαλόπολης

Απρίλιος 13, 2010 - 17:08

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Μωραΐτης και Βέρα Νικολαΐδου κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών - Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην ερώτηση επισημαίνουν: «Η εργαζόμενη Αποστόλου Ανδρομάχη του Κων/νου προσλήφθηκε στις 1/9/2005 στη ΔΕΥΑ Τρίπολης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 200295/20-4-2005 που αφορούσε πρόγραμμα επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας (Ν.Θ.Ε) και μεταξύ άλλων για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες. (Τα γνωστά προγράμματα 3 χρόνια επιδότησης + 1 χωρίς επιδότηση).
Η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτός από ΑμεΑ είναι και μάνα μονογονεϊκής οικογένειας.
Το πρόγραμμα ήταν διαρθρωμένο ως εξής:
α) πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης
β) » μερικής απασχόλησης και
γ) » ορισμένου χρόνου σύμβασης πλήρους απασχόλησης.
Ενώ η εργαζόμενη προσλήφθηκε για Ν.Θ.Ε της ΔΕΥΑΤ, προσέφερε εργασία ανελλιπώς επί 4 συνεχή χρόνια, με πλήρες ωράριο, στο δημοτολόγιο του Δήμου Τρίπολης, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες, οι οποίες δεν εξέλιπαν μετά την πάροδο της 4/ετίας. (5 μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου κατά την πρόσληψη, 5 μόνιμοι και μετά τη 4/ετία).
Η εργαζόμενη ήταν ενταγμένη στην πρώτη περίπτωση, δηλ. με πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης και όχι σε πρόγραμμα μερικής ή ορισμένου χρόνου σύμβασης.
Δεν καταρτίστηκε σύμβαση εργασίας, όπως από την εργατική νομοθεσία είχε υποχρέωση ο εργοδότης (ΔΕΥΑΤ ή Δήμος Τρίπολης) να πράξει. Όμως εφόσον αυτή δεν καταρτίστηκε, αυτοδίκαια η σχέση εργασίας μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.
Στις 12/2/2009 με την υπ' αριθμ. 1/2009 απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΤ, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η εργασιακή σχέση της παραπάνω εργαζόμενης.
Απόφαση που ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκε. Ούτε και της έχει ποτέ κοινοποιηθεί νέα που να διαφοροποιεί την προηγούμενη.
Στις 4/9/2009, όπως επιβεβαιώνεται και από το υπ' αριθμ. πρωτ. 29236/8/10/2009 έγγραφο του Δήμου Τρίπολης, απαγορεύτηκε στην εργαζόμενη, η προσέλευση στην εργασία της με αιτιολογικό ότι είχε λήξει η σύμβασή της με τη ΔΕΥΑΤ, όπως αναγράφεται στο πιο πάνω έγγραφο. Ισχυρισμός παράνομος και καταχρηστικός, αφού τέτοια σύμβαση δεν είχε υπογραφεί ποτέ μεταξύ εργαζόμενης και ΔΕΥΑΤ, ή Δήμου Τρίπολης.
Σε ανάλογη περίπτωση εργαζομένων με το ίδιο προαναφερόμενο πρόγραμμα της ίδιας ΚΥΑ, στην ίδια περίπου χρονολογία πρόσληψης, πέντε εργαζόμενοι στο Δήμο Μεγαλόπολης (και σε άλλους δήμους), συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη λήξη του προγράμματος με σύμβαση αορίστου χρόνου. Σύμφωνα και με το υπ' αριθμ. πρωτ. 54967/12-11-09 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα θα πάρουν, προκειμένου υπάρξει ίση μεταχείριση της εργαζόμενης στη ΔΕΥΑ Τρίπολης με τους πέντε εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Μεγαλόπολης;
Τι μέτρα θα πάρουν για την προστασία του δικαιώματος των ΑμΕΑ στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Γιατί η απόφαση της ΔΕΥΑΤ δεν υλοποιήθηκε ποτέ εφόσον οι προσλήψεις δεν προσκρούουν στις διατάξεις περί ΑΣΕΠ (2190/94) και άρθηκε έτσι η επιφύλαξη της εργοδότριας;
Τι μέτρα θα πάρουν για να σταματήσουν οι φορείς του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου τομέα να εφαρμόζουν και να επεκτείνουν τις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις.»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις