Διήμερες εκδηλώσεις για τη γιορτή μελιού στη Βυτίνα

Διήμερες εκδηλώσεις για τη γιορτή μελιού στη Βυτίνα

Αύγουστος 19, 2009 - 15:16

Ο Δήμαρχος Βυτίνας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Μελισσοκόμοι του Δήμου, σας προσκαλούν, να τιμήσετε με την παρουσία σας, τις εκδηλώσεις για τη γιορτή μελιού , που θα γίνουν στις 19 και 20 Αυγούστου 2009.
Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π. από το 1992) είναι το μέλι ελάτης «βανίλια» που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του Μαινάλου Αρκαδίας, στην περιοχή γύρω από την Βυτίνα.
Το σύμπλεγμα του όρους Μαίναλο κυριαρχείται από το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη τοπικής χλωρίδας. Το μέλι ελάτης «βανίλια» ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτωματα, το οποίο δεν προέρχεται από τα άνθη αλλά από μια ρητίνη που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του ελάτου. Η συγκέντρωση του σε σάκχαρα είναι ελαφρά μικρότερη από τα άλλα μέλια, αυτό όμως που το διακρίνει είναι ότι ποτέ δεν κρυσταλλώνει, επειδή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, κάτω από 30%, ακόμπ και μετά από χρόνια. Είναι ανοιχτόχρωμο, θυμίζει καραμέλα ή βανίλια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη
19.30 Προσέλευση
19.45 Χαιρετισμοί
20.00 Προβολή ντοκιμαντέρ για τη μέλισσα και ίο μέλι
20.10 Ομιλία με θέμα. «Α. Λόγοι προτίμησης του Ελληνικού Μελιού.
Β. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μελιού Ελάτης Μαινάλου Βανίλια»
από τον Κ.Ιωσήφ Μανίκη, Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελμαπκπς Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
21.00 «Γευστική» περιήγηση στο χώρο της γιορτής μελιού
21.30 Μουσική εκδήλωση με δημοτικά τραγούδια
Πέμπτη
20.00 «Γευστική» περιήγηση στο χώρο της γιορτής μελιού 21.00 Συναυλία με το Μπάμπη Τσέρτο
Το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π. από το 1992) είναι τοπου παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του
Μαινάλου Αρκαδίας, στην περιοχή γύρω από την Βυτίνα.
Το σύμπλεγμα του όρους Μαίναλο κυριαρχείται από το δάσος
της Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα
είδη τοπικής χλωρίδας. Το ανήκει
στην κατηγορία των μελιών από μελιτωματα, το οποίο δεν προέρχεται από τα άνθη αλλά από μια ρητίνη που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του ελάτου. Η συγκέντρωση του σε σάκχαρα είναι ελαφρά μικρότερη από τα άλλα μέλια, αυτό όμως που το διακρίνει είναι ότι ποτέ δεν κρυσταλλώνει, επειδή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, κάτω από 30%, ακόμπ και μετά από χρόνια. Είναι ανοιχτόχρωμο, θυμίζει καραμέλα ή βανίλια.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις