Έλεγχος για το εργατικό ατύχημα στο Άστρος

Έλεγχος για το εργατικό ατύχημα στο Άστρος

Μάιος 19, 2010 - 23:23

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη θλίψη της για το θάνατο του Mehmet Heta, 44 ετών.
Ο άτυχος εργαζόμενος συμμετείχε στη κατασκευή στέγης μεταλλικού κτιρίου στο Μεσόγειο Άστρος Αρκαδίας, όταν έπεσε από ύψος επτά μέτρων στο έδαφος με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΕ.Π.Ε.Κ Αρκαδίας διενήργησε έλεγχο για τη διερεύνηση του δυστυχήματος και η επιχείρηση κλήθηκε να παράσχει γραπτές εξηγήσεις. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του σκοτωμένου εργάτη και ζητά από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές να ερευνήσουν τις συνθήκες του εργατικού ατυχήματος για να διαπιστωθεί αν τηρούνταν από την επιχείρηση οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες σε όσους τις έχουν.
Τα πολύ συχνά θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας είναι στην ουσία δολοφονίες των εργαζομένων που οφείλονται αφενός στην ασυδοσία των εργοδοτών και αφετέρου στην ανυπαρξία ή τη διαφθορά των δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ

«Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών,
Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Εργατικό ατύχημα στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, Νομού Αρκαδίας.
Η εντατικοποίηση της δουλειάς και τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση ενός ακόμα εργατικού ατυχήματος στο Νομό Αρκαδίας.
Εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, στο Άστρος, κατά τη διάρκεια της εργασίας της παρασύρθηκε από απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι της και να νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.
Και αυτό το εργατικό «ατύχημα», έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο αριθμό των νεκρών, ανάπηρων εργατών και τραυματιών που θρηνεί η εργατική τάξη.
Αποδεικνύεται ότι τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι ανύπαρκτα, η ζωή και σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, θεωρείται «αναλώσιμο υλικό» και καταδεικνύει τις- ευθύνες των κυβερνήσεων: (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.) που μέσω του αντεργατικής νομοθεσίας που έχουν ψηφίσει στηρίζουν την ασύδοτη δράση των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
• Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε οι συνθήκες εργασίας και τπ μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τόσο στις βαριές και επικίνδυνες δουλειές όσο και γενικότερα σ' όλους τους χώρους δουλειάς να γίνουν τέτοια ώστε να μην θρηνεί η εργατική τάξη νεκρούς ή τραυματίες.
• Θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να υπάρχει συνεχής και αυστηρός έλεγχος, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, για τη λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από τους εργοδότες;
Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόττουλος
Νίκος Μωραΐτης
Μπάμπης Χαραλάμπους»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις