«Ταξίδι στη -δική μας- Αρκαδία»

«Ταξίδι στη -δική μας- Αρκαδία»

Φεβρουάριος 11, 2010 - 23:58

H oμαδική έκθεση τεσσάρων νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με τίτλο «Ταξίδι στην Αρκαδία», φιλοξενείται από σήμερα στο Lobby και στο Aethrion Lounge του Hilton Αθηνών (Βασ. Σοφίας 46), σε επιμέλεια της καταξιωμένης Βελγίδας ιστορικού τέχνης Els Hanappe.

Η Αρκαδία λειτουργεί εδώ συμβολικά, μιας και από την αρχαιότητα χρησιμοποιείτο ως τόπος καταφυγής, ο οποίος σταδιακά και μέσα από τις αναφορές ποιητών και καλλιτεχνών κατέληξε να συμβολίζει ένα φανταστικό παράδεισο, όπου η ζωή παρέμενε αθώα κι ευτυχισμένη, η φύση ανέγγιχτη και το τοπίο ειδυλλιακό.

Άλλωστε, η έννοια του επίγειου παραδείσου εμπνευσμένη από αυτή την περιοχή έχει αποτυπωθεί εξαιρετικά σε δύο φημισμένους πίνακες, τους «Βοσκούς της Αρκαδίας» (1638-40) του Nicolas Poussin και το «Προσκύνημα στα Κύθηρα» (1717) του Jean-Antoine Watteau.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης χρησιμοποιούν ποικίλες τεχνικές, για να σχολιάσουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις συνθήκες και την αντίληψη του τρόπου που ταξιδεύουμε, τις συνέπειες του τουρισμού και την περιορισμένη αντίληψη που έχουμε ως προς την τοπογραφία του προορισμού μας.

Η Μαρία Κόντη χρησιμοποιεί καρμπόν για να δημιουργήσει αντίγραφα από σχέδια επισκεπτών της Αθήνας του 19ου αιώνα. Ο Γιώργος Στεργίου ζωγραφίζει με λάδι σε καμβά τοπία, τα οποία περνά μέσα από το φίλτρο των συναισθημάτων του. Ο Απόστολος Καραστεργίου ενδιαφέρεται κυρίως για την αντίληψη του πολιτισμού σε σχέση με τη φύση και «διαφυλάττει» τη μνήμη των φυτών του Galaxy Bar.

Τέλος, η Ελένη Καμμά χρησιμοποιεί την τεχνική εκτύπωσης, επιθέτοντας σε φωτογραφίες ή κατόψεις πυρηνικών εργοστασίων το αποτύπωμα πραγματικών φυτών.

Η έκθεση -με είσοδο ελεύθερη για το κοινό- θα διαρκέσει έως τις 26 Μαρτίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική