«Δεν σας ενδιαφέρει να κάνει η Ελλάδα βήματα εμπρός αυτή τη δύσκολη ώρα, αλλά μόνο η εξυπηρέτηση του κομματικού συμφέροντος»

«Δεν σας ενδιαφέρει να κάνει η Ελλάδα βήματα εμπρός αυτή τη δύσκολη ώρα, αλλά μόνο η εξυπηρέτηση του κομματικού συμφέροντος»

Μάρτιος 21, 2010 - 23:08

Ανδρέας Λυκουρέντζος προς ΠΑΣΟΚ:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά κριτήρια - Σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις».

Την Τετάρτη, για το θέμα αυτό, πήρε το λόγο και τοποθετήθηκε ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος ο οποίος επισήμανε: «… η Κυβέρνηση εμφανίζεται και μ’ αυτό το νομοσχέδιο χωρίς όραμα και χωρίς φιλοδοξίες για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Δεν ενδιαφέρει μια δημόσια διοίκηση αποδοτική, ευέλικτη, μια δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη, αλλά ενδιαφέρει η διαχείριση της υφισταμένης καταστάσεως με κομματικά κριτήρια. Το όραμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέκαθεν αυτό ήταν, δηλαδή κεντρικός έλεγχος, όχι αποκέντρωση, όχι μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην περιφέρεια, αλλά αντίθετα συγκέντρωση, έλεγχος και επιβολή της κομματικής άποψης.
Άκουσα εχθές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Κουβέλη. Και θα έπρεπε να την ακούσετε και εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης. Αναφέρθηκε εξαιρετικά στην υπόθεση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Η Εθνική Σχολή παρέχει εκπαίδευση, αγωγή, συνειδητοποίηση σε αξίες οι οποίες, όταν πραγματώνονται με τη συμπεριφορά της δημόσιας διοίκησης και του δημοσίου υπαλλήλου, αποβαίνουν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
Χρειάζεται, κύριε Υφυπουργέ, αυτή η εκπαίδευση και η αγωγή, η ευγένεια, η ευπρέπεια, η αγάπη στην πατρίδα, η διάθεση προσφοράς και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Δυστυχώς, με τις διαδικασίες επιλογής μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, αυτό το οποίο συμβαίνει με την κουλτούρα την οποία έχετε παραδώσει ως Κόμμα στην ελληνική κοινωνία, είναι ότι κυριαρχεί η αντίληψη των «τακτοποιημένων», δηλαδή «εμείς εντάξει, εξασφαλίσαμε μια θέση στο δημόσιο, δεν ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν ενδιαφέρει η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κράτους».
Δεν σας ενδιαφέρει η ουδέτερη διοίκηση, αυτό το οποίο και η επιστήμη παραδέχεται, αλλά και οι κοινωνίες, οι φιλελεύθερες και οι δημοκρατικές, έχουν ανάγκη. Και μας δίνετε το δικαίωμα να κάνουμε αυτό το σχόλιο από τις επιλογές σας: Το 2004, η Νέα Δημοκρατία με το Προεδρικό Διάταγμα 164 που συνέταξε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος μονιμοποιεί τριάντα πέντε χιλιάδες συμβασιούχους, τους οποίους είχατε προσλάβει εσείς. Έρχεστε και αποπέμπετε από το κράτος τα παιδιά των STAGE, τα οποία αμείβονταν με 500 ευρώ με μόνο προσδοκώμενο όφελος τη μοριοδότηση στον οποιονδήποτε ενδεχόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Και μας λέτε ότι εμείς κάναμε και κομματισμό στη δημόσια διοίκηση!
Λησμονείτε, βέβαια, όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς έχουν πει κορυφαία στελέχη σας, τα οποία εγώ δεν θέλω να επαναλάβω γιατί δεν επενδύω σε τοποθετήσεις συναδέλφων. Διαβάστε, όμως, το βιβλίο του Αντώνη Καρακούση «Μετέωρη Χώρα», για να ακούσετε για ολόκληρα χωριά που τακτοποιήσατε. Ολόκληρα χωριά τακτοποιήθηκαν, γράφει ο συγγραφέας, χωρίς προσόντα.
Δεν σας αρέσει αυτός ο συγγραφέας; Διαβάστε το βιβλίο «Η εμπλοκή του εκσυγχρονισμού», Εκδόσεις Παπαζήση. Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές –δικοί σας, στο δικό σας πολιτικό χώρο ανήκουν- μιλούν για κλεπτοκρατικές κλίκες επί ημερών σας. Ούτε αυτά σας συγκινούν!
Όμως, σας συγκίνησε το γεγονός ότι πήγατε στην κοπή πίτας του Υπουργείου σας, όπου είχαν εγκριθεί 145.000 ευρώ και δεν σας χειροκρότησαν, παρά το γεγονός ότι έχετε 60% στους υπαλλήλους του Συλλόγου.
Το σκάνδαλο, λοιπόν, δεν είναι το 60% που έχετε στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης από την εποχή των αλήστου μνήμης «πρασινοφρουρών» μέχρι σήμερα, αλλά το ότι ο Υπουργός, ο συνάδελφός σας, είχε χρηματοδοτήσει το Σύλλογο για τις δραστηριότητές του. Και αυτά τα λέτε όχι γιατί θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε, αλλά διότι όλη η Κυβέρνηση είναι συντεταγμένη στη σπίλωση των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αυτή είναι η επιδίωξή σας αυτούς τους μήνες. Δεν κοιτάτε να βελτιώσετε τα πράγματα. Δεν σας ενδιαφέρει να κάνει η Ελλάδα βήματα εμπρός αυτή τη δύσκολη ώρα, αλλά σας ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση του κομματικού συμφέροντος και η σπίλωση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τίποτα άλλο!
Ενδιαφέρεστε, επίσης, να στήσετε ένα σκηνικό υποκρισίας απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι δήθεν για τα μέτρα τα οποία είστε αναγκασμένοι, όπως λέτε, να παίρνετε για την οικονομία, δεν εκπροσωπούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και βάζετε κορυφαία στελέχη σας να διαφωνούν δια του Τύπου ή εδώ στο Κοινοβούλιο με ρητορικά σχήματα, για να πείσετε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι αυτό που κυβερνά σήμερα.
Επιτέλους, μέχρι πότε θα υποκρίνεστε; Μέχρι πότε θα υπονομεύετε τον τόπο μ’ αυτές τις τοποθετήσεις και μ’ αυτές τις επιλογές; Ποιος θα πιστέψει στην αναγκαιότητα των μέτρων όταν ενθαρρύνετε τέτοιες τοποθετήσεις, όταν ενθαρρύνετε τους συνδικαλιστές σας; Ποιος θα σας πιστέψει για αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση, όταν μ’ αυτούς τους νόμους, μ’ αυτές τις ρυθμίσεις, έρχεστε να αποδείξετε ότι υπηρετείτε κομματικές σκοπιμότητες;
Θα ήθελα να πω δυο φράσεις ακόμα, εκ των οποίων η μια έχει να κάνει με τη μοριοδότηση. Ξέρετε τι αντιπροσωπεύει η κλίμακα των μοριοδοτήσεων, όπως τη διάβασα; Αντιπροσωπεύει τις υφιστάμενες δομές και τη νοοτροπία των δημοσίων υπαλλήλων.
Ποιος σοφός ξεχωρίζει κατά ολίγον τα μόρια μεταξύ του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού διπλώματος; Ποιος είναι εκείνος που ορίζει εβδομήντα μόρια για τη διάκριση διά παρασήμου; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Σχεδιάστηκαν γιατί έτσι εξυπηρετεί την κατεστημένη λογική.
Δεύτερον, όσον αφορά την τροπολογία την οποία φέρατε και για την οποία έγινε τόση συζήτηση, εάν είχε τολμήσει η Νέα Δημοκρατία να πει ότι στο Πρωθυπουργικό γραφείο θα είναι ως σύμβουλοι πέντε αλλοδαποί θα είχατε γκρεμίσει τον τόπο. Θα λέγατε ότι παραδώσαμε τη διοίκηση της χώρας στους αμερικανούς, θα λέγατε ότι εξυπηρετούμε ξένα συμφέροντα και φέρνετε αυτήν την τροπολογία με την οποία εκθέτετε τον Πρωθυπουργό και στην εισηγητική έκθεση βεβαίως το λέτε: Του εθνικού ή αλλοδαπού επιστημονικού και εν γένει παραγωγικού δυναμικού. Εμείς δεν σας λέμε αυτά, αλλά μην υποκρίνεστε ότι δεν το κάνετε γι αυτό.»

Πηγή;Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: