Άρθρο - Όταν η Κυνουρία δεν είναι ο φτωχός συγγενής!

Άρθρο - Όταν η Κυνουρία δεν είναι ο φτωχός συγγενής!

Ιούνιος 28, 2010 - 02:26
1 σχόλια

Στην περιφέρεια, το πρώτο πράγμα που αναφέρουμε όταν θέλουμε να επιρρίψουμε ευθύνες είναι η έλλειψη μέριμνας από την κεντρική εξουσία των Αθηνών. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να δικαιολογήσει δεκάδες άλλες περιπτώσεις όπου η ευθύνη των πολιτών και της τοπικής αρχής είναι εξόφθαλμη και στην οποία καμιά κεντρική εξουσία δεν φέρει βάρος ευθυνών. Κάτι τέτοιο αφορά και μια επαρχία του Νομού μας, την πανέμορφη Κυνουρία, που κάποιοι ηθελημένα ή αθέλητα έχουν παραμελήσει κι αφήσει πίσω, με σοβαρές συνέπειες για τον τόπο μας.

Αφορμή γι’ αυτή την παρέμβαση είναι η εξαιρετική διάκριση του Λεωνιδίου στον γνωστό διαγωνισμό του τηλεοπτικού σταθμού SKAI “I love GR”, καθώς έχει καταφέρει να βρίσκεται στον τελικό των 10 ομορφότερων περιοχών της Ελλάδας, αποκλείοντας γνωστότατους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων! Είναι πραγματικά να απορεί κανείς πως γίνεται ένας άγνωστος για πολλούς προορισμός, να βρίσκεται τόσο ψηλά στις προτιμήσεις των τηλεθεατών. Αυτό δείχνει πόσο πολύ αγαπούν την γενέτειρά τους οι αλλά και πως αυτός ο τόπος είναι ξεχωριστός από κάθε άποψη.

Όμως, αυτός ο τόπος, ο τόσο ξεχωριστός, εδώ και κάποια χρόνια συνεχίζει να παραμένει στην αφάνεια, με την ευθύνη μικρών και μεγάλων πολιτικών παραγόντων αλλά και όλων εμάς που αδιαφορούμε λίγο ως πολύ να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη αναφορά θα μπορούσε να γίνει για το πλάνο ανάπτυξης που απουσιάζει από την ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας. Ένας απλός παρατηρητής μπορεί να δει την αντίθεση μεταξύ της αγροτικής δραστηριότητας και των τουριστικών εγκαταστάσεων. Οξύμωρο σχήμα η παρουσία ενοικιαζόμενων κατοικιών περιτριγυρισμένων από θερμοκήπια! Παρομοίως, θα μπορούσαμε να δούμε και την άναρχη δόμηση σε γκρεμούς και πλαγιές, όπου ξεφυτρώνουν διάφορα κτίσματα, παρεμβαίνοντας στο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Μια περιοχή όπως αυτή της ανατολικής Κυνουρίας, με το προνόμιο της θάλασσας και της παραλίας, παρά την καταλληλότητα του Παγασητικού, οι παραλίες της απουσιάζουν εδώ και χρόνια από τις λίστες των παραλιών με γαλάζια σημαία. Πώς όμως να είναι όταν δεν υπάρχει η στοιχειώδης οργάνωση, λέξη άγνωστη για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αφού καμία παρέμβαση δεν μπορεί να αναφερθεί ως άξια λόγου. Οι προϋποθέσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση δύσκολες, αλλά για την τοπική μας πραγματικότητα όλα φαντάζουν δύσκολα, όταν υπάρχει απουσία θέλησης και διάθεσης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στους περιβόητους δρόμους της επαρχίας μας. Δεν γνωρίζω πραγματικά πως θα μπορούσε στα αλήθεια να χαρακτηριστεί ένας δρόμος που κάθε 20 μέτρα έχει εκκλησάκι άτυχου οδηγού μηχανής ή αυτοκινήτου. Ίσως στους πολέμους που προηγήθηκαν να μην είχαμε χάσει τόσους συμπατριώτες μας σε σχέση με αυτούς που χάνουμε εν καιρώ ειρήνης στους ακατάλληλους για διέλευση δρόμους αλλά και στην απουσία οδηγικής συμπεριφοράς των συμπατριωτών μας.

Ιδέες και λύσεις για μια καλύτερη Κυνουρία, θα πρέπει να είναι το σύνθημα όλων των φορέων του τόπου μας. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά που πάσχουμε και τι χρειαζόμαστε. Όμως, δεν πρέπει να ξεκινάμε πάντοτε από τα δύσκολα. Μια ανανέωση ενός site δεν είναι δα και τόσο δύσκολο πράγμα, ούτε μια αγγλική έκδοση του για να είναι αναγνώσιμο και σε τουρίστες του εξωτερικού! Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά αν θέλουμε να βρούμε απάντηση στα αναπάντητα ερωτήματα όπως : «Γιατί μένει στα χαρτιά ο δρόμος προς τη Μονεμβασιά», «Γιατί δεν υπάρχει σύνδεση από θαλάσσης του Λεωνιδίου με τα νησιά του Αργοσαρωνικού» κλπ.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι δεδομένο πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο να λυθεί όταν υπάρχει διάθεση για προσφορά από όλους μας. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στα θετικά αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε τις χρόνιες ανεπάρκειες μας. Στον αγώνα, για ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου μας, οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή προκειμένου να φέρουν την Κυνουρία και την ιστορική της πρωτεύουσα εκεί που της αξίζει. Ας το τολμήσουμε!

Γιάννης Πήλιουρας


Υπάρχει 1 Σχόλιο