Υφασμάτινη μάσκα: Απαντήσεις από την παιδίατρο Κλειώ Κορώνη – Παπαντωνίου

Υφασμάτινη μάσκα: Απαντήσεις από την παιδίατρο Κλειώ Κορώνη – Παπαντωνίου

Αύγουστος 21, 2020 - 21:15
11 σχόλια

Σε δεκαπέντε μέρες περίπου τα σχολεία θα ανοίξουν και θα υποδεχθούν τους μαθητές πίσω στις τάξεις τους. Η κινητικότητα έντονη και οι συζητήσεις πολλές, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων στις 7 Σεπτεμβρίου που θα γίνει στο πλαίσιο αυξημένων μέτρων πρόληψης και προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό COVID19.

Η  προετοιμασία ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους  γίνεται με βάση τις εισηγήσεις της  Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατά την περίοδο της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020  θέτουν ως υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).

Επίσης η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική και στους ανοιχτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών. 

Κάτι ανάλογο θα ισχύσει όπως φαίνεται για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίνεται πολύς λόγος για το κατά πόσον οι μαθητές θα μπορέσουν να υιοθετήσουν την ορθή χρήση μάσκας εντός αλλά και εκτός των αιθουσών.

Οι Διεθνείς Οργανισμοί (WHO, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων) και ο ΕΟΔΥ συστήνουν τη χρήση προστατευτικής μάσκας για νήπια και παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω.

Το ArcadiaPortal.gr επικοινώνησε με την παιδίατρο κυρία Κλειώ Κορώνη – Παπαντωνίου για το θέμα της μάσκας και για το κατά πόσον αυτή είναι φιλική και ακίνδυνη για τα παιδιά.

Η παιδίατρος ξεκαθάρισε ότι η σωστή χρήση μάσκας από τα παιδιά είναι απαραίτητη για την πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού. Τα παιδιά φορώντας τη μάσκα τους προφυλάσσονται τα ίδια από τον ιό, αλλά προστατεύουν και τους συμμαθητές τους σε περίπτωση που φέρουν τον ιό.

Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο ότι η μάσκα θα προστατέψει τα παιδιά και από όλες τις υπόλοιπες ιώσεις.

Η κυρία Κορώνη – Παπαντωνίου στην συνέντευξή της ανέφερε ότι σύμφωνα και με τις διεθνείς ιατρικές μελέτες, η χρήση μάσκας είναι ασφαλής για τα παιδιά μετά τα 3 έτη, γιατί από αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν ότι μπορούν ανεπηρέαστα να αναπνέουν και μπορούν να διαχειριστούν και να κατανοήσουν τις εντολές.

Η μάσκα που πρέπει να φορούν τα παιδιά είναι η βαμβακερή, αυτή που απευθύνεται στην κοινότητα, καθώς αυτή είναι πιο φιλική και τα παιδιά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για επιπτώσεις της υγείας των παιδιών.

Τα παιδιά είναι γεροί οργανισμοί. Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να διαπεράσει την βαμβακερή μάσκα και να κρατήσει μακριά τον ιό

Τέλος, να επισημάνουμε ότι οι γονείς θα πρέπει να προετοιμάσουν τα μικρότερα κυρίως παιδιά για την ορθή χρήση μάσκας, καθώς επίσης και να τους μιλήσουν για τα μέτρα προφύλαξης, όπως την τήρηση των αποστάσεων.

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

11 Σχόλια

Δηλαδή κ. Κλειώ μας λέτε ότι τα παιδιά από 3 ετών και πάνω μπορούν να κάνουν ορθολογική χρήση της μάσκας; Να μην την ακουμπούν , να μην την αφήνουν στο θρανίο και να μην την ξαναφορούν, να πλένουν τα χέρια πριν την βάλουν και αφού τη βγάλουν; Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ, άντε έχετε δώσει και έναν όρκο. Υπάρχει η δεν υπάρχει η περίπτωση του αιφνίδιου θανάτου από τη χρήση μάσκας από μικρά παιδιά. Κρίμα γιατί σας είχα πολύ ψηλά αλλά φαίνεται σε αυτή τη Χώρα το παρεμπόριο του κορονοιού καλά κρατεί. Αλήθεια πόσα θα πάρουν αυτή τη φορά κανάλια, site κλπ για να μας πείσουν για τις μάσκες; ΡΕ ΟΥΣΤ

@11:29 - Τα προνήπια ειναι 4+ ετών και τα νήπια 5+ ετών. Αιφνίδιος θάνατος από χρήση υφασμάτινης ή χειρουργικής μάσκας;!!! Που τα έχετε διαβάσει αυτά; Τι υστερία είναι αυτή;

Ανακοίνωση ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: https://e-child.gr/news/chrisi-maskas-sta-sxoleia/. Για να τελειώνουμε με τα διάφορα απίστευτα που διαδίδουν μαμάδες και μπαμπάδες σε facebook. Η παραπληροφόρηση και τα fake news δεν είναι δικαίωμα, είναι μάστιγα.

@Παυλος Ως παιδιατρος θα μας βαλει την υπογραφη της η κα.Κλειω? Εσυ θα τη βαλεις? Ή οταν αρχισουν να σκανε κι αλλα "κρουσματα" γριπης θα μας τα βαφτιζουν κορωνοιο για να βαζουμε μασκα και στον υπνο και να συνδεομαστε Online μεσω καμερας με την Αστυνομια? Δλδ εσυ δε βλεπεις πουθενα παραλογα πραγματα στις νομθετησεις εν μια νυκτι, ρε εξυπνε? Τα παιδια σε 35 τμ αιθουσα θα ειναι με αποστασεις γυρω στα 15 σε καθε αιθουσα, αλλα σε κλειστο μαγαζι στα 35 τμ επιτρεπονται 2 πελατες....που ειναι το fake news οεοεοοοοοοο? Στο προαυλιο, οταν θα παιζουν και θα ρχονται σε επαφη εκει δεν υπαρχει ιος??

Παύλε το θέμα είναι να τελειώνουμε από κάτι κλαπα@@@@ σαν και εσένα που έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι η ζωή είναι να τη ζεις με μια μάσκα στο στόμα και σε απομόνωση. Οι δυο εβδομάδες που λέγατε όλα τα παπαγαλάκια στην αρχή έχουν γίνει 6 μήνες και τώρα ούτε λίγο ούτε πολύ λέτε ότι δεν ξέρετε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα θέλετε να ζούμε στην νέα κανονικότητα τη δική σας. Ρε δεν πάτε να ..... Α εσύ δεν είσαι ρε Παύλε που έλεγες ότι η ύφεση από το λοκ νταουν θα είναι διαχειρίσιμή και όχι πάνω από 10%; Στο 20% θα πάει γι αυτό και μας τα έχουν πρήξει με τα κρούσματα ουου να χαθίτε

@ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - Είναι προφανής η ημιμάθεια σου. Οι εργασιακοί χώροι και οι αίθουσες διδασκαλίας είναι χώροι με ομάδες που μπορούν να ιχνηλατηθούν. Δεν μπορεί να μπει μέσα κάποιος περαστικός. Γνωρίζουν με όνομα και επώνυμο το κάθε άτομο. Άρα ακόμα και σε περίπτωση που βρεθεί θετικό κρούσμα μπορεί να περιοριστεί η διασπορά πολύ ευκολότερα. Επίσης λόγω ηλικίας κινδυνεύουν πολύ λιγότερο. Επίσης υπάρχει επίβλεψη που εγγυάται την τήρηση των μέτρων. Σε εμπορικούς χώρους δεν υπάρχει τίποτα από τα προηγούμενα. Ας πούμε σε πολλά μαγαζιά στην Τρίπολη ΔΕΝ φοράνε μάσκες ή τις φοράνε στο σαγόνι.

@Παυλος επειδη ειμαι ημιμαθης, αυτα ειναι λογια καθηγητη και οχι μονο. Δλδ εσυ ως παντογνωστης, θες να μου πεις οτι εχουμε πανδημια? Αληθεια οι θανατοι απο καρκινο ποσοι ειναι ή απο τη κοινη γριπη?Που περυσι την εβαζε σε ερ κουοτς ο κ.Τσιοδρας οτι εχουμε μια πανδημια ετησιως.Που ειναι τα επισημα στατιστικα? Τους γεροντες που πεθαινουν απο γηρατεια, γιατι βαζουν συγγενεις να υπογραψουν οτι πεθαναν απο κορονωιο και τους πληρωνουν τα εξοδα κηδειας? Και οι 2 ζαμπλουτοι.Εεε? Και στη τελικη δεν απαντησες,την υπογραφη σου τη βαζεις για ποινικες διωξεις σε περιπτωση που νοσησει παιδι απο τη μασκα?

Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ δείχνει συνονθύλευμα αγράμματου μπάζου, βολεμένου στο δημόσιο που εκκλησιάζεται και ψηφίζει ΑΝΕΛέητους έλληνες, Αλέκση,βαθειά ΝΔ & τούμπαλιν. Μην ασχολείστε με ανώμαλους.

@18:45 - Άρα για να βάλεις στο παιδί σου ζώνη στο αυτοκίνητο πρέπει να σου υπογράψω ότι αναλαμβάνω την ποινική ευθύνη σε περίπτωση που πάθει κάτι από την ζώνη; Την επόμενη φορά που θα πας σε εστιατόριο να ζητήσεις να σου υπογράψουν χαρτί για ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που πάθεις κάτι. Μην αμελήσεις όμως...Και ψηφίζεις κιόλας. Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι ανεκδιήγητα. Ποια έξοδα κηδείας, ποιοι γέροντες; Τι ψεκασμένα είναι όλα αυτά; Έχει μπερδέψει τα μπούτια σου γιατί είναι πιο εύκολο να πιστέψεις τις μπαρούφες των ψεκασμένων από την ωμή αλήθεια. Δεν μπορείς να την επεξεργαστείς. Δυστυχώς.

21:20 Είπα κι εγώ, δεν θα πεταχτείς κι εσύ σαν την π@@@σα; Καιρό είχαμε να διαβάσουμε τις καμμένες σου σκέψεις. Είσαι κι εσύ άλλος ένας από τους 2-3 γνωστούς και μη εξαιρετέους "πανεπιστήμονες" παρα-μορφωμένους κομπλεξικούς ξερόλες του διαδικτύου. Ξαναδιάβασε αυτό που έγραψες και βάζω στοίχημα ότι μέχρι κι εσύ ο ίδιος θα φτύσεις τον εαυτό σου. Προφανώς όχι για να μην τον ματιάσεις

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.