Τσακώνικες συνταγές: Χταπόδι με πατάτες

Τσακώνικες συνταγές: Χταπόδι με πατάτες

Απρίλιος 10, 2021 - 11:00
0 σχόλια

Σήμερα σας έχουμε μια διαφορετική συνταγή για το χταποδάκι. Δείτε μία νόστιμη συνταγή για να κάνετε πραγματικά ένα διαφορετικό πιάτο.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Αν σας αρέσουν οι Τσακώνικες συνταγές μπορείτε να κερδίσετε ένα βιβλίο της κυρίας Ελένης Μάνου. Τις επόμενες μέρες "ψήνεται" διαγωνισμός.

Χταπόιδι με μπατάτσε

1 Χταπόιδι τσαί μπατάτε για τέσσεροι νομάτοι.

1-2 κρέμμα, 2-3 ντουμάτε για τα σάλτσα

1 μύσ̌α ντουμάτα μπελτέ, άτσι τσαί πιπέζι

Έμε τσιγαζίζουντε τα κρέμμα με το χταπόιδι, έμε βάντε τα ντουμάτα, το μπελτέ, άτσι-πιπέζι, έμε πουμάσουντε το σ̌ομό, έμε χαμαιλίζουντε ταν ικ̔άρα τσαί έμε αφήντε νι να μακούει το χταπόιδι.

Έμε έχουντε του μπατάτσε χοντροκοφτέ τσαί έμε ξεζίχουντε σι τάσου. Ότσι ναϊθούν̇ι οι μπατάτσε έμε π̔ουντέχουντε ταν ικ̔άρα.

Για να μη λ̣ίωι οι μπατάτε σ’ έμε βάντε σε λίγο λεϊμόνι μπρού να σι ξεσίσομε τάσου τ̔ο σ̌ομό

Χταπόδι με πατάτες

1 Χταπόδι και πατάτες για τέσσερα άτομα

1-2 κρεμμύδια, 2-3 ντομάτες για τη σάλτσα

1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ,

αλάτι και πιπέρι

Τσιγαρίζομε τα κρεμμύδια με το χταπόδι, βάζομε τη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι-πιπέρι, σκεπάζομε το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαλακώσει το χταπόδι.

Έχουμε τις πατάτες χοντροκομμένες και τις ρίχνομε μέσα.

Μόλις γίνουν οι πατάτες σβήνουμε τη φωτιά.

Για να μη λιώσουν οι πατάτες τις βάζομε λίγο λεμόνι πριν να τις ρίξομε μέσα στο φαγητό.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.