Τρουπής: Η μεγάλη ευκαιρία της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή για την Αρκαδία

Τρουπής: Η μεγάλη ευκαιρία της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή για την Αρκαδία

Μάρτιος 11, 2021 - 16:22
8 σχόλια

Η Μεγαλόπολη να βγει μπροστά και να ακολουθήσουν οι δήμοι Τρίπολης και Γορτυνίας

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας και ο πρόεδρός του κ. Γιάννης Τρουπής συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής ΣΔΑΜ, η οποία έγινε υπό τον καθηγητή Κώστα Μουσουρούλη, πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη μετάβαση των εν λόγω περιοχών στην μεταλιγνιτική εποχή.

Ο κ. Τρουπής κατά την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι η Μεγαλόπολη πρέπει να λάβει την μερίδα του λέοντος, στα χρήματα που δρομολογούνται για επενδύσεις και προγράμματα στήριξης προκειμένου η μετάβαση σε μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη να είναι ομαλή και δίκαιη, αλλά και ο δήμος Τρίπολης και ο δήμος Γορτυνίας δεν πρέπει να μπουν στο περιθώριο.

Η Μεγαλόπολη πρέπει να βγει μπροστά, αλλά πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους άλλους δύο δήμους

Μεταξύ άλλων ο κ. Τρουπής απευθυνόμενος στους πολίτες του δήμου Μεγαλόπολης τόνισε ότι οι επιχειρηματίες και οι δημότες της περιοχής δεν πρέπει να έχουν άγχος γιατί το πακέτο στήριξης είναι μεγάλο και αγγίζει τα 1,7 δις ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ρώτησε τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και για το αν υπάρχει «κίνδυνος» η Μεγαλόπολη να χάσει χρήματα, όταν και η Τρίπολη και η Γορτυνία ενταχθούν στο σχέδιο». Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι σε περίπτωση που στηριχθούν και οι άλλοι δύο δήμοι της Αρκαδίας, η Μεγαλόπολη δεν θα χάσει χρήματα, από αυτό.

Σε περίπτωση που στηριχθεί μόνο η Μεγαλόπολη και οι επενδυτές πάνε όλοι προς τα εκεί, η ΒΙΠΕ Τρίπολης, μια απαρχαιωμένη ΒΙΠΕ , θα χάσει απέναντι σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο που υπολογίζεται ότι θα γίνει και το χάσμα θα μεγαλώσει

Ο κ. Τρουπής τόνισε ότι το Επιμελητήριο φυσικά και επιθυμεί να γίνει ένα επιχειρηματικό πάρκο - «στολίδι» στην Μεγαλόπολη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα και με την στήριξη της ΒΙΠΕ Τρίπολης, η οποία χρειάζεται ευνοϊκότερους όρους για τους επενδυτές.

Σε δηλώσεις του στο ArcadiaPortal.gr o κ. Τρουπής έθεσε το θέμα της διαθεσιμότητας οικοπέδων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά κτίρια - «φαντάσματα», υπάρχουν πολλά άδεια κουφάρια παλαιών επιχειρήσεων που πια έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες, είπε, προτείνοντας στους αρμοδίους, όπως και στην περιφέρεια, στην ΕΤΒΑ και στις τράπεζες, να συνεργαστούν προκειμένου να γίνει μια εκκαθάριση και να αποδεσμευτούν τα οικόπεδα.

Χρειάζονται εργασίες fast track για να βγουν τα οικόπεδα στην αγορά. Βάσει του νέου σχεδιασμού του πράσινου ταμείο θα πρέπει να υπάρξουν ελκυστικά κίνητρα για τους επενδυτές, που θέλουν να εγκατασταθούν στην ΒΙΠΕ Τρίπολης

Όσον αφορά την Γορτυνία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ερημοποίηση του παρατηρείται στα χωριά του δήμου, σημειώνοντας ότι ολόκληρη η Γορτυνία πρέπει να στηριχθεί και όχι μόνο τα 5 χωριά που αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη.

«Δεν μπορεί στην Γορτυνία να δράσουμε επιλεκτικά, πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης για ολόκληρο τον δήμο έτσι ώστε οι πολίτες να παραμείνουν στα χωριά τους και επίσης νέοι επενδυτές να επιλέξουν τη Γορτυνία για να δραστηριοποιηθούν.

Κλείνοντας, ο κ. Τρουπής εξέφρασε την άποψή του ότι τώρα είναι ευκαιρία, μεσούσης της μεταμνημονιακής κρίσης και της υγειονομικής κρίσης, η στήριξη αυτή που θα έρθει για τις πληττόμενες περιοχές με το κλείσιμο των λινγιτικών μονάδων να γίνει το εφαλτήριο για να γυρίσει σελίδα η Αρκαδία.

Το πρόβλημα να γίνει ευκαιρία

 


8 Σχόλια

Μια για βουλευτης μια για Δημαρχος στο τελος θα παρακαλας να μεινεις προεδρος .

Ο Γιάννης δεν φοβάται να μιλήσει και να πάρει πρωτοβουλίες! Δεν τον καρπαζώνεις εύκολα και νομίζω ότι θα δυσκολευτεί να γίνει βουλευτής...νομίζω ότι του ταιριάζει πιο πολύ η αυτοδιοίκηση. Κατά τ'αλλα είναι άνθρωπος της αγοράς και ξέρεις καλά τους κανόνες και τις κακοτοπιές, εξαγωγέας κρασιού με αρκετά ταξίδια και εκεί είναι που μπορεί να βοηθήσει το επιμελητήριο. Γιατί όχι λοιπόν...απο την στιγμή που είναι δημόσιο πρόσωπο με άποψη και δεν γλύφει???

Τα 1,7δις δεν είναι καθόλου μεγάλο πόσο και δεν ξέρεις αν θα παραμείνουν τόσα. Το σοκ για τη Μεγαλόπολη θα είναι τεράστιο. Η λιγνιτικες δεν πρέπει ούτε να κλείσουν ούτε να ξεπουληθουν. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε τόσο το καλύτερο.

πες μας εσυ εναν που σου κανει και ειναι "πολυς" , παπαγαλακι παραπαπαμ

Να τρέξετε κύριοι να βρείτε λύσεις,να ασχοληθείτε πραγματικά και να σχεδιασετε το μέλλον για την ΒΙΠΕ Τρίπολης και για οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί. Βρήκατε όμως την έτοιμη και ευκολη λύση των πόρων της απολιγνιτοποιησης και πέσατε πάνω σαν τα κοράκια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.