Τρίπολη: Επτά μήνες μετά την καταστροφή, τα καμένα στο δάσος του Αγίου Βλάση αναγεννιούνται (pics,vid)

Τρίπολη: Επτά μήνες μετά την καταστροφή, τα καμένα στο δάσος του Αγίου Βλάση αναγεννιούνται (pics,vid)

Μάρτιος 11, 2024 - 14:46
4 σχόλια

Σε «συναγερμό» τέθηκε η Τρίπολη, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου του 2023 όταν το απόγευμα ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις και φάνηκαν οι πρώτοι καπνοί από το δάσος στην περιοχή των αναδασώσεων των Αγίων Θεοδώρων λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης.

Μην ξεχνάμε ότι το σημείο αυτό δεν ήταν η πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπο με την φωτιά, αφού το δάσος είχε καεί και στο παρελθόν στην Κατοχή από του Γερμανούς.

Το απόγευμα της 7ης Αυγούστου 2023 , οι φωτιές που ξεπηδούσαν στο δάσος ήταν ευδιάκριτες από τις γειτονιές της Τρίπολης και οι κάτοικοι που είχαν τα σπίτια τους κοντά στην δασική περιοχή περίμεναν με τα λάστιχα νερού στα χέρια.

Όπως ανακοινώθηκε η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό και ο υπαίτιος εντοπίστηκε λίγο αργότερα.

Περίπου έναν χρόνο μετά τον Μάρτιο του 2024, τα καμένα δέντρα μένουν εκεί και μας θυμίζουν τις δύσκολες αυτές στιγμές της πυρκαγιάς. Ζητήσαμε από τον κ. Αθανάσιο Αργειτάκη Δασάρχη της Τρίπολης να μας κάνει έναν σύντομο απολογισμό της ζημιάς και να μας μιλήσει για τις διαδικασίες που έχουν γίνει για την αποκατάσταση αυτής της καταστροφής.

Ο κ. Αθανάσιος Αργειτάκης μίλησε για το συμβάν τονίζοντας ότι η πυρκαγιά όταν εκδηλώθηκε είχε πολλές εστίες και ήταν έρπουσα. Ξεκίνησε Δυτικά των αναδασωτέων και έχει καλύψει την περιοχή προς το ύψος του Αγίου Βλάση και η καμένη περιοχή είναι περίπου 80 στρέμματα τραχείας και μαύρης πεύκης.

Το Δασαρχείο έχει κάνει ενέργειες για να απομακρυνθεί η καμένη βλάστηση και στην συνέχεια μπορέσει να αναγεννηθεί το δάσος κυρίως φυσικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αλσύλλιο των Αγίων Θεοδώρων είχε κριθεί αναδασωτέο το 1920 και αναδασώθηκε. Το ΄40 στην Γερμανική Κατοχή οι Γερμανοί το είχαν κάψει προκειμένου να μην ξυλεύονται οι Τριπολιτσιώτες. Η φύση όμως έχει την δύναμη να αναγεννηθεί από τις στάχτες και έτσι αναμένεται να γίνει και αυτή την φορά.

Δυστυχώς η απομάκρυνση της καμένης ξυλιάς δεν είναι εύκολη δουλειά, αφού για την απομάκρυνση των καμένων δέντρων πρέπει να επιστρατευτούν τα ζώα σύρσης, καθώς το δύσβατο της περιοχής δεν επιτρέπει την κίνηση οχημάτων στο βουνό.

Όπως μας επεσήμανε ο δασάρχης Τρίπολης, στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν διαθέσιμα «φορτωσιάρικα» μουλάρια, έτσι πρέπει να έρθουν ζώα από άλλη περιοχή, ίσως και από την Βόρεια Ελλάδα, γιατί μόνο ένας υλοτόμος στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ζώα σύρσης.

Οι ενέργειες για την απομάκρυνση των καμένων είναι υπό διεργασία και το θετικό όπως μας αποκάλυψε ο κ. Αργειτάκης είναι ότι ήδη στον υπό όροφο οι σπόροι που έχουν πέσει ήδη φυτρώνουν.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Από την πυρκαγιά στην αναγέννηση – Αυτοψία στα καμένα του Αγίου Βλάση


4 Σχόλια

Να χαμε να λέγαμε. Μπούρδες! Επέτρεψε σε όποιον ντόπιο θέλει να πάει να κόψει τα καμμένα με άδεια και να δεις για πότε καθοριστεί. Άσχημη εικόνα για εμάς που την βλέπουμε καθημερινά. Επίσης βάλτε τον εμπρηστή να βοηθήσει!!

10:13 Μπορείς να έρθεις όποτε θέλεις στο Δασαρχείο να πάρεις σχετική άδεια και να συλλέξεις καμένα δένδρα για ατομική σου χρήση μόνο. Απλά έλα στο Δασαρχείο και κάνε μία αίτηση.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.