Τρίπολη: Από μάγειρας, διερμηνέας του προγράμματος Εστία - Ο Daniel Gholinejhad μας μιλά για τη ζωή του (vid)

Τρίπολη: Από μάγειρας, διερμηνέας του προγράμματος Εστία - Ο Daniel Gholinejhad μας μιλά για τη ζωή του (vid)

Σεπτέμβριος 29, 2022 - 21:00
0 σχόλια

Από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών η 30ή Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Με αφορμή αυτή την ημέρα καθώς και αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Ιράν  το arcadiaportal.gr ήρθε σε επαφή με τον Daniel Gholinejhad, διερμηνέα του προγράμματος Εστία, για να μιλήσουμε για το πώς βρέθηκε να εργάζεται ως διερμηνέας καθώς και το δικό του σχόλιο για την έντονη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του.

Για πρώτη φορά γνώρισα τον Daniel σε μια εκδήλωση στο Σκακιστικό Σύλλογο Τρίπολης. Διαμέσου αυτού τα παιδιά των προσφύγων και οι γονείς τους μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τα μέλη του συλλόγου, πράγμα που συνέβαλλε στην κοινωνικοποίησή  τους.

Ο Daniel κατάγεται από τον Ιράν και συγκεκριμένα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τεχεράνη. Μια τεράστια πόλη, της οποίας ο πληθυσμός αγγίζει και τα 10 εκατομμύρια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Για 30 χρόνια εργαζόταν ως μάγειρας, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του για πολιτικούς λόγους.

Δυστυχώς τέσσερα χρόνια πριν αναγκάστηκα να φύγω από τη χώρα μου λόγω πολιτικού προβλήματος που είχα

Το 2018 έρχεται στην Ελλάδα και μένει αρχικά στην Αθήνα.

Τον Αύγουστο του 2020 εγκαταστάθηκε στην πόλη μας και εργάζεται μέχρι σήμερα ως διερμηνέας στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ υλοποιείται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό  «Πάρνωνα Α.Ε.» από το 2018, προσφέροντας στέγαση σε διαμερίσματα  και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο στην πόλη της Τρίπολης.

Συνεχίζω ως διερμηνέας να βοηθήσω τους φαρσόφωνους ανθρώπους από το Αφγανιστάν και το Ιράν

Το να γίνει διερμηνέας ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Ελλάδα υπήρχε στο μυαλό του. Στην αρχή όμως τα πράγματα ήταν δύσκολα. Έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν άλλες διαδικασίες όπως η απόκτηση χαρτιών και η εκμάθηση της γλώσσας.

Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία όπως μας επεσήμανε. Με τη θέληση όμως και την υπομονή του κατέκτησε και αυτόν τον στόχο.

Τις πρώτες ελληνικές λέξεις τις έμαθε μέσω της εργασίας του ως μάγειρας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Έπειτα κατά την διάρκεια της πανδημίας διάβαζε μόνος του στο σπίτι, ενώ αργότερα του δίνεται η δυνατότητα να φοιτήσει στο ΕΠΑΛ στην Αθήνα.

Το να μάθει κανείς τη γλώσσα της χώρας στην οποία ζει, παρόλο που μπορεί να μείνει σε αυτήν για μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν και είναι κάτι που συμβουλεύει τους υπόλοιπους πρόσφυγες.

Τους έλεγα γιατί δεν μαθαίνετε ελληνικά; Το ξέρω ότι δεν σας βολεύει εδώ αλλά πρέπει να μάθετε ελληνικά, έστω και λίγο, να μην χρειαστείτε να πάρετε βοήθεια από εμάς, από τους υπόλοιπους και να μπορέσετε να επικοινωνήσετε με τον κόσμο

Το Υπουργείο έχει ανακοινώσει το κλείσιμο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ  όχι μόνο στην Τρίπολη αλλά σε ολόκληρη τη χώρα στο τέλος του χρόνου.  

Στην ερώτηση ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον ο Daniel απάντησε ότι κανείς δεν γνωρίζει το αύριο, αλλά μεγάλη επιθυμία του είναι να συνεχίζει να εργάζεται ως διερμηνέας και να παραμείνει στην Ελλάδα και στην Τρίπολη. Μάλιστα πιστεύει ότι η χώρα μας έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πατρίδα του

Από τον πολιτισμό που έχουμε, την νοοτροπία, τις σκέψεις, τον τρόπο ζωής όλα αυτά μου θυμίζουν την πατρίδα μου

Ευχαριστούμε θερμά τον Daniel για την όμορφη συνέντευξη και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αγγελική Γεωργοπούλου

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνέντευξη με τον διερμηνέα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.