Θάνατοι βρεφών στο αυτοκίνητο – Πώς θα αποφύγετε το «Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού»

Θάνατοι βρεφών στο αυτοκίνητο – Πώς θα αποφύγετε το «Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού»

Ιούνιος 12, 2023 - 12:23
1 σχόλια

Συνέντευξη με την παιδίατρο κυρία Παπαζαφειροπούλου-Σάσσαλου Παναγιώτα

Ο πρόσφατος θάνατος του μικρού βρέφους από θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο της οικογένειας του, όπου ξεχάστηκε από τον πάτερα του επαναφέρει στο ελληνικό προσκήνιο και συγκεκριμένα στην Άρτα το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού». Ανάλογα περιστατικά σε ολόκληρο τον κόσμο βλέπουν το φως της δημοσιότητας με το πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό της Ιταλίας, όπου ο πατέρας ξέχασε το μωρό του στο αυτοκίνητο, βρίσκοντας το νεκρό, ενώ πίστευε, όπως δηλώνει, ότι το είχε πάει στον βρεφονηπιακό σταθμό .

Η ανείπωτη τραγωδία του να χάνεις το παιδί σου συγκλονίζει, με την κοινή γνώμη να καταδικάζει τους γονείς που ευθύνονται για αυτό. Πώς μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο; Το έκανε από πρόθεση; Πώς μπορείς να ξεχάσεις το μωρό σου; Τι πρέπει να κάνω για να μην πάθω και εγώ αυτό το κακό; Είναι μερικές από τις σκέψεις που τρέχουν στο μυαλό όλων μας.

Το ArcadiaPortal.gr για να σας δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα και με στόχο να αποφευχθούν τέτοια τραγικά περιστατικά επικοινώνησε με την παιδίατρο κυρία Παπαζαφειροπούλου - Σάσσαλου Παναγιώτα για να σας δώσει την επιστημονική και εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα.

Το «σύνδρομο ξεχασμένου μωρού» ή μοιραία απόσπαση της προσοχής, εμφανίζεται όταν ένας γονέας εγκαταλείπει το παιδί του στο αυτοκίνητο, συνήθως λόγω βραχυπρόθεσμης υπερφόρτωσης μνήμης ή υπερβολικής εξάντλησης.

Εμφανίζεται συχνά όταν οι γονείς εστιάζουν σε μελλοντικές εργασίες αντί στη δεδομένη χρονική στιγμή, νοοτροπία που μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα ήσυχο ή κοιμισμένο μωρό.

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι δεν θα ξεχνούσαν ποτέ κατά λάθος το παιδί τους στο αυτοκίνητο. Δυστυχώς, ακόμη και οι πιο στοργικοί γονείς έχουν βιώσει σχεδόν ατυχίες ή ακόμη και οδυνηρές τραγωδίες.

Δεν υπάρχει σταθερό προφίλ του γονέα που ξεχνά το παιδί του στο αυτοκίνητο. Το «σύνδρομο» επηρεάζει γονείς από κάθε φυλή, φύλο, εισόδημα, μορφωτικό επίπεδο και ιδιοσυγκρασία. Το να ξεχάσει ένας γονιός το παιδί του συμβαίνει πιο συχνά όταν ο γονέας έχει μια αλλαγή στη ρουτίνα του ή όταν κάνει πολλές εργασίες αυτόματα, χωρίς σκέψη.

Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Πολλοί άνθρωποι, όταν διαβάζουν αυτού του είδους τις ειδήσεις, επικρίνουν τους γονείς λέγοντας πώς είναι απαράδεκτοι. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμα και στον πιο υπεύθυνο και οργανωμένο γονιό.

Το να ξεχάσεις το παιδί σου δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά πρόβλημα μνήμης. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι μόνο κακοί ή αμελείς γονείς ξεχνούν τα παιδιά στα αυτοκίνητα. Είναι όμως θέμα συνθηκών. Συμβαίνει όταν ο γονέας χάνει εντελώς την επίγνωση ότι το παιδί του είναι στο αυτοκίνητο. Μπορεί να συμβεί σε όλους.

  • Ο γονέας οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο.
  • Ο οδηγός παρουσιάζει «παρωδική» αποτυχία μνήμης.
  • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού διασπάται η προσοχή του γονέα ή/και παράγοντες τον στρεσάρουν και συμβάλλουν στην παρωδική απώλεια μνήμης.

Από ποια ηλικία και μετά μπορούμε να αφήσουμε μόνο του ένα παιδί στο αυτοκίνητο;

Τυπικά, η μικρότερη ηλικία στην οποία οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδί είναι ψυχικά έτοιμο να αναλάβει πλήρη ευθύνη να μείνει μόνο είναι τα δώδεκα έτη ζωής.

Μπορούμε να αφήσουμε ένα βρέφος- παιδί μέσα στο αυτοκίνητο για να πάμε μέχρι το περίπτερο απέναντι να αγοράσουμε τσίχλες;

Η απάντηση είναι όχι και ας ακούγεται όλο αυτό αρκετά αυστηρό.

Η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ακόμα και όταν είναι υπό σκιά και με τα παράθυρα λίγο ανοιχτά, μπορεί να ξεπεράσει σε μερικά λεπτά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ένα μικρό παιδί κάτω από τέτοιες συνθήκες θα υποστεί θερμοπληξία που μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο.

Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο;

Όταν το σώμα δεν μπορεί να κρατήσει την κεντρική του θερμοκρασία , κινδυνεύει να υποστεί θερμοπληξία. Τα παιδιά είναι σαφώς πιο επιρρεπή στην θερμοπληξία αφενός λόγω της μειωμένης ικανότητας που έχει το σώμα τους να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, αφετέρου λόγω της περιορισμένης ικανότητας εφίδρωσης (και άρα αποβολής θερμότητας). Επιπλέον, το σώμα ενός παιδιού θερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από έναν ενήλικα.

Τα σημάδια θερμοπληξίας που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν:

Υπερβολικός ιδρώτας

Βαριά αναπνοή

Δέρμα, χείλη, στόμα ζεστά-,ξηρά

Εμετός/κεφαλαλγία

Λήθαργος ,Έλλειψη συντονισμού, σύγχυση, απώλεια συνείδησης τελικά

Είναι συχνό; Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία;

Στις ΗΠΑ ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 μέρες από θερμοπληξία σε αυτοκίνητο.

Μεταξύ 1990-2022 έχουν πεθάνει 1054 παιδιά, εκ των οποίων το 88% είναι μικρότερα των 3 ετών.

Αναφέρουμε ότι υπάρχει ένα ποσοστό 25% όπου το παιδί απέκτησε πρόσβαση σε ένα όχημα χωρίς να το γνωρίζει ο γονέας και είχε την ίδια μοιραία κατάληξη.

Απλά βήματα για να αποφύγετε το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού:

Κρατήστε ένα λούτρινο ζωάκι στο αυτοκίνητο. Όταν βάζετε το παιδί σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου, βάλτε το λούτρινο ζωάκι στη θέση του συνοδηγού.

Ελέγχετε πάντα το μπροστινό και το πίσω κάθισμα πριν φύγετε από το όχημά σας.

Κάντε συνήθεια να ανοίγετε την πίσω πόρτα κάθε φορά που παρκάρετε. Ανοίγοντας την πίσω πόρτα θα δείτε σίγουρα αν το μωρό σας είναι στο πίσω κάθισμα.

Αφήστε τη σακούλα της πάνας στη θέση του συνοδηγού. Οι τσάντες για τις πάνες και τα μωρά πάνε χέρι-χέρι. Η παρουσία της θα σας υπενθυμίσει ότι το μωρό σας βρίσκεται στο πίσω κάθισμα.

Τοποθετήστε το κάθισμα αυτοκινήτου στη μέση του πίσω καθίσματος. Θα είναι πιο εύκολο να δείτε το παιδί σας.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν αλλάξει η ρουτίνα σας.

Ζητήστε από τον πάροχο φύλαξης του παιδιού σας να σας καλέσει εάν αυτό δεν έχει φτάσει εκεί τη συγκεκριμένη ώρα, σύμφωνα με την καθημερινή ρουτίνα.

Στο πλαίσιο της πρόληψης:

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σχεδιάζουν συναγερμούς ασφαλείας πίσω καθισμάτων, επιτρέποντας στους οδηγούς να συνδέσουν μια συσκευή plug-in στον υπολογιστή του οχήματός τους που θα αντικατοπτρίζει μια εικόνα του αυτοκινήτου τους. Εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα με την οποία το όχημά του ελέγχει το πίσω κάθισμα, το τηλέφωνο θα τον ειδοποιήσει επίσης να ελέγξει το πίσω κάθισμα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υπόσχονται όλα τα νέα οχήματα να έχουν συναγερμούς ασφαλείας πίσω καθισμάτων μέχρι το 2025.

Η πιο εξελιγμένη τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει κίνηση τόσο λεπτή όσο η αναπνοή του μωρού

Πιστεύετε από πρέπει να γίνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή των παιδιών στο αυτοκίνητο;

Σαφέστατα ναι.

Όπως και στο εξωτερικό έτσι και στην χώρα μας θα πρέπει τα μαιευτήρια -νοσοκομεία και οι μονάδες φύλαξης παιδιών να εκπαιδεύουν τους νέους γονείς σχετικά με τους κινδύνους των ατυχημάτων και θανάτων που σχετίζονται με αυτοκίνητα.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.