Συμπίεση τιμών και χαμηλό κέρδος για τους παραγωγούς πατάτας στην Αρκαδία

Συμπίεση τιμών και χαμηλό κέρδος για τους παραγωγούς πατάτας στην Αρκαδία

Οκτώβριος 29, 2020 - 11:16
0 σχόλια

Κανονική με καλές αποδόσεις αλλά και χαμηλή τιμή είναι η φετινή παραγωγή πατάτας στην Αρκαδία.

Το ψυχολογικό επίπεδο πώλησης φαίνεται να έχει πέσει πολύ κάτω από 0,30 λεπτά το κιλό και οι παραγωγοί αναφέρουν ότι την φετινή χρονιά το περιθώριο κέρδους είναι μειωμένο.

Οι  δύσκολες οικονομικές συνθήκες και το πρόσφατο lockdown τους έχει αποθαρρύνει από το να επιδιώξουν υψηλότερες τιμές, επιζητώντας μόνο να  καλύψουν οριακά την παραγωγή τους, χωρίς να έχουν ζημιωθεί.

Αν και υπάρχει απόκλιση στην τιμή πώλησης ανά περιοχή, η τιμή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με τους παραγωγούς να σκέπτονται την αποχώρησή τους από την καλλιέργειά της.

Τα Βούρβουρα και τα χωριά της Τεγέας γύρω από την Τρίπολη, είναι αυτά που παράγουν την μεγαλύτερη ποσότητα πατάτας στην Αρκαδία.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών, ενώ λόγω του ψυχρού κλίματος μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, ξεκινά η αποθήκευση της πατάτας.

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους παραγωγούς οι οποίοι κλήθηκαν να καλλιεργήσουν ύστερα από το γενικό lockdown που οπωσδήποτε επηρέασε και μείωσε σημαντικά την πώληση του προϊόντος στις μεγάλες αγορές.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε φέτος λόγω της απαγόρευσης χρήσης κάποιων φυτοφαρμάκων που ήταν ιδιαίτερα δραστικά στην αντιμετώπιση των σκουληκιών.

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται η τιμή της πατάτας να είναι ιδιαιτέρα χαμηλή στο χωράφι, αλλά να ανεβαίνει σταδιακά μέχρι να καταλήξει στο ράφι των καταστημάτων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι στρογγυλές πατάτες πωλούνται στο χωράφι από 0,16 λεπτά το κιλό, τιμή που απογοητεύει τους παραγωγούς και τους αποθαρρύνει, από την συνέχιση της καλλιέργειας.

Η στρογγυλή πατάτα από την Τεγέα φτάνει έως και τα  0,22 λεπτά το κιλά στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ η μακρόστενη (spuda) δίνεται στα 0,24 λεπτά το κιλό.

Καλύτερη είναι η εικόνα που υπάρχει στα Βούρβουρα, καθώς εκεί  η τιμή της πατάτας ξεκινά από τα 0,35 λεπτά το κιλό και ορισμένες φορές μπορεί να φτάσει ακόμα και τα  0,38 λεπτά το κιλό.

Τώρα στα ράφια των καταστημάτων η ίδια πατάτα πωλείται στην τριπλάσια περίπου τιμή, αφού η τιμή πώλησης ξεκινά από τα 0,50 ευρώ και φτάνει ακόμα και το 1,00 ευρώ.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, η πατάτα δέχεται μεγάλη πίεση  από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι καλλιεργητές να βγάζουν την πατάτα από το χωράφι τους.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.