Συλλογική παρέμβαση 500 πολιτών για τη διάσωση της ιστορίας των Υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης (vid)

Συλλογική παρέμβαση 500 πολιτών για τη διάσωση της ιστορίας των Υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης (vid)

Μάρτιος 17, 2021 - 14:15
14 σχόλια

Στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης είναι ακόμη χαραγμένα τα σημάδια και τα μηνύματα κυρίως μελλοθάνατων που φυλακίστηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Σώζονται μέχρι και σήμερα ζωγραφιές των μελλοθάνατων και άλλα μηνύματα που παρά το πέρασμα του χρόνου έχουν μείνει ανεξίτηλα σε αρκετές περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα οι τρεις αίθουσες στη νότια πλευρά είχαν χρησιμοποιηθεί ως φυλακές (δύο ως κρατητήρια, ανδρών και μια γυναικών) από τα τέλη του 1943 έως την απελευθέρωση, από τα Τάγματα Ασφαλείας, που είχαν ως Διοικητήριο το Δικαστικό Μέγαρο. Στον Εμφύλιο χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος κράτησης και οι έξι αίθουσες από την αρχή έως και λίγα χρόνια μετά τη λήξη του.

Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα από την ηρωική και συνάμα τραγική δεκαετία του ’40. Η υγρασία των υπογείων καταστρέφει σταδιακά τις επιγραφές και ζωγραφιές, που έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης. Ενδεχομένως και με την αφαίρεση του επιχρίσματος και στις τρεις άλλες αίθουσες να αποκαλυφθούν και άλλα τέτοια στοιχεία.

Εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων, επιστημών και πολιτών έχουν συγκεντρώσει 500 υπογραφές και ζητούν οι χώροι αυτοί, να καταστούν επισκέψιμοι κυρίως για όλα τα σχολεία της περιοχής, για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της Τρίπολης.

Οι συντονιστές της πρωτοβουλίας κύριοι Βέμμος Παναγιώτης και  Ζαχαριάς Κώστας παραχώρησαν συνέντευξη την Τετάρτη 17 Μαρτίου και μίλησαν και τις δράσεις της επιτροπής και για να ενημερώσουν το κοινό ότι η συλλογή υπογραφών από άτομα και συλλογικότητες συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση kozax@otenet.gr .

Ο εκπαιδευτικός και μελετητής τοπικής ιστορίας κ. Βέμμος μίλησε για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τόσο στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, όσο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  και στον Δήμο Τρίπολης και στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων, ευελπιστώντας ότι είναι η ώρα να προχωρήσει κάτι σημαντικό για την πόλη.

Το κτίριο αυτό δεν ικανοποιεί πια τις ανάγκες τις Δικαιοσύνης, πρέπει να γίνει νέο κτίριο για τα δικαστήρια της Τρίπολης, έτσι ώστε αυτό το ιστορικό μνημείο να γίνει επιτέλους Μουσείο του Αγώνα

Ο κ. Ζαχαριάς ανέφερε ότι υπάρχουν βασικά ιστορικά στοιχεία στα υπόγεια των δικαστηρίων τα οποία δεν πρέπει να χαθούν, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί οι καταστροφές σε αρκετές περιπτώσεις ίσως είναι μόνιμες.

Οι αίθουσες πρέπει να συντηρηθούν και καθεμία από αυτές έχει την δική της ιστορία, που αναδεικνύουν τα μηνύματα.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν γίνει από πλευράς των φορέων είναι αρκετές, σημείωσε ο κ. Ζαχαριάς, αναλύοντας τα αιτήματα της συντονιστικής τα οποία είναι τα εξής:

1)Να μην υπάρξει παρέμβαση στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, πριν γίνει μελέτη για τη συντήρηση και την ανάδειξη όλων των αιθουσών του. Ιδιαίτερη σημασία έχει η τρίτη αίθουσα δίπλα στις δύο που έχουν αποδοθεί στο Δήμο, αφού στην Κατοχή υπήρξε ξεχωριστό κρατητήριο γυναικών. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται από τον κατάλογο των εκτελεσμένων την Πρωτομαγιά του 1944 στον Άγιο-Θανάση, αφού σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις γυναίκες. Είναι γνωστό από μαρτυρίες ότι οι εκτελεσθέντες μεταφέρθηκαν εκεί από τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου.

2) Να εξεταστεί η πρόταση του αείμνηστου πρώην Δημάρχου Τρίπολης Θ. Σεχιώτη για ίδρυση και λειτουργία Μουσείου του Αγώνα στην Τρίπολη και μάλιστα στο σημαντικότερο κτήριο της πόλης το Δικαστικό Μέγαρο, αφού το εν λόγω κτήριο δε μπορούσε ούτε τότε ούτε και τώρα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Δικαιοσύνης είτε σε άλλο πρόσφορο και λειτουργικό χώρο. Τα δε υπόγεια να αξιοποιηθούν ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, Συμφιλίωσης και ιστορικής μνήμης. Τούτο δε αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, αφού η Τριπολιτσά πέραν κάθε αμφισβήτησης, αποτέλεσε το επίκεντρό της. Τρίπολη Μάρτιος 2021

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το παραπάνω κείμενο υπογράφουν μέλη της Βουλής των Ελλήνων, πρώην υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διαπρεπείς επιστήμονες, εκπρόσωποι σημαντικών συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, αντιστασιακοί, μέλη οικογενειών κρατουμένων και εκτελεσθέντων την περίοδο της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου και κρατούμενος στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου Τρίπολης την ίδια περίοδο καταδικασμένος σε θάνατο.(δείτε ΕΔΩ)

Video: 

ArcadiaPortal.gr Παρέμβαση για την διάσωση των Υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης


14 Σχόλια

Για την οικία Συναδινού ουδείς για τα χάλια της οικίας Τουρκοβασίλη ουδείς για την προβολή του 1821 μέσα από την λαϊκή οπτική ουδείς

Φανταστείτε σε κάμποσα χρόνια να ζητηθεί η μετατροπή του νοσοκομείου Λαμίας σε μουσείο του ένοπλου αγώνα!

Έχουμε χάσει τ αυγά και τα καλάθια με το lockdown διαρκειας όλη μας η έννοια είναι τα υπόγεια του δικαστηρίου. Στη κοσμαρα σας όλοι.

Πειτα τα ωρε πατριωτες, σπιτι μας, τηλεοραση, κλικαγουει και στοκαρισμα κωλοχαρτο και κονσερβες. Μην ασχολουμαστε με κατι αλλο, καθισιο στην μικροαστικη μας φουσκα, ψηφο σε απατεωνες και να βλεπουμε Ευαγγελατο.

Είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα να μάθουμε γιατί καταδικάστηκαν ποιοι οι κατήγοροι ποιες οι κατηγορίες ποια τα εγκλήματα ποιες μαρτυρίες ποιες οι θανατικές καταδίκες σε ποσοστού επί του συνόλου ... Τόσοι αριστεροί δικηγόροι καμία αποκάλυψη ; Κλειστοί οι φάκελοι; Ποια η στάση τους απέναντι στην συνεργασία του ΔΣΕ με τους σλαβόφωνους; Ποια η στάση τους απέναντι στην τακτική του ΚΚΕ να συνεργαστεί με μέλη της νοφ και τους Τσάμηδες; Ποια η άποψη των κατηγορουμένων για τα εγκλήματα στα Δεκεμβριανά τα οποία καταδίκασε ο γ.γ. του ΚΚΕ; Ανοιχτά δημοκρατικά υπεύθυνα κύριοι σύντροφοι ...

Να υπάρξει και επιμνημόσυνη δέηση για τα αθώα θύματα Αχλαδόκαμπου Βαλτετσίου Δημητσάνας που έκαναν το έγκλημα να είναι μοναρχικοί ή εθνικιστές και δεν αποδέχτηκαν το λαμπρό μέλλον του Σιάντου του Στρίγκου του Βαφειάδη του Βλαντά και κατεστράφησαν από τις ορδές του ελας. Να υπάρξει έκθεση φωτογραφίας με τα θύματα των Δεκεμβριανών όπου δολοφονήθηκαν 45000 σε 33 ημέρες. Να γίνει ταινία το παιδομάζωμα 28000 παιδιών και η ομηρεία χιλιάδων από την Αττική οι οποίοι έφτασαν στην Λαμία μέσα στα χιόνια υπό τις απειλές της όπλα. Να υπάρξει έκθεση με τα εγκλήματα αυτών που ο Κύρκος ονόμασε περιτρίμματα...

Να γίνει η οικία Τουρκοβασίλη μουσείο αντικομμουνιστικού αγώνα και μνήμης για τα εγκλήματα του ΚΚΕ. Να γίνει δημόσια έκθεση με τα αρχεία των εκτελεστών της όπλα. Να μας πουν γιατί τιμούν κάποιοι την δασκάλα που έσφαξε αιχμαλώτους μικρά παιδιά της χωροφυλακής;

Βιβλιοπρόταση: Βαλτέτσι 1944 Σαραντόπουλος Κώστας Μαρτυρία Εκδόσεις Αρμός. Όταν παρουσιάστηκε έβγαλαν αφρούς οι υπεύθυνοι του Ιού που είναι αριστεριστές. Αξίζει να το διαβάσετε. Θα κανονίσω βιβλιοπαρουσίαση στην Τρίπολη σε κεντρικό σημείο ...

Στο Βαλτέτσι το 1944 οι Βαλτετσαίοι με ποιούς μαζί πολεμούσανε; Με τους Έλληνες ή με τους Γερμανούς;

Επειδή δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στον ελας και ήταν Αρβανίτες μοναρχικοί τους έσφαξαν οι κόκκινοι. Πήραν ομήρους γυναικόπαιδα. Μην διαβάζεις μόνο Αυγή.

Να δωθει το αρχειο της ΟΠΛΑ να δουμε ποιους σκοτωσε.Συμφωνουμε σε αυτο να δωθει απο αυτους που το αρπαξαν και το εξαφανισαν.Να δωθουν και τα αρχεια απο τις επαφες με τους " συμμαχους" να τα δουμε τι ειπε και ποιος.Ολα στο φως να δουμε ποιος και τι εκανε.Αυτο ζηταμε για να δικαιωθουν οσοι λευτερωσαν την Ελλαδα και αυτοι που την εφτασαν σε αυτο το χαλι.

Συμφωνούμε. Και το αρχείο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών του '44 που έκλεψαν οι σύντροφοι.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.