Πυρκαγιά: Ισοπεδώθηκε η Χώρα Γορτυνίας - Συγκλονίζουν οι περιγραφές των κατοίκων (pics,vid)

Πυρκαγιά: Ισοπεδώθηκε η Χώρα Γορτυνίας - Συγκλονίζουν οι περιγραφές των κατοίκων (pics,vid)

Αύγουστος 13, 2021 - 11:32
8 σχόλια

Καμμένα σπίτια, ελαιώνες και κοπάδια

Κρανίου τόπος είναι πλέον το χωριό Χώρα Γορτυνίας, που κάηκε από την πυρκαγιά που με μεγάλη ορμή πέρασε από το χωριό το Σάββατο το μεσημέρι 7 Αυγούστου.

Καμμένο δάσος, καμμένα σπίτια, πεσμένες σκεπές, καμμένες ηλεκτρικές συσκευές, κατεστραμμένοι στάβλοι και αυτοκίνητα και καμμένες χιλιάδες ρίζες ελιές, νεκρά ζώα, είναι αυτά που θα αντικρίσει κανείς μία περίπου εβδομάδα μετά, περνώντας από το χωριό.

Πάνω από 15 σπίτια και αποθήκες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά. Λιγοστοί κάτοικοι αρνήθηκαν να εκκενώσουν το χωριό και έμειναν να σώσουν ό,τι σώζεται, μας είπαν. Άλλοι γαντζώθηκαν από τα κάγκελα του σπιτιού τους αρνούμενοι να φύγουν, όταν έβλεπαν ότι οι πρώτες φλόγες είχαν μπει στο χωριό.

«Ευτυχώς που φύγαμε και γλιτώσαμε εμείς» λένε σήμερα, βλέποντας και τις ανεπανόρθωτες ζημιές που έχουν γίνει από το μένος της πυρκαγιάς.

Μέσα σε 3 λεπτά η φωτιά έκαψε το χωριό

 

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα στην περιοχή.

Ο κ. Στάθης στο ρεπορτάζ που ακολουθεί μας περιγράφει καρέ – καρέ τα όσα βίωσε την ημέρα που μπήκε στο χωριό η φωτιά, πώς με το λάστιχο της αυλής του κατάφερε να σώσει το δικό του σπίτι, αλλά και τα γειτονικά σπίτια.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για το ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο για την διάσωση του χωριού, που οι κάτοικοι εξέφρασαν τονίζοντας ότι η βοήθεια άργησε πολύ να έρθει.

Οι σκέψεις για τις επόμενες μέρες είναι στην καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωσή τους, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Αν δεν τους στηρίξει η πολιτεία, δεν θα μπορέσουν να ξαναπάρουν ζώα, δεν θα μπορέσουν να αναστηλώσουν το σπίτι τους.

Η επανασύνδεση του ρεύματος και η υδροδότηση του χωριού είναι επιτακτική για τους κατοίκους.

Οι κάτοικοι της Χώρας μίλησαν για την συγκινητική στήριξη του κόσμου.

Μας έδωσαν νερό να πιούμε, μας στέλνουν μαγειρεμένο φαγητό με λίγα λόγια γραμμένα σε χαρτί. Τους ευχαριστούμε.

Τέλος οι κάτοικοι ζήτησαν να γίνει ένα έργο πυρασφάλειας, στη Χώρα, στις Ράχες και στο Νεοχώρι, γιατί δυστυχώς μετά από χρόνια θα τους απασχολούν πάλι τα ίδια πράγματα.

Έφη Καστραντά

Πηγή φωτογραφιών arcadiaportal.gr

Αύριο θα ακολουθεί ρεπορτάζ στο Λιβαδάκι

Ειδήσεις: 
Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Φωτιά: Μεγάλες οι καταστροφές στη Χώρα Γορτυνίας


8 Σχόλια

Καλά σας λέει κι ο άλλος. Κούλη μου θέλατε. Φορτωθείτε τον τώρα αλλά δύο χρόνια στο σβέρκο

Τους δεξιούς λένε φασίστες και κατ'επεκταση κακούς αλλά η αριστεροσυριζαιικη απάντηση σου στους ανθρώπους αυτούς που τους βρήκε τέτοιο κακό,δείχνει τι άνθρωπος είσαι.Συγχαρητηρια.

Γράψτε και για τους Γάλλους που έσωσαν το Νεοχώρι. 8 άτομα σε μια ρεματιά έδωσαν αγώνα ζωής. Οργάνωση, σχέδιο, μέχρι και μαγειρείο είχαν κοντά τους. Αυτή ήταν οργάνωση, κι όχι το εκκενωστε, εκκενωστε, εκκενωστε, εκκενωστε.

18:35 συμφωνώ απολύτως μαζί σου ,αυτοί που κυβερνούν όταν μπουν οι Τούρκοι στα νησιά θα λενε εκκενώστε εκκενωστε και θα τα χάσουμε χωρίς μάχη .Μπράβο στους νέους που έμειναν στα χωριά τους και τα έσωσαν

Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που κάνουν πολιτική πάνω στα κουφάρια! Μακάρι οι άνθρωποι αυτοί να βρουν το κουράγιο και τη δύναμη να ξανασηκωθουν όρθιοι.Οι κυβερνώντες επιτέλους ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν τους πληγέντες να σταθούν στα πόδια τους .

καλα ...πανια ειναι ΟΛΟΙ τους,με το συριζα καηκε το ματι και εφυγαν 100+ ανθρωποι,ψηφισαν απο κακουργημα πλημελημα τη συγκεκριμενη πραξη, με τη νδ εγινε το φετινο ,για ολους παντα φταινε οι ΑΛΛΟΙ ,σε προσωπικο επιπεδο δεν φταιει κανεις ,αν αρχισει κανεις να γραφει τι εχει κανει η καθε κυβερνηση που εχει ανεβει επανω δεν εχει τελειωμο !!!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.