Ψηφίζεται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια

Ψηφίζεται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια

Απρίλιος 06, 2015 - 13:05
1 σχόλια

Θερμό αναμένεται το κλίμα κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου, όπου θα συζητηθεί η πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ελέγξει τα αίτια και τους υπαίτιους που έφεραν τα μνημόνια στην Ελλάδα.

Προκειμένου να υπερψηφισθεί η πρόταση -κάτι που αναμένεται να γίνει- χρειάζονται τα δύο πέμπτα του όλου του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, 120 ψήφοι. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 18:00 στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση), Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση, Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI, Μάιος 2012 και εντεύθεν.

Σημειωτέον ότι στην πρόταση δεν γίνεται ονομαστική αναφορά σε πρόσωπα, και ότι δεν ζητείται να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πιθανών ποινικών ευθυνών. Εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο, θα ακολουθήσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία έει αποφασίσει να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα συμμετάσχει στην εξεταστική επιτροπή, ενώ αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο από το 1981 και μετά.

Το ΠαΣοΚ, από την άλλη, παρατήρησε ότι η περίοδος Καραμανλή μένει στο απυρόβλητο, και ζητεί την κλήση τυ Κώστα Καραμανλή ως πρώτου μάρτυρα στην εξεταστική επιτροπή. Ακόμη, ζητεί να κληθούν οι κκ. Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Κατσέλη, Βαρουφάκης, Παναρίτη, αλλά και οι Τρισέ, Γιουνκέρ, Ρεν, Στρος-Καν, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ. όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, οι ευθύνες δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνικές, αλλά και ευρωπαϊκές.

 

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΠΡΟΣΩΠΟ-«ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS

Στον εισαγγελέα Εκδόσεων κ. Γιάννη Αγγγελή οδηγήθηκε ο τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ. Ο Όσβαλντ θεωρείται πρόσωπο-«κλειδί» για το σκάνδαλο των εξοπλισμών και της Siemens.

Ο Όσβαλντ κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Προηγουμένως, είχαν ζητήσει την έκδοσή του ο ανακριτής Νίκος Τσιρώνης, ενώ έχει παραπεμφθεί και για το σκάνδαλο της Siemens με βάση το τελευταίο βούλευμα που εκδόθηκε και από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Οι Ελβετοί αρνούνταν την έκδοσή του στις ελληνικές Αρχές, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο εισαγγελέας Εκδόσεων κ. Αγγελής σε συνεργασία και με άλλους δικαστές κατάφερε να τον συλλάβει σε περιοχή τράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι.

Σύμφωνα με το in.gr, «σήμερα, Μ.Δευτέρα, με άκρα μυστικότητα οδηγήθηκε στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών, για να εκτελεστεί το ένταλμα, κρατείται στη ΓΑΔΑ, και στο επόμενο τριήμερο θα οδηγηθεί στον κ Τσιρώνη για να απολογηθεί και για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών. Οι ανακριτές προσδοκούν πολλά από την απολογία Οσβαλντ, αφού εκείνος φαίνεται να γνωρίζει διευθύνσεις και ονόματα, ακόμα και κρατικών αξιωματούχων της χώρας μας που παραλάμβαναν τις μίζες».


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.