Προ των πυλών η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας - Τελειώνει ο δημόσιος χαρακτήρας του φυσικού αερίου

Προ των πυλών η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας - Τελειώνει ο δημόσιος χαρακτήρας του φυσικού αερίου

Ιούλιος 10, 2020 - 23:07
2 σχόλια

Λίγοι μήνες απομένουν σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αναδειχθεί ο επενδυτής που θα αποκτήσει το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας με δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δυνάμει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ).

Αυτό σημαίνει πως το φυσικό αέριο πρόκειται να περάσει σε χέρια ιδιώτη στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας, μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα» των μαχών», καθώς πρόκειται για το τελευταίο κρατικό μονοπώλιο, με assets, που όποιος τα αποκτήσει θα του δώσουν την πρωτιά στην αγορά του φυσικού αερίου.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στα κρατικά ταμεία, ενώ ανεπηρέαστοι θα παραμείνουν οι καταναλωτές, καθώς τόσο η αδειοδότηση όσο και ο καθορισμός των τιμών γίνεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μικρή σημασία θα έχει, λοιπόν, για τους καταναλωτές ποιος ιδιώτης θα κάνει τη διανομή. Αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο, ωστόσο, είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου φέρνοντας το φυσικό αέριο σε μια πόλη.

Στην κούρσα της διεκδίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένουν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας αλλά και δύο ξένοι «διεκδικητές», που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Η Mytilineos, η ΓΕΚ Τέρνα, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και Edison (ήδη δραστηριοποιούνται μέσω της Elpedison στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), το σχήμα Motor Oil - ΔΕΗ και ο όμιλος Κοπελούζου, είναι οι εγχώριες εταιρείες που διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Από το εξωτερικό την εταιρεία «διεκδικούν» η Shell και η MET Group, που έχει ισχυρή παρουσία σε αγορές λιανικής της Ευρώπης, και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κι ανεξάρτητα από τον επενδυτή που θα αναδειχθεί νικητής, αυτό που έχει σημασία για τους καταναλωτές είναι να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και παράλληλα θα δώσει ενεργειακές επιλογές στους καταναλωτές σε όλη τη χώρα και φυσικά στην Αρκαδία.

Είναι εξάλλου δεδομένο πως η επόμενη 10ετία θα αποτελέσει ξεκάθαρα την εποχή της κυριαρχίας του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

 

 


2 Σχόλια

The eΝΔ.

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΑΤΣΙΕΣ ΤΑ 20 000 000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΕΔΑ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ Ή ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ??

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.