ΠεΣυ: Τι είπαν οι δήμαρχοι Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Ολυμπίας για τον δρόμο Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχ. Ολυμπία (pics)

ΠεΣυ: Τι είπαν οι δήμαρχοι Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Ολυμπίας για τον δρόμο Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχ. Ολυμπία (pics)

Φεβρουάριος 09, 2022 - 17:42
1 σχόλια

Το ΠεΣυ Πελοποννήσου συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου με μοναδικό θέμα «Ο δρόμος “Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία” μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για παράλληλη χάραξη εναλλακτικής πρόσβασης μέσω Μεγαλόπολης».

Το θέμα εισηγήθηκε ο κ. Γιώργος Δέδες, ο οποίος έκανε και μια αναφορά στα λεγόμενα του κ. Δούκα, δημάρχου Σπάρτης, για τις «τσάντες με τα λεφτά», που οδήγησε στην απομάκρυνση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού. Ο κ. Δέδες είπε: «Πήραμε την πρωτοβουλία να θέσουμε αυτό το θέμα, αξιολογώντας ότι σήμερα έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να απαντήσουμε θετικά σε ένα αίτημα δεκαετιών, θετικά ελπίζω.  Τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώθηκαν κρίσιμοι οδικοί άξονες και έγιναν οι προετοιμασίες για το Πάτρα - Πύργος, το κομμάτι Πύργος - Καλό Νερό, και η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα. Μετά τις πρόσφατες φωτιές του καλοκαιριού, πρέπει να απαντήσουμε στο αίτημα της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας, της Ηλείας και της Αρκαδίας, γιατί η δική μας λογική δεν είναι η λογική του κ. Δούκα, με τσάντες με λεφτά, αλλά με έργα. Η κατασκευή του εν λόγω οδικού άξονα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».

Ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης λαμβάνοντας τον λόγο είπε ότι το ζήτημα αυτό έχει καταντήσει γεφύρι της Άρτας ή και ανέκδοτο, αφού εδώ και δεκαετίες συζητείται το θέμα του δρόμου Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία. Αυτό το θέμα πάντα ανέβαινε στην επικαιρότητα προεκλογικά, και ολόκληρα πούλμαν περιόδευαν την περιοχή και έκαναν χαράξεις για το πού θα γίνει ο δρόμος.

«Μέχρι σήμερα επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα. Η παράκαμψη των Λαγκαδίων, εκεί έγιναν πάρα πολλές ενέργειες που διαστρέβλωσαν την όλη κατάσταση, από εκεί και πέρα καθολική απαίτηση της Γορτυνίας είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους ο οδικός άξονας. Τώρα, τίνι τρόπω και με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία.. Ο δρόμος είναι διευρωπαϊκός, όπως ειπώθηκε. Μακάρι να υπάρχει χρηματοδοτική ευχέρεια να υλοποιηθούν όλα όσα είναι στα χαρτιά. Αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο στόχος, δηλαδή ο συγκεκριμένος οδικός άξονας. Διαφορετικά, θα γελάει ο κόσμος με εμάς...».

Ο κ. Χριστογιαννόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης, είπε κατά την τοποθέτησή του: «Αυτό που συζητάμε, είναι ένα κομμάτι του παζλ που λέγεται απολιγνιτοποίηση. Η απολιγνιτοποίηση για εμάς ήταν ένα σοκ. Η Μεγαλόπολη είναι το πρόβλημα, όχι μέρος του προβλήματος. Ο σχεδιασμός για την ανάκαμψη της περιοχής βασίζεται πάνω στη δημιουργία κάποιων έργων, όπως του ΕΠΙχειρηματικού Πάρκου και του Εκθεσιακού Χώρου. Και για τα δύο, χρειάζεται ο δρόμος. Πρέπει να κατασκευαστεί, για να δώσει δυνατότητα και σε αυτές τις δύο ατασκευές. Ο δρόμος Μεγαλόπολη - Ολυμπία συνδέει Ολυμπία, Μεγαλόπολη, Μυστρά. Η Πολιτεία οφείλει στον βωμό αυτού του πράγματος να κατασκευαστεί ο δρόμος Ολυμπία - Μεγαλόπολη. Και δεν είμαστε αντίθετοι προς οποιαδήποτε άλλη κατασκευή οδικής αρτηρίας. Είναι οφειλή και υποχρέωση της Πολιτείας, για να βοηθήσει στην απολιγνιτοποίηση, και υποχρέωση του ΠεΣυ να βοηθήσει τη Μεγαλόπολη. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις».

Ο κ. Μπούρας, πρόεδρος Αρκαδίας ΑΕ, και πρώην δήμαρχος Μεγαλόπολης, κατά την τοποθέτησή του είπε ότι οι δρόμοι δεν είναι ανταγωνιστικοί. «Ο δρόμος Τρίπολης - Βυτίνας - Ολυμπίας είναι ένα ώριμο έργο και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να χρηματοδοτηθεί. Θα πω για τον άξονα Πύργος - Ολυμπία - Λεύκτρο, ότι θα τονώσει και τη Μεγαλόπολη. Είναι ένας άξονας που είχε ενταχθεί το 1980 στα διευρωπαϊκά δίκτυα, στη συνέχεια απεντάχθη. Είναι εύκολο να γίνει, και μειώνει αρκετά την απόσταση από τον Πύργο σε σχέση με τους υπάρχοντες δρόμους. Είναι ένα έργο που θα οφελήσει όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα».

Ο κ. Γιαννόπουλος, πρώην δήμαρχος Γορτυνίας είπε: «Σύντομα η Μεγαλόπολη θα έχει προβλήματα, επειδή είχε βασιστεί σε ένα οικονομικό μοντέλο που πια δεν θα λειτουργεί. Να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να ωφεληθεί η περιφέρεια. Το μοντέλο για την ανάπτυξη της Γορτυνίας είναι ένα αγροτοκτηνοτροφικό μοντέλο. Πάνω σε αυτό φτιάξαμε το ΤαπΤοΚ και αυτό το μοντέλο πρέπει να στηριχθεί από κάποιες υποδομές».

Ο ρόλος ο δικός μας ως διοίκηση, δεν είναι να λέμε στον κόσμο «δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί δεν μας δίνουν τα λεφτά», αλλά να βρούμε τα λεφτά. Ο κόσμος βλέπει μια διοίκηση που δεν ανταποκρίνεται. Καλύτερα να μην ξοδέψει καθόλου το κράτος χρήματα σε αποζημιώσεις που θα κρατήσουν ένα εξάμηνο, και να χρηματοδοτήσει το έργο. Να βρούμε τον τρόπο να γίνει αυτό το έργο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, είπε: «Τα πράγματα για την Ολυμπία δεν είναι όπως τα είπε ο κ. Δέδες. Δεν οδηγούν όλοι οι δρόμοι στην Ολυμπία. Ο Πάτρα - Πύργος δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά και όταν γίνει, δεν προβλέπεται να περάσει από εκεί. Δεν συνδέεται με τη θάλασσα. Και τρίτον, δεν έχει την οριζόντια σύνδεση της Δυτικής με την Ανατολική Πελοπόννησο. Η Ολυμπία ζει τουριστικά με το λεγόμενο παραδοσιακό τουρ. Για εμάς αυτός ο δρόμος είναι απαραίτητος όσο τίποτε άλλο. Αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, ο υπουργός έχει απαντήσει ότι αυτός ο δρόμος εξαιτίας του αρνητικού πρόσημου μελέτης κόστους - οφέλους δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος Μεγαλόπολη - Ολυμπία. Εμείς στην Ολυμπία έναν δρόμο θέλουμε. Είμαστε και με τους Μεγαλοπολίτες και με τους Γορτύνιους».


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Τραγικό το επίπεδο των βλαχοδημάρχων, καθρέφτης των ψηφοφόρων τους!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.