Περπατάμε στο Μαίναλο και το προστατεύουμε - Ο ΣΑΟΟ για τα αιολικά, τη δασοπροστασία και τον φυσικό μας πλούτο (pics)

Περπατάμε στο Μαίναλο και το προστατεύουμε - Ο ΣΑΟΟ για τα αιολικά, τη δασοπροστασία και τον φυσικό μας πλούτο (pics)

Σεπτέμβριος 27, 2023 - 21:26
5 σχόλια

Φτάνουμε στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και οι παρατάξεις, δημοτικές και περιφερειακές, ανακοινώνουν τα προγράμματά τους για την επόμενη αυτοδιοικητική θητεία. Η χώρα μας, παράλληλα, ζει πρωτόγνωρες για τα δικά μας τα χρόνια πλημμύρες και καταστροφές, όπως στη Θεσσαλία, με τεράστιο κόστος σε κάθε επίπεδο, λίγες μέρες μόνο μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα φέτος να χαθεί η Δαδιά, η φωτιά να φθάσει ως τις παρυφές πόλεων όπως η Αλεξανδρούπολη, ο Βόλος και η Νέα Αγχίαλος, όπου είχαμε και εκρήξεις στις αποθήκες στρατιωτικού υλικού. Χωρίς υπερβολή, ήταν ένα τραυματικό καλοκαίρι και τα αποτελέσματα αυτών των καταστροφών θα επηρεάσουν τη ζωή μας σε κάθε επίπεδο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε «αμηχανία», θα λέγαμε, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες. Όλα αυτά συμβαίνουν και προβληματίζουν τους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται όλο και πιο αδύναμοι απέναντι στα σφοδρά καιρικά φαινόμενα. 

Μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως πολίτες, κάτι για να προστατεύσουμε τη φύση; Βεβαίως μπορούμε, αν αγαπήσουμε τη φύση περισσότερο. Και για να την αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε τα οφέλη της στη ζωή μας, πρέπει να την γνωρίσουμε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, και επειδή ζούμε σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού πλούτου που βάλλεται κυρίως από την έλλειψη σχεδιασμού και λιγότερο από τις φυσικές καταστροφές, το ArcadiaPortal συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΣΑΟΟ Θάνο Μπουζέτο.

Κατ' αρχάς ο κ. Μπουζέτος μάς μίλησε για το πρόγραμμα του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, το οποίο περιλαμβάνει εξορμήσεις μικρότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια, για κάθε περιπατητή και ορειβάτη που θέλει να απολαύσει τα οφέλη της φύσης: «Φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, με πολλές εξορμήσεις, με πολλές εκδρομές που μπορούν να γίνουν σε σύντομο χρόνο, για τον κόσμο που θέλει να επιστρέφει σπίτι του νωρίς τις Κυριακές. Έχουμε πολύ Μαίναλο στο πρόγραμμά μας φέτος ως τον Ιανουάριο, αλλά θα κάνουμε και μια μεγαλύτερη εκδρομή στην Ντουρντουβάνα, στη λίμνη Δόξα, θα πάμε στη Φολόη στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά και ένα εξαιρετικό διήμερο με διαμονή στην Καρδίτσα, στον Κόζιακα, για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν εκεί από τις πλημμύρες». 

Θέλουμε να συμμετέχει ο κόσμος, για να γνωρίσει το φυσικό περιβάλλον, που αλλάζει ραγδαία. 

«Την Κυριακή διοργανώνουμε εξόρμηση στο Κεντρικό Μαίναλο, σε δύο τοπόσημα της Αρκαδίας, από την Αλωνίσταινα, τη γενέτειρα της μητέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ως το Λιμποβίσι. Όλος αυτός ο ορεινός όγκος, κινδυνεύει με την έννοια της αλλαγής του τοπίου μέσω των αιολικών. Γι' αυτό λέμε το Μαίναλο να μείνει ελεύθερο από αιολικά, κι όταν λέμε αιολικά, εννοούμε τις μεγάλες μονάδες, που οι πυλώνες και το ύψος της μονάδας είναι τεράστιο, και δεν είναι μόνο ότι παράγει το αισθητικό αποτέλεσμα που αλλάζει τη φύση του μονοπατιού, σταδιακά θα αλλάξει και κάτι που ενδιαφέρει τη δημοτική και περιφερειακή αρχή, βλέπω τις ανακοινώσεις τους, δηλαδή την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Θέλουμε ήπια τουριστική ανάπτυξη». 

Εμείς δεκαπέντε χρόνια φτιάχνουμε τα μονοπάτια. Έχουμε κάνει τεράστια δουλειά, και επειδή έχουμε εκλογές, δεν ακούω κανέναν υποψήφιο να αναφέρεται στο ΠΔ Μαινάλου, που από το 2012 περιμένουμε να υπογραφεί, και ακόμα από τότε δεν έχει γίνει διαβούλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα μονοπάτια βοήθησε και η περιφέρεια μέσω της Πελοπόννησος ΑΕ και η τωρινή δημοτική αρχή Κώστα Τζιούμη με την εκτύπωση των ταμπελών με τον χάρτη και των κατευθυντήριων ταμπελών, η βοήθεια είναι σε υλικά και η εργασία που γίνεται είναι εθελοντική από τα μέλη του συλλόγου.

«Αν το ΠΔ επικαιροποιηθεί, έστω και τώρα, μέσα σε έναν εύλογο χρόνο, υπάρχει η μελέτη του κ. Καρέτσου από το 2002, αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις δραστηριότητες -κτηνοτροφικές, αγροτικές, αιολικές, τα πάντα-  να τοποθετηθούν στο βουνό με συγκεκριμένη χωροθέτηση». 

Δεν είμαστε κατά των αιολικών, αλλά κατά τις ανεξέλεγκτης χωροθέτησης. Είναι  λάθος να τοποθετούνται σε τουριστικά μέρη. 

«Πολλοί σύλλογοι είχαμε κάνει ένσταση, αλλά δεν ευδοκίμησε. αλλά εμείς δεν μπορούμε να πούμε πού πρέπει να μπουν τα αιολικά σε βουνά που βρίσκονται μακριά μας, δεν έχουμε γνώση των αναγκών της κάθε περιοχής. Το λάθος είναι ότι ακόμα και να ρωτάει την τοπική κοινωνία το κράτος, ουσιαστικά οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα μόνο γνωμοδότησης. Και θα πρέπει η τοπική κοινωνία να καταλάβει ότι ναι μεν χρειαζόμαστε την ενέργεια που παράγει αυτό το ενεργειακό μοντέλο, αλλά αυτές όλες οι μονάδες, κυρίως τα αιολικά πάρκα, πρέπει να έχουν συγκεκριμένες χωροθετήσεις, να υπάρχει ένα πλάνο ουσιαστικό που δεν θα αλλοιώνει τον αγροτικό κτηνοτροφικό χαρακτήρα του μέρους ούτε και τον τουριστικό. Αυτό να καταλάβουμε να πιέσουμε προς την κατεύθυνση του ειδικού χωροταξικού και να μην λέμε όχι παντού». 

Να γίνει ουσιαστικό χωροταξικό, όχι για τα συμφέροντα των κατασκευαστών.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπουζέτος αναφέρθηκε στη μελέτη που είχε κάνει ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων το 2016 για δίκτυο μονοπατιών 600 χλμ., που, όπως φαίνεται, οι αυτοδιοικητικοί μας αγνοούν. «Η μελέτη υπάρχει στην Περιφέρεια χρόνια. Το 2016 έγινε μια προσπάθεια επικαιροποίησης. Θα ήθελα ο κάθε υποψήφιος που λέει κάτι, να πει ότι η μελέτη αυτή υπάρχει. Η ΤΕΔΚΑ μας βοήθησε τότε, και ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Παυλής, και το εκτυπώσαμε, και για αυτό το δίκτυο δέχεται συγχαρητήρια και ο Δήμος και η Περιφέρεια από τους ορειβάτες που έρχονται στον Δήμο μας. Ακόμα και το Menalon Trail το φτιάξαμε εμείς, με τον Γιάννη Λαγό».

«Το σημαντικό είναι ότι θέλουμε τον κόσμο να συμμετάσχει στις εξορμήσεις, να τα περπατάει τα μονοπάτια για να συντηρούνται. Ο σύλλογος θέλει να μείνει ζωντανός, έχει δράση περιβαλλοντική και ορειβατική, επιδιώκουμε και είναι ακόμα πιο σημαντικό να μας πουν και τώρα, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, τι σκοπό έχουν για τον ορεινό όγκο του Πάρνωνα και τις ΑΠΕ, και να μας πουν για τη δασοπροστασία.» 

Έχοντας τη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βλάση, η Πυροσβεστική προσέγγισε τα σημεία αυτά μέσα από τα μονοπάτια που έχουμε ανοίξει εμείς αλλά και το παλιό μονοπάτι του ΕΟΣ που πάει στον Άγιο Θόδωρα.

«Πρέπει να συνεργαστεί η αυτοδιοίκηση με τους φυσιολατρικούς συλλόγους. Δεν έχω ακούσει από κανέναν υποψήφιο να πει τι θα κάνει για δασοπροστασία. Το ρέμα του Αγίου Νικολάου είναι κλειστό σε πολλά σημεία. Ο Δήμος σημαντικό είναι να κάνει την προτεραιοποίηση, να πει τον Μάρτιο θα καθαρίσω τα ρέματα. Δεν είναι αναπτυξιακό έργο, είναι υποχρέωση». 

Περιμένουμε τον κόσμο να έρθει μαζί μας, να αγαπήσει το Μαίναλο και τον Πάρνωνα ακόμα περισσότερο συμμετέχοντας στη δράση μας. 

«Ξεκινάμε την αναρριχητική μας πίστα, περιμένουμε τον κόσμο από 1η Οκτώβρη να δοκιμάσει την πίστα μας.»

Ο κ. Μπουζέτος, τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα ακούσουν τους ανθρώπους που ανοίγουν μονοπάτια, που καθαρίζουν αυτά τα μονοπάτια και που διοργανώνουν δράσεις οι οποίες προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γαλανιάδη Εύα


5 Σχόλια

έχουν αλλεργία στην Εκκλησία και πάνε εκδρομές τις Κυριακές ; κάπως έτσι συμβαίνουν οι "τραγωδίες"

Αγαπητέ σχολιαστή "τί φάση 18:13" , δύο φιλικές συμβουλές: Ότι παίρνεις σταμάτησε το. Εάν δεν παίρνεις κάτι, να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό... Το σχόλιο σου δείχνει απίστευτα απωθημένα και μισανθρωπισμό.

Ο Άδωνης με τον Κούλη που σκοτώνονται για να δουλεύει ο κόσμος τις Κυριακές πάνε εκκλησία; Αυτους ψηφίζεις φίλε 18:13 ;;;;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.