Ομόφωνο «όχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου στις ανεμογεννήτριες σε Μαίναλο και Λύκαιο όρος

Ομόφωνο «όχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου στις ανεμογεννήτριες σε Μαίναλο και Λύκαιο όρος

Ιανουάριος 25, 2021 - 17:52
5 σχόλια

Κατά τη διά τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου συζητήθηκε το μεγάλο ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων ενέργειας σε διάφορες θέσεις στο Μαίναλο. Θυμίζουμε ότι Δήμοι, όπως ο Δήμος Γορτυνίας, συλλογικότητες, φορείς και κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων, καθώς, όπως τονίζουν στα ψηφίσματά τους, υποβαθμίζεται τόσο το περιβάλλον όσο και η ποιότητα ζωής των κατοίκων με την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι οι ενστάσεις είναι δυνατόν να υποβληθούν ως τις 29 Ιανουαρίου στη ΡΑΕ.

Το θέμα συζητήθηκε στο ΠεΣυ ως προ ημερήσιας διάταξης. Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι εφόσον δεν θέλουν οι τοπικές κοινωνίες τέτοιες επενδύσεις, καμία τέτοια επένδυση δεν πρόκειται να εγκριθεί από το ΠεΣυ και, όπως δήλωσε, και ο ίδιος θα επικοινωνήσει με τους υπευθύνους της ΡΑΕ. Όπως είπε, το Μαίναλο και το Λύκαιον όρος αποτελούν τόπους φυσικού κάλλους.

Ως εκ τούτου, με ομόφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, μέσω επιστολών στη ΡΑΕ και παρεμβάσεων,θα ζητηθεί να μην δοθούν άδειες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο Μαίναλο και στο Λύκαιον όρος.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, όπως είπε ο περιφερειάρχης, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κεντρική κυβέρνηση και ότι ο ρόλος του ΠεΣυ είναι γνωμοδοτικός.

Παρ' όλα αυτά, να σημειώσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενός τόπου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, πόσω μάλλον όταν δεν υπάρχει σαφές χωροταξικό πλαίσιο που θα καθορίζει πού είναι δυνατόν να γίνονται ανάλογες επενδύσεις.


5 Σχόλια

Ας πούμε μερικά πράγματα με στοιχεία: 1) Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα είναι περίπου 20GW από τα οποία τα 13 GW προέρχονται από τη ΔΕΗ και τα 7 GW από τις ΑΠΕ ιδιωτών ! (Τα στοιχεία μπορείτε εύκολα να τα βρείτε στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ)Η μέση ζήτηση λόγω οικονομικής κρίσης είναι 5,5-6 GW . 12 GW ήταν η ανώτερη τιμή ζήτησης και καταγράφηκε στην Ολυμπιάδα το 2004. (Στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ΑΕ για τη ζήτηση).Στους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουμε, αν δείτε αναλυτικά το λογαριασμό πληρώνουμε και ΕΤΜΕΑΡ: Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων

ΕΤΜΕΑΡ: Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- ΑΠΕ. (ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ !!!) 4) Συνολικός αριθμός εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ: Εργαζόμενοι το 2000 ήταν 32000 το 2020 είναι 14000(στοιχεία ΔΕΗ ΑΕ.) Όταν στην Ελλάδα η εγκατεστημένη ισχύς είναι 20 GW , κι η ζήτηση λόγω κρίσης 6 GW υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα μπει στο σύστημα. Έχουν ήδη οι ιδιώτες 7 GW και θέλουν κι άλλα. Ε ΟΧΙ !!

Η ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ανάμεσα στους οικισμούς Καλάνιστρα, Καρούσι, Άνω και Κάτω Βλασία. Ενστάσεις στη ΡΑΕ ΜΕΧΡΙ 29/1/2021 στο info@rae.gr με αίτηση αριθμού πρωτοκόλλου. Έννομο συμφέρον έχουν Δήμοι/Κοινότητες εντός της διοικητικής περιφέρειας των οποίων γίνεται η εγκατάσταση, Σύλλογοι της περιοχής που το καταστατικό τους μπορεί να τεκμηριώσει έννομο συμφέρον π.χ. πολιτιστικοί, πεζοπορικοί, ορειβατικοί, εξωραϊστικοί, αγροτοκτηνοτροφικοί, Δασικοί συνεταιρισμοί, Κτηνοτρόφοι, γεωργοί, μελισσοκόμοι, τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδόχοι κλπ.

Αν η απόφαση του ΠΕΣΥ έπαιζε καθοριστικό ρόλο, η παράταξη του κ. Νίκα θα έλεγε ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα; Λαικισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.