Μεγαλόπολη: Πόσο «δίκαια» θα κατανεμηθούν τα χρήματα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης;

Μεγαλόπολη: Πόσο «δίκαια» θα κατανεμηθούν τα χρήματα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης;

Δεκέμβριος 02, 2021 - 21:08
1 σχόλια

Φωτογραφία Πάνος Αλεβίζος

Μεγαλόπολη - ώρα μηδέν. Ώρα μηδέν για τις λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες πρέπει να κλείσουν με κυβερνητική απόφαση για να περάσουμε στην «πράσινη» ενέργεια -10-20 χρόνια νωρίτερα κι από τη Γερμανία ακόμα, και χωρίς επαρκείς ενεργειακούς πόρους από ΑΠΕ προς το παρόν-, ώρα μηδέν για τους εργαζομένους, ώρα μηδέν για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Μεγαλόπολης οι οποίοι φοβούνται ότι θα δουν τον τόπο τους να ερημώνεται.

Η Μεγαλόπολη αναπτύχθηκε χάρις στη ΔΕΗ, και το περιβάλλον της θυσιάστηκε για την παραγωγή ενέργειας. Τώρα, μπροστά στις νέες προκλήσεις, το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης που αφορά τη Μεγαλόπολη, αλλά και τη Φλώρινα και την Κοζάνη, βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς περιλαμβάνει προγράμματα που θα βοηθήσουν τις πληττόμενες περιοχές με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία έργων, όπως το Επιχειρηματικό Πάρκο, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επιχειρηματίες.

Χθες Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, στην οποία συμμετείχε το Επιμελητήριο, ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγαλόπολης. Αλλά απουσίαζαν οι επιχειρηματίες, οι άνθρωποι οι οποίοι θα έπρεπε να παραστούν πρώτοι από όλους. Το Πνευματικό Κέντρο της πόλης ήταν σχεδόν άδειο.

Το κυρίως αντικείμενο συζήτησης ήταν το πού θα πάνε και το πώς θα αξιοποιηθούν τα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Διότι αυτά τα χρήματα δεν θα διατεθούν μόνο στη Μεγαλόπολη, αλλά και στον Δήμο Τρίπολης, και στον Δήμο Γορτυνίας και στην Οιχαλία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής ξεκαθάρισε ότι το Επιμελητήριο εκπροσωπεί όλους τους επιχειρηματίες της Αρκαδίας και ότι βρίσκεται στο πλάι του Δήμου Μεγαλόπολης για να βοηθήσει. Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος υπογράμμισε ότι η θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι η Μεγαλόπολη πρέπει να λάβει τα περισσότερα χρήματα από το ΣΔΑΜ, ενώ επεσήμανε ότι η Περιφέρεια ενδιαφέρεται να κρατήσει τον κόσμο στον τόπο του.

Ο Γιάννης Τρουπής, προεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο όπου κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να δηλώσει τις ανάγκες ή και τις επιθυμίες του, ώστε τα χρήματα μέσω των προγραμμάτων που θα ανακοινωθούν, να πιάσουν τόπο.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, από την πλευρά του, ανέβασε τους τόνους και διατύπωσε τους φόβους του. Το γεγονός ότι πλην της Μεγαλόπολης και άλλοι Δήμοι θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα, σημαίνει λιγότερα χρήματα για τον δήμο που πλήττεται κατά κύριο λόγο. Ακόμα, ο κ. Χριστογιαννόπουλος ζήτησε να μάθει το ποσοστό των χρημάτων που θα δοθούν στον δήμο του και εξέφρασε τη αγωνία ότι ενδεχομένως δήμοι με περισσότερο πληθυσμό λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια από την ίδια τη Μεγαλόπολη. Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στην επένδυση μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, η οποία έχει ανακοινωθεί, και στις 400 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. «Αν δεν ξεκαθαριστεί τι θα πάρει ο Δήμος Μεγαλόπολης, δεν μιλάμε για τίποτε». Και αμέσως μετά είπε: «Κακώς υπάρχει η λογική του δημοσίου υπαλλήλου στις δέκα επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε τι θα γίνει. Θα πάρει χρήματα η Τρίπολη, η Γορτυνία, η Οιχαλία; Θα γίνουν ενημερωτικές δράσεις και στην Οιχαλία; Δεν έχω κάτι με την περιοχή, αλλά εδώ, με τη Μεγαλόπολη, τι θα γίνει;».

Οφείλουμε να πούμε, πάντως, ότι ο δήμαρχος Μεγαλόπολης τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν είχε ποτέ διεκδικήσει τόσο δυναμικά τη θέση της Μεγαλόπολης, όταν, για παράδειγμα, διατυπώνονταν οι προτάσεις για ενίσχυση και άλλων δήμων στην Αρκαδία. Αυτό προκαλεί ερωτηματικά, διότι εύκολα μπαίνει κάποιος σε σκέψεις. Μήπως κάτι του είχαν υποσχεθεί και η υπόσχεση αναιρέθηκε;

Η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» και ακόμα οι επιχειρηματίες και οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί ή, για να είμαστε ειλικρινείς, όπως φάνηκε και χθες, δεν επιθυμούν να ενημερωθούν. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι πλέον το έχουν πάρει απόφαση πως η περιοχή τους θα ερημώσει.

Είναι αλήθεια, όπως είπε ο Γιάννης Τρουπής ότι γίνεται αγώνας από όλους, «προσωπικά και θεσμικά», να έρθουν και να επενδύσουν στην Αρκαδία επιχειρηματίες.

Πάνω σε αυτό, και σσχετικά με την επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη που βρίσκεται «στα σκαριά», χωρίς να αμφιβάλλουμε για το πόσο πραγματικά θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας αυτή η επένδυση, ας αναρωτηθούμε: Οι βιομήχανοι αν δεν ήταν τα χρήματα του ΣΔΑΜ θα έρχονταν και θα προχωρούσαν στην επένδυση επειδή... αγαπούν την Αρκαδία και έχουν «δεσμούς αίματος» με τον τόπο;..

Γίνονται επενδύσεις στη χώρα μας χωρίς το κράτος να βάλει το κεφάλαιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο;

Είτε απευθείας είτε ως εγγυητής δανείου;

Χρήμα σαν το δημόσιο χρήμα δεν υπάρχει... 

Προς το παρόν, όμως, και επειδή όλα είναι δυσδιάκριτα, ας φροντίσουμε όλοι να ενημερωθούμε για το τι πρόκειται να γίνει στη Μεγαλόπολη.

Το link της χθεσινής συζήτησης ΕΔΩ.

Γαλανιάδη Εύα


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.