Το λογότυπο της Δημητσάνας για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 (vid)

Το λογότυπο της Δημητσάνας για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 (vid)

Δεκέμβριος 13, 2020 - 15:33
2 σχόλια

Το επίσημο λογότυπο της Δημητσάνας, για να τιμηθεί η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

The official logo of Dimitsana, to commemorate the 200th anniversary of the Greek Revolution of 1821.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Η Δημητσάνα ιδρύθηκε επίσημα ως δήμος ακριβώς πριν 185 χρόνια, στις 9 Δεκεμβρίου 1835.

Είχε έδρα τη Θεισόα (Δημητσάνα) που είχε 1.734 κατοίκους και περιλάμβανε επίσης, το Ζυγοβίστι με 999 κατοίκους, το Παλαιοχώρι, με 80 και του Ράδου με 182. Οι δημότες ονομαζόντουσαν Θεισοάτες!

Η αρχική σφραγίδα του Δήμου ήταν κυκλική χωρίς έμβλημα. Το 1874, ο θρυλικός Σχολάρχης Ιερώνυμος Βογιατζής προτείνει να μετονομαστεί σε "δήμο Δημητσάνης" και να τεθεί σαν έμβλημα της σφραγίδας ο Γρηγόριος Ε'. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με ψήφισμά του (16/1874) ενέκρινε την πρόταση του Βογιατζή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών στις 6 Νοεμβρίου 1875 δέχεται τη μετονομασία και επί πλέον γνωμοδοτεί να τεθεί σαν έμβλημα το παραπάνω εικονιζόμενο.

Το ΦΕΚ 6/1876, σλ. 33 αναφέρει:
"...φέρει δε η σφραγίς αυτού αστέρα ακτινοβολούντα και κάτωθεν τούτου γραφίδα εκ πτερού διασταυρουμένην δια πυριτοβολής, γύρωθεν δε τας λέξεις "δήμος Δημητσάνης"...
... ο αστέρας συμβολίζει τον Πατριάρχη Γρηγόριο, η γραφίς την Μονήν του Φιλοσόφου, την εκεί αρχαιοτάτην σχολήν και η πυριτοβολή (φυσίγγιον) τους εκεί υπάρχοντας μύλους πυρίτιδος...".

Ο συμπατριώτης μας γραφίστας- σχεδιαστής Elias Kouris δημιούργησε αφιλοκερδώς μια σειρά από λογότυπα για την επέτειο των 200 ετών από το 1821.

Ηλία σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Αναφερόμενη στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «κάθε επέτειος είναι, υπό μία έννοια, μια πρόκληση» γιατί καλείται κανείς να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον: «Να αντλήσει από την εμπειρία και τη γνώση της ιστορίας του, το σθένος για να ορίσει νέους στόχους. Να τιμήσει το παρελθόν, όχι απλώς ως αφήγημα, αλλά ως εφαλτήριο για το μέλλον».


2 Σχόλια

Στην Αθήνα, η "Ελλάδα 2021" έχει ως λογότυπο το κωλόχαρτο και εσείς το καρδιογράφημα... Πατριωτικό πνεύμα βλέπω

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.